Linkuri accesibilitate

România: pentru a face față crizei medicilor de familie, ar putea fi aduși medici din R.Moldova


Sorina Pintea, ministrul român al Sănătății.

Pentru a face față exodului doctorilor români în Occident, ministrul sănătății Sorina Pintea declara recent, la Bistrița, că se ia în calcul aducerea medicilor din alte țări, începînd cu Republica Moldova, relatează Newsweek.

Sorina Pintea, a vorbit și despre criza medicilor de familie, situație întâlnită în mai multe județe din România. „Avem solicitări pentru această specialitate de la medici care vin din Republica Moldova. Aici, procedurile de aprobare sunt puțin mai greoaie, pentru că, în România, rezidențiatul pentru medicina de familie este de 3 ani, iar în Republica Moldova, după finalizarea facultății poți să faci medicină de familie și atunci este nevoie de un timp pentru echivalare. Luăm în calcul și asta, respectiv să vină și la noi medici cum ai noștri au plecat, dar eu vreau să mă asigur, și am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare să fie foarte atente pentru că avem nevoie de medici bine pregătiți”, a mai spus Sorina Pintea citat de ziardebistrita.ro.

În pofida creșterilor salariale, anul trecut, 1.800 de medici din România au depus acte la Colegiul Medicilor pentru a lucra în străinătate. Exodul medicilor este generat de lipsa infrastructurii medicale. Coaliție de guvernământ a promis opt spitale regionale, în 2016, dar nu a realizat niciunul.

Este unul din motivele pentru care în decembrie 2018, patru mari orașe din Transnilvania au semnat Alianța Vestului.

XS
SM
MD
LG