Linkuri accesibilitate

România: Marșul pentru Păduri și împotriva defrișărilor ilegale


Marșul pentru Păduri, București, 3 noiembrie 2019
Marșul pentru Păduri, București, 3 noiembrie 2019

La București, sute de oameni au participat duminică la Marșul pentru Păduri, eveniment organizat la apelul ONG-urilor de mediu, pentru a protesta față de tăierile ilegale de păduri și față de violenţele asupra pădurarilor, relatează Hotnews. La ora 20.00, Digi24 estima participarea la proteste la ca. 4 mii de persoane.

Organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic au anunțat organizarea acestui Marş pentru Păduri în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn dar şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

Marșul pentru Păduri, București, 3 noiembrie 2019
Marșul pentru Păduri, București, 3 noiembrie 2019

Într-un mesaj pe Facebook, organizatorii cer „ modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”.

Greenpeace România atrage atenția că SUMAL „ a apărut în discuție în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcțional care să verifice circuitul lemnului pe piață. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanță și se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât și proprietarii de păduri sau agenții economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare”.

Sute de persoane au protestat și la Cluj-Napoca, Brașov și Bistrița, relatează Hotnews.

Potrivit datelor furnizate de Greenpeace România, din 2005 și până azi au mai rămas sub jumătate din cele 250.000 de hectare de păduri primare, estimate acum 14 ani, care reprezintă ca 60% din pădurile virgine europene. Din cele 120.000 de hectare de păduri virgine care au mai rămas în României, doar 30.000 de hectare se află sub protecție strictă.

Marșul pentru Păduri, București, 3 noiembrie 2019
Marșul pentru Păduri, București, 3 noiembrie 2019

În 2016, 42% din tăierile ilegale depistate au fost semnalate de cetățeni, se mai arată pe pagina de web a organizației Greenpeace România.​

La nivel global, potrivit Greenpeace, între 2010 și începutul lui 2020, vor fi fost defrișate 50 de milioane de hectare de pădure, echivalent cu întreaga suprafață a Spaniei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG