Linkuri accesibilitate

În căutarea unei coaliții guvernamentale: Socialiștii continuă să se ascundă în spatele cuvintelor


Parlamentul de la Chișinău
Parlamentul de la Chișinău

La două luni de la alegerile parlamentare Blocul ACUM şi PSRM au avut doar o singură rundă de tratative ce s-a transformat într-un ping-pong verbal.

Deputații Blocului ACUM îi așteaptă pe socialiști să se întâlnească miercuri, în Parlament, pentru a discuta agenda comună antioligarhică și socială, precum și formarea organelor de lucru ale legislativului, iar ulterior instaurarea unui guvern. În declarația sa, Blocul ACUM pledează pentru evitarea unui eventual scrutin anticipat spunând că aceasta ar fi opțiunea preferată de către Partidul Democrat.

În căutarea unei coaliții guvernamentale: Socialiștii continuă să se ascundă în spatele cuvintelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct


Blocul ACUM le-a propus socialiştilor încă săptămâna trecută crearea unui grup de lucru comun care să examineze inițiativele ambelor formațiuni ce țin de dezoligarhizare și îmbunătățirea vieții oamenilor. PSRM a respins atunci invitaţia pe motiv că Blocul ACUM refuză să discute premiza de start asa cum o vede PSRM adică formalizarea coaliției de guvernare ce ar putea emana un guvern perfect funcţional.

Fracțiunea socialiștilor nu a răspuns deocamdată invitaţiei Blocului ACUM, dar aceasta a fost comentată de doi deputaţi socialişti.

Ion Ceban
Ion Ceban

Secretarul ideologic al PSRM, Ion Ceban, a sugerat că socialiştii nu vor participa la aceste discuţii pentru că PAS și DA încă nu ar fi disponibili pentru negocieri serioase privind propunerile PSRM. „Chemarea de astăzi a celor de la ACUM nu aduce claritate referitor la acceptare sau neacceptarea propunerilor noastre de a forma o coaliție funcțională. Suntem disponibili de a forma grupuri de lucru pentru a discuta formarea conducerii Parlamentului, examinarea propunerilor legislative, însă acest lucru poate fi inițiat doar în condițiile disponibilității celor de la ACUM de formare a unei coaliții stabile de guvernare”, a notat Ceban pe Facebook.

Grigore Novac la un protest anti-Nato la Chișinău
Grigore Novac la un protest anti-Nato la Chișinău

Un alt deputat socialist Grigore Novac le reproșează celor din ACUM că una spun şi alta fac. Pe de o parte invită la discuţii socialiştii, iar pe de altă parte cei din ACUM „au început a lansa mesaje distructive, atacuri dure la adresa șefului statului și a PSRM, adică au început a face tot posibilul ca această coaliție PSRM – ACUM categoric să nu fie…”, notează Novac într-o postare pe blogul personal.

La două luni de la alegerile parlamentare Blocul ACUM şi PSRM au avut doar o singură rundă de tratative ce s-a transformat într-un ping-pong verbal, în care deputații s-au acuzat reciproc de promovarea propriilor interese. Cei din ACUM ezită să coalizeze cu socialiştii din motivul că nu cred în sinceritatea intenţiilor PSRM.

Ambele formațiuni susțin însă categoric că nu admit eventuale negocieri cu PD care în ultima vreme a intrat cumva într-un con de umbră.

În timp ce partidele parlamentare nu reuşesc să deblocheze impasul politic, Preşedintele Igor Dodon s-a adresat azi la Curtea Constituţională. Şeful statului vrea să afle dacă el este sau nu obligat să înainteze un candidat la funcţia de premier, aşa cum i-o cere Constituţia, atâta timp cât Parlamentul rămâne nefuncţional.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, cel care a depus sesizarea la Înalta Curte, a explicat că preşedintele e cel care desemnează candidatura premierului după ce consultă fracţiunile parlamentare. Iar dacă timp de trei luni de zile nu se alege un premier, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Constituţia nu prevede însă cum se procedează dacă Parlamentul nu reuşeşte să-şi formeze organele de conducere şi comisiile permanente.

„În cazul în care Curtea va spune că preşedintele este obligat să demareze procedura indiferent de capacitatea de exerciţiu al Parlamentului, atunci se va începe procedura de consultare a fracţiunilor cu înaintarea ulterioară a candidaturii la prim-ministru. Dacă Curtea va spune că atâta timp cât Parlamentul este incapabil să-şi exercite atribuţiile, nu e obligatoriu, atunci preşedintele îşi va rezerva dreptul de a nu înainta candidaţii.”

Şeful statului poate dizolva Parlamentul nu doar în cazul imposibilităţii formării Guvernului timp de trei luni, ci şi dacă în acest răstimp legislativul nu adoptă nici o lege.

Politologul Dionis Cenuşă este de părere că în lipsa unui dialog eficient cu deputații Blocului ACUM, socialiștii caută alte soluţii, care ar putea duce însă la nişte aranjamente fragile. Iar comentatorul Vlad Ţurcanu consideră că insistența socialiştilor de a oficializa relația cu Blocul ACUM e o încercare de a-l compromite în ochii electoratului proeuropean şi că această acțiune ar fi inițiată la comanda PD. În mediul analiştilor cea mai prabilă e considerată perspectiva alegerilor anticipate ce ar avantaja democraţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG