„Republica Moldova insistă în continuare asupra retragerii trupelor militare și a munițiilor străine de pe teritoriul său”, a declarat la Consiliul ministerial al OSCE de la Bratislava ministrul moldovean de externe, Aureliu Ciocoi, într-un prim discurs public internațional susținut după instalarea la Chişinău a guvernului Ion Chicu.
„Noi reiterăm necesitatea de a avansa în retragerea trupelor militare și a munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu înțelegerile summitului de la Istanbul. Suntem convinși că acționând astfel vom contribui la eliminarea unor amenințări serioase de securitate în regiunea noastră, generate în particular de riscurile umanitare majore pe care le reprezintă depozitul de muniții de la Cobasna”.
Ministrul moldovean de externe a mai spus că „poate fi luată în considerare și transformarea misiunii actuale de pacificare”, pe care însă a pus-o în legătură cu „soluționarea finală politică a conflictului”.
Aureliu Ciocoi a mai menționat că în procesul de reglementare transnistreană Republica Moldova continuă politica pașilor mici pentru promovarea măsurilor de încredere, prin care este susținută populația din regiune, și insistă în continuare asupra lansării discuțiilor pe marginea coșului trei al negocierilor privind statutul politic special al regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova, statut care, subliniază ministrul, să prevadă suveranitatea și integritatea teritorială a țării.
La Bratislava, Aureliu Ciocoi a avut o întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu care ar fi discutat „continuarea eforturilor pentru o soluție cuprinzătoare și durabilă pentru conflictul transnistrean” și privind „aplicarea înțelegerilor convenite în cadrul vizitei la Moscova a primului ministru Ion Chicu”.
În cadrul acelei vizite a figurat și subiectul retragerii munițiilor de la Cobasna, iar Ion Chicu a fost criticat pentru faptul că nu a menționat expres necesitatea ca procesul să fie monitorizat de OSCE. Comunicatul Ministerului moldovean de Externe nu amintește însă tema retragerii munițiilor printre subiectele discutate de Aureliu Ciocoi cu Serghei Lavrov.
Subiectul a fost abordat în cadrul discuțiilor ministrului moldovean de externe cu secretarul general al OSCE, Thomas Greminger. Comunicatul externelor de la Chişinău anunță că „cei doi oficiali au salutat inițiativa anunțată recent de către Federația Rusă privind reluarea procesului de retragere/ distrugere a munițiilor din depozitele de la Cobasna, subliniind, în acest sens, importanța asigurării unui caracter transparent al acestui proces în care OSCE poate juca un rol deosebit, inclusiv prin acordarea expertizei și asistenței financiare necesare”.
În discursul de la ministeriala OSCE, Aureliu Ciocoi a vorbit și despre „noul concept de politică externă echilibrată a Chişinăului, care însemnă disocierea de confruntările geopolitice”, dar și despre necesitatea găsirii „celei mai bune formule pentru un statut de neutralitate recunoscut internațional, care este deja prevăzut în Constituția moldovenească și care poate fi bazat pe cele mai bune exemple, inclusiv ale țărilor membre ale OSCE”, a mai declarat Aureliu Ciocoi.
La Bratislava, Ciocoi s-a întâlnit cu miniștri de externe din mai multe țări. Un mesaj dur a fost transmis Chişinăului de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care a criticat debarcarea de către Partidul Socialiștilor a guvernului precedent condus de Maia Sandu și a spus că Bucureștiul își va reorienta asistența financiară pe care o acorda Republicii Moldova.