La cererea opoziției socialiste, în Parlamentul bulgar va fi înființată o comisie care să ancheteze scandalul legat de oprirea emisiei postului public de radio (BNR) și acuzațiile despre exercitarea de presiuni politice asupra unor ziariști.
Președinta PSB, Kornelia Ninova, a avertizat despre existența în țară a unei dictaturi oligarhice, a amintit despre concedierea de ziariști care au criticat puterea și a cerut de la guvernanți să-și asume responsabilitatea pentru scandalul de la BNR.
Oprirea, timp de cinci ore, a emisiunilor postului public este fără precedent în istoria Bulgariei...
„Ziariștii de la postul public vorbesc de presiuni. Puterea însă încearcă mușamalizarea problemelor și transferul acestora la nivel tehnic. Oprirea, timp de cinci ore, a emisiunilor postului public este fără precedent în istoria Bulgariei. Primul ministru încearcă să se debaraseze de scandal declarând că cineva din conducerea radioului sabotează activitatea guvernului. Este inacceptabil, pentru că majoritatea membrilor Consiliul audiovizualului, care au numit noua conducere a BNR, sunt aleși la propunerea partidului GHERB”, a spus Ninova.
Câțiva deputați din partidul lui Borisov au declarat că nu este nevoie de o comisie de anchetă amintind că nu parlamentul este cel care numește conducerea radioului. Mai târziu însă, primul-ministru și lider al partidului GHERB, Borisov, a declarat că formarea unei comisii parlamentare de anchetă este o idee bună.
„În calitatea de președinte al partidului, voi propune aderarea la comisia de anchetă cerută de socialiști. Ceva mai mult, Camera de conturi să verifice conducerea postului public”, a spus Borisov.
El însă a respins acuzațiile socialiștilor că conduce țara într-un mod autoritar, adăugând că nu are de-a face cu scandalul radioului, nu cunoaște și nu a vorbit cu directorul general al acestuia. Premierul și-a exprimat sprijinul personal pentru ziarista Silvia Velikova, a cărei scoatere de pe post a stat la baza protestelor în fața radioului.
La întrebarea dacă va cere de la procuratură să verifice convorbirile telefonice ale directorului general al radioului public în scopul de a se verifica dacă și cine a exercitat presiuni, Borisov a răspuns: „Procuratura este un organ independent. Cine sunt eu să dau ordine?” El a explicat că a folosit cuvântul „tâmpiților” la adresa directorilor radioului fiind enervat de scoaterea de pe post a Silviei Velikova.
Ziariști ai postului public și din alte media au protestat pe data de 13 septembrie în fața radioului, în apărarea libertății de exprimare, după ce ziaristei Silvia Velikova i s-a interzis să scrie pe tema justiției, de care răspunde de ani de zile.
Ziarista a declarat că asupra sa au fost exercitate presiuni de a ieși în concediu până când nu va fi confirmată alegerea în postul de procuror general a singurului candidat – actualul șef al Parchetului specializat (anticorupție și crimă organizată), Ivan Gheșev. Este cunoscută atitudinea critică a ziaristei față de candidatul acuzat de către opoziție de nerespectarea libertăților democratice.