Linkuri accesibilitate

În ziua discuției telefonice Trump-Zelenski, ucrainenii știau de blocarea ajutorului miliar american


Laura Cooper, adjuncta ministrului american al apărării, însărcinată cu probleme legate de Rusia și Ucraina, Washington, 20 noiembrie 2019
Laura Cooper, adjuncta ministrului american al apărării, însărcinată cu probleme legate de Rusia și Ucraina, Washington, 20 noiembrie 2019

La Washington continuă audierile publice, organizate de Camera Reprezentanților, care ar putea duce la suspendarea președintelui american Donald Trump. În centrul disputei, convorbirea telefonică Trump-Zelenki din iulie.

Adjuncta ministrului american al apărării, Laura Cooper, a declarat miercuri că oficialii ucraineni avea cunoștință, în iulie, de blocarea ajutorului militar american pentru Ucraina. Un ajutor în valoarea de 360 de milioane de dolari, care fusese aprobat deja de Congres dar care fusese blocat de administrația Trump.


Copper - responsabilă pe probleme de apărare legate de Rusia și Ucraina - a mai declarat, în cursul anchetei de „impeachment” care ar putea duce la suspendarea președintelui Donald Trump, că partea ucraineană și-a exprimat temerile în ziua în care președintele Trump a discutat la telefon cu omologul ucrainean Volodimi Zelenski. Informația i-a parvenit însă numai cu scurt timp în urmă, când colaboratorii săi i-au arătat mesajele electronice pe care le primiseră în iulie de la autoritățile ucrainene. Cooper a ținut însă să precizeze la audierile lansate de Camera Reprezentanților, că ea nu este „sigură ” că partea ucraineană era conștientă de blocarea ajutorului militar, dar aceasta este opinia colaboratorilor săi.


Totodată, Laura Copper a informat că tot pe 25 iulie, ziua controversatei convorbiri telefonice Trump-Zelenski, echipa ei a primit un e-mail și de la comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanților care cerea informații despre același ajutor militar american pentru Ucraina.


Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite , şi a fiului acestuia, Hunter Biden în schimbul unei vizite a lui Volodomir Zelenski la Casa Albă. Și că partea ucraineană a fi fost pusă sub presiune prin blocarea ajutorului militar vital pentru întărirea poziției Kievului în confruntarea din estul țării cu separatiștii susținuți direct de Rusia.

Republicanii susțin că în iulie, președintele ucrainean Zelenski nu putea fi presat să deschidă ancheta împotriva familiei Biden pentru că în acel moment nu știa că ajutorul militar american era blocat.

XS
SM
MD
LG