Pe 11 iunie Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să pronunţe hotărârea în cazul profesorilor turci de la liceele „Orizont” extrădați în septembrie anul trecut din Republica Moldova în Turcia. Avocatul reclamanților, Vitalie Nagacevschi, spune că se aşteaptă la o decizie de condamnare a Republicii Moldova, întrucât ţara nu le-a asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislaţia naţională şi în tratatele internaţionale. Mai multe despre proces şi argumentele reclamanţilor în interviul cu Vitalie Nagacevschi.
Europa Liberă: Dle Nagacevschi, aţi mai avut în experienţa dvs. procese care să se deruleze atât de repede la Curtea Europeană a Drepturilor Omului?
Vitalie Nagacevschi: „Da, anterior am mai avut. Este vorba de mai multe dosare care au fost examinate într-un termen mai scurt şi era vorba, dacă nu greşesc, de nişte dosare care implicau şi anumite componente politice şi era pe vreme comuniștilor”.
Europa Liberă: În acest caz, reclamanții, cei şapte profesori care au fost extrădați, expulzați din Republica Moldova, ce invocă?
Vitalie Nagacevschi: „Prima observație pe care aş vrea s-o fac nu este vorba despre extrădare, e vorba despre îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova, conform afirmațiilor autorităților, în pofida faptului că în esență, totuşi, dvs. aveţi dreptate, a avut loc o extrădare. Profesorii denunță anume extrădarea deghizată şi neasigurarea beneficierii de drepturile care le revin în baza legislației naționale, dar şi în baza tratatelor internaționale la care Moldova este parte”.
Europa Liberă: Autoritățile atunci când au recurs la acest gest, criticat de multe organizații pentru apărarea drepturilor omului, au invocat diverse motivații. La CEDO, agentul guvernamental, Guvernul, ce argumente a adus?
Vitalie Nagacevschi: „Agentul guvernamental, în primul rând a susținut, că nu au fost epuizate căile naționale de recurs. Dumnealui a afirmat că avem mai multe procese la nivel național şi putem să ne adresăm la Curtea Europeană după epuizarea căilor naționale de recurs. Şi ulterior deja a afirmat că de principiu drepturile acestor persoane nu au fost încălcate. Noi am venit cu contraargument, susținând că da, într-adevăr, avem mai multe procese la nivel naţional, însă aceste procese nu au sorţi de izbândă în ceea ce priveşte soarta profesorilor, deoarece chiar în ipoteza câștigării dosarelor la nivel național este evident că aceste câștiguri nu vor influența în niciun fel soarta profesorilor pe motiv că aceştia nu vor putea fi aduşi înapoi, în Republica Moldova.
Este sigur că Turcia nu va accepta să-i returneze înapoi, în Republica Moldova, pe cale de consecință, în pofida unei aparențe de existență a căii naţionale de recurs, această cale de recurs este lipsită din start de eficacitate.”
Europa Liberă: Deci cumva autoritățile invocă nişte formalități, atâta timp cât aceşti profesori nu se mai află pe teritoriul Republicii Moldova?
Vitalie Nagacevschi: „Şi prevederile legislației naționale care o interpretează în felul în care îşi doresc ei, autoritățile, însă până la urmă eu cred că poziţia noastră a fost una suficientă. Am demonstrat că Guvernul greșește făcând anumite afirmații.”
Europa Liberă: Din datele dvs, din cei şapte, câţi au primit condamnări, sentințe în Turcia?
Vitalie Nagacevschi: „Nu am asemenea date. Am înţeles că toţi practic au fost condamnați şi o persoană încă nu a fost condamnată, dar cu siguranță nu vă pot spune. ”
Europa Liberă: Cum ar fi trebuit de fapt să reacționeze autoritățile ca să respecte legislația în ceea ce privește „îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova”, aşa cum aţi spus dvs., deci trebuiau să facă ca să respecte legea?
Conform prevederilor naționale combinate cu cele internaționale, trebuiau ca să le înmâneze deciziile de îndepărtare şi să le acorde un termen pentru contestare...
Vitalie Nagacevschi: „Cel puțin persoanele respective să nu fie transmise autorităților turce şi să fi fost conduse până la hotarul Republicii Moldova şi să fie lăsate să-şi aleagă ţara de destinaţie în care doresc să plece. Cel puţin asta. Sigur că, conform prevederilor naționale combinate cu cele internaționale, trebuia ca să le înmâneze deciziile de îndepărtare şi să le acorde un termen pentru contestarea acestor decizii şi să pună în aplicare aceste decizii după controlul legalității, efectuat de instanța de judecată”.
Europa Liberă: Din punctul dvs. de vedere, acest dosar are conotații politice? A fost o înțelegere la nivel de conduceri de ţări?
Vitalie Nagacevschi: „Eu nu vă pot spune cu certitudine, dar din datele problemei, există aparențe puternice care mă fac să cred că totuși au fost anumite înțelegeri la nivelul conducerii statelor noastre.”