Linkuri accesibilitate

Accident de aviație. Președintele Ucrainei declară zi de doliu național


Avionul cu experți ucraineni se îndreaptă către Iran
Avionul cu experți ucraineni se îndreaptă către Iran

Avionul ucrainean, care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran și care a făcut 176 de victime, a fost în flăcări înainte de prăbușire – se arată într-un raport preliminar al Organizației iraniene a Aviației Civile.

Avionul Companiei ucrainene de aviație, un Boeing 707-800, care mergea de la Teheran la Kiev, s-a prăbușit miercuri la puțin timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Raportul citează mărturiile unui martor care a văzut prăbușirea avionului de la sol și ale unei a doua persoane, care a văzut accidentul de la bordul unui alt avion aflat în zbor. Potrivit autorității iraniene, avionul, care ar fi trecut printr-o inspecție tehnică pe 6 ianuarie, ar fi făcut un viraj înapoi, imediat după decolare, din cauza unei probleme tehnice încă neelucidate. Raportul iranian susține că piloții nu ar fi cerut niciun ajutor. Ambasada ucraineană de la Teheran a afirmat inițial, pe site-ul său, că ar fi fost vorba de o defecțiune la un motor, dar ulterior a șters postarea.


Iranul și Ucraina au convenit „să coordoneze acțiunile suplimentare ale grupurilor noastre de investigații pentru a stabili cauza teribilului accident de avion” petrecut miercuri în Iran, cu 176 de victime, a anunțat ministrul ucrainean de externe, Vadym Pristaiko, pe Twitter.

Ulterior, biroul președintelui Volodimir Zelenski a emis un decret prin care se declară ziua de joi, 9 ianuarie, drept „zi de doliu național” în memoria victimelor accidentului.

Potrivit președinției ucrainene, Zelenski va vorbi telefonic cu omologul său iranian, Hassan Rohani, pentru a colabora în „stabilirea adevărului” despre tragedie.

Într-o apariție la televiziune, președintele Ucrainei a cerut reținere și precauție în a avansa teorii conspiraționiste și manipulări legate de cauzele accidentului.

Televiziunea iraniană a declarat că accidentul s-a datorat unor probleme tehnice nespecificate, iar mass-media iraniană a citat un oficial din domeniul aviației locale care a declarat că pilotul nu ar fi anunțat vreo urgență.

Mass-media de stat iraniană a relatat că avionul a luat foc după ce s-a prăbușit, însă un videoclip difuzat de televiziunea de stat a părut să arate că avionul deja ardea când s-a prăbușit la pământ.


Accidentul a avut loc la câteva ore după ce Iranul a lansat un atac cu rachete balistice împotriva a două baze americane din Irak, ca represalii pentru moartea comandantului corpului Gărzii revoluționare iraniene, Qasem Soleimani.

Momentul accidentului avionului i-a determinat pe unii experți în aviație să se întrebe dacă avionul nu a fost cumva doborât de o rachetă, însă oficialii iranieni au respins o astfel de sugestie.

„Zvonurile despre avion sunt complet false și niciun expert militar sau politic nu le-a confirmat”, a declarat, citat de agenția de știri semioficială, generalul Abolfazl Shekarchi, purtătorul de cuvânt al forțelor armate iraniene, care consideră că astfel de zvonuri ar fi „parte a unui război psihologic” dus de „adversarii guvernului”.

XS
SM
MD
LG