Președintele Camerei Comunelor, legislativul britanic, John Bercow, a respins azi cererea lui Boris Johnson de a organiza un nou vot privind conținutul acordului cu UE și data Brexitului, după cel de sâmbătă pe care Johnson l-a pierdut, Parlamentul acordându-și trei luni suplimentare pentru a decide.
Inenarabilul John Bercow (un fost Tory, conducând legislativul de un deceniu, din 2009, el locuiește potrivit legii chiar în Parlament și are puteri discreționare asupra agendei camerei) a anunțat azi că nu poate accepta un nou vot, deoarece acesta doar l-ar repeta pe cel de sâmbătă.
De decizia lui a atârnat suspansul întregii zile, aceasta încheindu-se așadar cu o nouă înfrângere a lui Boris Johnson.
Johnson ceruse dimineață să se supună din nou la vot Brexitul și faptul că divorțul de UE trebuie să aibă loc pe 31 octombrie, însă decizia de a organiza un nou vot îi aparținea în exclusivitate președintelui Camerei Comunelor, John Bercow... care a spus nu!
Sâmbătă, parlamentul britanic nu a respins de fapt acordul în sine, ci și-a acordat un răgaz suplimentar de trei luni, până pe 31 ianuarie, pentru a-l analiza, așa încât, în partea europeană procedura de ratificare continuă.
Ce spun europenii
Uniunea Europeană ar trebui să-i acorde un răgaz suplimentar până pe 31 ianuarie Marii Britanii dacă (și numai dacă) Londra organizează alegeri sau un nou referendum. Este poziția foarte limpede a Germaniei, formulată astăzi la Berlin de ministrul economiei Peter Altmaier. El a mai spus că UE va avea nevoie de „claritate”, altfel zis, să știe cine vorbește pentru Marea Britanie: guvernul sau parlamentul ales?
UE va avea nevoie de „claritate”...
Au mai rămas 10 zile până la data, 31 octombrie, pe care guvernul britanic și-a fixat-o pentru a ieși din UE, iar parlamentul a cerut o prelungire până pe 31 ianuarie, așa încât confuzia e în continuare mare, iritarea perceptibilă nemaifiind ascunsă, în partea europeană, care a decis, cel puțin public, să nu oprească procesul de ratificare a ieșirii Marii Britanii din UE pe 31 octombrie, în așteptarea unor clarificări suplimentare de la Londra.
Până atunci, persoana însăși și comportamentul lui Boris Johnson au ajuns să irite peste măsură. Boris Johnson a trimis ieri, duminică, trei scrisori la Bruxelles, una nesemnată, în numele parlamentului, în care cere un răgaz suplimentar de trei luni, una semnată în care premierul britanic precizează că cea dintâi este a parlamentului, iar o a treia în care afirmă că el nu dorește acel răgaz suplimentar pe care legea îl obligă să-l ceară și insistă că el nu va respecta cererea pe care a trimis-o forțat.
Cererea britanică va face obiectul unor consultări ce vor dura „mai multe zile”, între președintele Consiliului European Donald Tusk și liderii celor 27 de țări. Cum a spus negociatorul din partea UE, francezul Michel Barnier: „Ce s-a decis săptămâna trecută rămâne pe masă”.
Între timp, la Londra, presa tabloidă scrie despre cum conservatorii, Tories, înspăimântați de rolul distrugător pe care l-ar putea avea în potențialele alegeri Nigel Farage, caută să-l cumpere promițându-i un titlu nobiliar (peerage).
Marea Britanie nu va înceta să uimească.