Linkuri accesibilitate

Concluzia comisiei parlamentare pentru anchetarea fraudei bancare: beneficiari principali sunt Vlad Plahotniuc, Ilan Şor şi Vlad Filat


La un protest în fața BNM, iunie 2015
La un protest în fața BNM, iunie 2015

Înaintea prezentării raportului, democraţii, care au boicotat şedinţa, au criticat comisia ca fiind neobiectivă, iar raportul - ca irelevant.

Deputatul Alexandru Slusari (PPDA) a prezentat astăzi în parlament raportul comisiei parlamentare de anchetă a fraudei bancare cunoscută ca „furtul miliardului”. De la prezentare au lipsit deputații PD, care au spus că ar fi o simplă vânătoare de vrăjitoare. Ce a cuprins raportul despre devalizarea sectorului bancar și cum a fost primit de deputați?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct



Raportul de 50 de pagini descrie o operaţiune de durată, în trei etape, ce a început în 2011 şi s-a consumat în noiembrie 2014, documentând implicarea în anumite episoade de pregătire şi organizare a furtului a celor trei persoane identificate de raportul Kroll drept beneficiari principali - Vlad Plahotniuc, Ilan Şor şi Vlad Filat.

Raportul mai constată acoperirea sau sprijinirea fraudei de către fostul premier Iurie Leancă, fostul vicepremier Andrian Candu, fostul ministru de Finanțe, Anatol Arapu și fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, prin încălcări directe sau indirecte ale legislaţiei, atunci când au girat scoaterea banilor din rezerva de stat pentru suplinirea furtului, iar de către Leancă – şi când statul a fost lipsit de control asupra băncii de economii.

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Şeful grupului de anchetă, Alexandru Slusari: „Eu nu sunt mare specialist în clasificarea grupărilor criminale (specialiştii au părăsit sala înainte de şedinţă), dar ceea ce a văzut comisia e că au existat câteva grupări criminale: în 2011 vedem cum gruparea lui Plahotniuc foarte bine colaborează cu gruparea lui Platon, apoi vedem cum s-a trecut la gruparea lui Şor, apoi vedem implicarea lui Filat. Şi e evident că putem să vorbim de un conglomerat de 3-4 grupări, şeful acestui conglomerat, după părerea comisiei, e Vlad Plahotniuc şi în toată ingineria se vede mâna meşterului Serghei Iaralov”, a declarat în faţa legislativului şeful grupului de anchetă, Alexandru Slusari.

Înaintea prezentării raportului, democraţii, care au boicotat şedinţa, au criticat comisia ca fiind neobiectivă, iar raportul - ca irelevant: „Tot ce s-a întâmplat pe parcursul acestor patru luni cât a activat aşa numita comisie a fost de fapt un spectacol. Opoziţia nu a fost acceptată, de aceea comisia e necredibilă.

Partidul Democrat nu va participa la acest spectacol ieftin...

Iată de ce Partidul democrat nu va participa la acest spectacol ieftin”, a declarat fostul speaker democrat, vizat şi el de raport, Andrian Candu, cel care a depus tot astăzi, în debutul plenului, o moţiune împotriva guvernului Sandu.

Denis Ulanov, parlamentar şi avocat al deputatului fugar Ilan Şor, a declarat că majoritatea PSRM-ACUM a ales momentul pentru a-şi face campanie în ajun de locale, dar că raportul conţine şi un adevăr, cel că banca de economii ar fi fost deja falită când în ea a intrat Ilan Şor: „V-a trebuit să faceţi asta înainte de alegeri şi aţi făcut-o, dar extrem de neprofesionist.”

Recomandarea pe care o formulează raportul către procuratură e să-i cerceteze pe politicienii şi demnitarii de stat despre care a adunat informaţii, venind cu rezultatele investigaţiei peste o lună în faţa deputaţilor. Recomandabilă ar fi şi o investigaţie în interiorul procuraturii, în particular a Procuraturii Anticorupţie, acuzată în general în raport că a sabotat până nu demult ancheta legală.


În legislativ, mai recomandă raportul, ar trebui să continue anchetele, în două noi comisii, una pentru investigarea laundromatului şi alta - a încălcărilor ulterioare furtului, deja din timpul lichidării BEM. Viceguvernatorii BNM, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, a căror demisie este cerută şi ea în raport, au spus astăzi că nu au fost direct responsabili de supravegherea bancară şi că, în general, nu au fost audiați de comisie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG