Linkuri accesibilitate

Fostul premier român, Dacian Cioloș, ales liderul fracțiunii liberale din noul Parlament European


Liderul PLUS, Dacian Cioloș și președintele francez Emmanuel Macron

Fostul premier român, Dacian Cioloș a fost ales lider al noului grup liberal din Parlamentul European, numit „Renew Europe” din care mai fac parte partidele din fostul ALDE, partidul „En Marche” al președintelui francez Emmanuel Macron și partidul Ciudadanos din Spania, alături de Alianța 2020 din România.

Dacian Cioloș, care conduce partidul PLUS, era favorit după ce, joia trecută, Nathalie Loiseau, lidera eurodeputaților de pe lista „En Marche” a lui Macron, a renunțat la candidatură.

Cioloș devine primul politician din estul Europei care preia președinția unui grup important din Parlamentul European, într-un moment în care cele două mari familii europene - Popularii și Social Democrațiii - au pierdut majoritatea și vor fi nevoite să se coalizeze cu alte forțe pro-europene. „Renew Europe” (Renașterea Europei) este a treia forță în noul Parlament European cu 108 eurodeputați din totalul de 751.

„Pro-România”, partidul condus de fostul premier român Victor Ponta și pentru care a candidat și fostul premier moldovean Iurie Leancă, nu a fost acceptată în Renew Europe.

Miercuri după amiază, liderii fracțiunilor parlamentare se reunesc pentru a discuta împărțirea funcțiilor în UE, înainte de summitul european care începe joi, la Bruxelles.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG