Linkuri accesibilitate

S-a deschis oficial campania pentru europarlamentare: cinci candidați din R.Moldova pe listele partidelor din România


Estimare configurație Parlamentul European după alegeri
Estimare configurație Parlamentul European după alegeri

Astăzi, sîmbătă 27 aprilie, a fost lansată campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 23-26 mai. În România, scrutinul va avea loc duminică 26 mai, odată cu referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis. În acest context, guvernul pregătește o Ordonață de urgență pentru modificarea Legii referendumului în sensul în care președintele nu ar mai putea să cheme electoratul să voteze „da”, iar cvorumul de prezență ar urma să fie modificat.

În cursa pentru Parlamentul European s-au înscris 13 partide și trei candidați independenți.

Anul acesta, pe liste se găsesc cinci candidați din R. Moldova, între care cel mai cunoscut este fostul premier Iurie Leancă, pe poziția a patra în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierului român Victor Ponta. Economista Daniela Şerban, care de la Bursa de Valori București a ajuns în echipa celei mai mari companii de afaceri publice din România se regăsește, ce-i drept, la coada listei anunțate de Alianța 2020 USR PLUS a fostului premier român Dacian Cioloş.

La precedentele alegeri europarlamentare din 2014 niciunul din cei 11 candidaţi din R. Moldova nu a ajuns în Parlamentul European. Peste 9500 de cetăţeni români din R. Moldova s-au prezentat atunci la urnele de vot.

În România vor fi deschise 1.269 de secţii de vot, iar peste hotare vor fi deschise peste 400 de secții.

XS
SM
MD
LG