Europa Liberă: Vestea cea bună care vine de la Bruxelles e că asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene în sumă de 100 de milioane de euro, care a fost blocată în vara anului trecut, ar putea să ajungă acești bani la Chișinău.
Nicu Popescu: „Într-adevăr, anul trecut Uniunea Europeană a suspendat asistența financiară pentru Republica Moldova din cauza anulării alegerilor de la Chișinău și iată că astăzi Uniunea Europeană a anunțat deblocarea acestei asistențe, care vine în mai multe tranșe, dar acest lucru s-a făcut rapid și în următoarele zile Republica Moldova poate spune cu certitudine că primește din nou asistență europeană.”
Europa Liberă: Paisprezece milioane și jumătate de euro vin mai degrabă, iar restul?
În special pe domeniul anticorupției și dezoligarhizării...
Nicu Popescu: „Este prima tranșă și următoarele tranșe vor veni în lunile următoare și, evident, ele fac parte din acest proces de relansare a relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și sunt un semn pentru sprijinul reformelor care sunt lansate la Chișinău, în special pe domeniul anticorupției și dezoligarhizării.”
Europa Liberă: Dvs. ați fost invitat la ședința miniștrilor de Externe din UE ca un musafir de onoare. Credeți că se schimbă atitudinea UE față de Republica Moldova? Ați promis acolo că sunteți hotărât să aduceți Moldova chiar și mai aproape de Europa. Cum veți face?
Nicu Popescu: „Exact. Atitudinea Uniunii Europene deja s-a schimbat. Este, de fapt, pentru prima dată când un ministru de Externe al Republicii Moldova este invitat să facă o astfel de prezentare în fața tuturor miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene. Deci este un semn al sprijinului pe care îl are Republica Moldova în acest context nou, politic și geopolitic. O mare parte a miniștrilor de Externe au intervenit pentru a-și exprima suportul pentru Republica Moldova și acum, evident, noi încercăm să relansăm cu Uniunea Europeană relația dintre Chișinău și Bruxelles, și capitalele europene, astfel încât integrarea europeană să nu fie doar o lozincă uzată și abuzată de actorii politici de la Chișinău, dar să fie o lozincă care se transformă în acțiuni pe care le pot simți cetățenii Republicii Moldova, pentru că, prin relația noastră cu Uniunea Europeană, Republica Moldova exportă bunuri în Uniunea Europeană, creează locuri de muncă, prin aceste locuri de muncă sunt plătite salarii, sunt plătite impozite și fără acces pe piața europeană Republica Moldova și economia ei nu pot exista.”
Europa Liberă: Pentru că ați spus că veți duce Moldova mai aproape de Europa, credeți că va fi cu putință în mandatul Dvs. să mergeți cu o cerere la Bruxelles?
Nicu Popescu: „Republica Moldova trebuie să-și facă temele de acasă. În ultimii ani, Republica Moldova s-a depărtat de Bruxelles, s-a depărtat de normele europene, corupția a crescut, sistemul judiciar a devenit mai politizat și mai corupt. Prioritatea numărul unu este să rezolvăm aceste problemele din cauza cărora Republica Moldova nu a fost luată în serios și a fost izolată de spațiul european.”
Europa Liberă: Dvs. ziceți că veți continua să implementați prevederile Acordului de Asociere la Uniunea Europeană și că singura orientare de politică externă rămâne a fi cea spre Uniunea Europeană, dar sunteți într-un parteneriat cu socialiștii, care insistă și pe ideea unui parteneriat strategic cu Federația Rusă. Credeți că ei sunt tot atât de hotărâți să ducă Moldova pe această cale de integrare europeană?
Nicu Popescu: „Acordul de coaliție de la Chișinău menționează explicit faptul că Guvernul Republicii Moldova și Parlamentul, și Președinția continuă să implementeze angajamentele externe și internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv Acordul de Asociere, inclusiv acordul conform căruia cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană. Asta este geografia noastră, asta este istoria noastră și absolut nicio forță politică de la Chișinău nu poate revizui aceste legături care ne leagă cu Uniunea Europeană, pentru că, fără acces pe piața Uniunii Europene, Republica Moldova ar intra într-un colaps imediat și aceasta este o realitate care va condiționa comportamentul politic al tuturor forțelor politice din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Igor Dodon spune și el că noua guvernare va respecta toate acordurile internaționale în care a intrat, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar recent a cerut Statelor Unite ale Americii să sprijine eforturile țării ca statutul de neutralitate permanentă să fie recunoscut internațional. Ce ziceți Dvs., e posibil acest lucru?
Nicu Popescu: „Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției. Niciun Guvern anterior nu a revizuit acest statut și nici Guvernul actual nu revizuiește acest statut constituțional al Republicii Moldova. Deci, în acest sens datele problemei nu s-au schimbat. S-a mai discutat anterior recunoașterea sau nerecunoașterea acestui statut de neutralitate în plan internațional, dar realitatea rămâne că Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției și acest lucru nu se schimbă.”
Europa Liberă: Traian Băsescu, fostul lider de la Cotroceni, spunea că nicio mare putere nu va garanta neutralitatea Republicii Moldova niciodată.
Nicu Popescu: „Eu nu pot comenta ce vor decide alte state, eu știu care sunt realitățile legale și politice de la Chișinău pe care sau le pot comenta, sau le pot implementa, dar ce și cum vor decide să facă alte state chiar nu știu.”
Europa Liberă: De la Bruxelles mergeți la Berlin, va începe vizita oficială a primului ministru Maia Sandu în Germania. Ce așteptări aveți de la această vizită?
Nicu Popescu: „Aceleași așteptări ca și de la Bruxelles – deblocarea relației Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, cu Germania, cu alte state membre ale Uniunii Europene, astfel încât Moldova să se reînscrie în aceste bune relații pe care le-a avut cu Europa timp de foarte mulți ani, lucru care face posibil ca integrarea europeană să nu fie doar o lozincă propagandistă, dar și un proces care ne ajută să construim Europa la noi acasă, să luptăm cu corupția și să facem cu sprijinul partenerilor externi – sprijin politic, sprijin economic, sprijin instituțional, sprijin securitar -, pentru că doar așa putem răspunde mai bine la doleanțele cetățenilor care vor ca Republica Moldova să fie un stat guvernat corect, fără corupție, fără abuzuri antidemocratice, fără oligarhi. Asta este miza tuturor vizitelor în exterior și a întregii politici externe a statului nostru.”
Europa Liberă: Germania mereu s-a arătat disponibilă să contribuie la soluționarea problemei transnistrene, a găzduit o dată la doi ani o reuniune în Bavaria. Cum vedeți sprijinul pe care poate să-l acorde pe viitor Germania Republicii Moldova?
Un proces care ne ajută să construim Europa la noi acasă...
Nicu Popescu: „Germania întotdeauna a fost unul dintre principalii parteneri externi, care oferă Republicii Moldova sprijin, inclusiv pe dosarul transnistrean și acest sprijin va continua și vom discuta parametrii acestui sprijin mâine la Berlin.”
Europa Liberă: Ce are de câștigat Rusia urmare a pactizării cu Uniunea Europeană și Statele Unite pe Republica Moldova, asigurând acel transfer de putere de la PD la alianța PSRM-ACUM?
Nicu Popescu: „Mandatul meu și al Guvernului este să câștigăm ceva pentru cetățenii Republicii Moldova din relații bune cu Germania, cu Bruxellesul, cu Statele Unite, cu Rusia; acesta-i mandatul nostru – să avem relații externe care aduc beneficii tuturor cetățenilor Republicii Moldova prin politica externă pe care o implementăm.”
Europa Liberă: Ați putea face mai cooperant Tiraspolul în negocierile din formatul „5+2”?
Nicu Popescu: „Eu nu știu exact și nu este rolul meu să comentez care sunt impulsurile politice de la Tiraspol. Republica Moldova cu siguranță nu își dorește federalizarea țării, dar este gata să discute proiecte de facilitare a contactelor dintre cele două maluri ai Nistrului și să facem împreună cu mediatorii și observatorii din formatul de negociere referitoare la reglementarea conflictului transnistrean.”