Linkuri accesibilitate

Anticipatele și lecția de maturitate politică


Retrospectiva săptămânii cu editorialistul de la „Deschide.md”, Vitalie Vovc, și scriitorul Vitalie Ciobanu.

Curtea Constituţională (CC) a decis astăzi că cele trei luni (90 de zile) prevăzute în Constituţie „în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, adică din 9 martie. Prin urmare, preşedintele Igor Dodon poate dizolva Legislativul declanşând alegeri anticipate. Fostul preşedinte al CC, Alexandru Tănase, spune într-o postare pe Facebook că termenul în care urma să fie format Guvernul expiră azi-noapte. Cu ce consecință pentru Republica Moldova?

Retrospectiva politică a săptămânii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct


Editorialistul stabilit la Paris, Vitalie Vovc, sugerează că anticipatele rămân inevitabile, așa cum a declarat la începutul acestei săptămâni vice-premierul rus Dmitri Kozak, aflat în Republica Moldova. Luni, după discuții cu președintele Igor Dodon, emisarul special al Kremlinului pentru relațiile cu Republica Moldova a spus că, întrucât principalele trei partide intrate în parlament după scrutinul de la 24 februarie nu pot ajunge la consens, „alegerile anticipate sunt inevitabile, fie acum, fie mai târziu”.

Vitalie Vovc
Vitalie Vovc

„După multiple consultări atât cu reprezentantul Rusiei, care a venit la Chișinău și după ce a plecat și Igor Dodon în Rusia și a revenit fericit de acolo, eu cred că are undă verde pentru a declanșa alegeri anticipate. Da, până la urmă, suntem nevoiți să constatăm un fapt – se întâmplă exact ce zicea Kozak, vor fi alegeri anticipate.

Din păcate, ne-am îndepărtat practic ireversibil de o soluție cât de cât firească - complicată, bineînțeles, și ea, dar firească - deci, o înțelegere, insist asupra acestui cuvânt – înțelegere, nu coaliție, între ACUM și PDM și ar fi existat un Guvern, care ar fi scârțâit, s-ar fi certat, dar ar fi existat o contra-pondere PDM-ului”.

Chiar dacă scenariul anticipatelor, în opinia scriitorului Vitalie Ciobanu, nu este cel mai favorabil pentru Republica Moldova, ping-pongul declarațiilor din ultimele trei luni nu ar fi în zadar. Alegătorii au avut posibilitatea să vadă adevărata față a deputaților pentru care și-au dat votul la 24 februarie:

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

„Speranța mea este ca cetățenii noștri să fie conștienți de statul în care trăiesc, de batjocora la care sunt supuși din partea unei clase politice extrem de lipsită de onestitate, şi mă refer în primul rând la cele două fracțiuni pro-Moldova: la socialiști şi la Partidul Democrat, care pur şi simplu au jucat la mezat această țară. Cetățenii ar trebui să judece cu luciditate, să vadă exact cum s-au comportat acești actori politici ai noștri şi să procedeze în consecință. Tot ei vor fi chemați la urne şi sper că ne-am ales acum cu o lecție de maturitate politică.”

La începutul acestei săptămâni, prin vocea Comisarului european pentru extindere Johannes Hahn, Uniunea Europeană a recomandat partidelor moldovene să evite alegerile anticipate. Acestea ar putea avea „consecințe financiare serioase” pentru Republica Moldova, a avertizat Johannes Hahn, pentru că ar putea duce la suspendarea Acordului de cooperare cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce ar duce și la suspendarea programului de sprijin financiar al Uniunii Europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG