Linkuri accesibilitate

Dumitru Alaiba: De ce ar trebui contribuabilul european să finanțeze un sistem care vrea doar reforma corupției?


Dumitru Alaiba
Dumitru Alaiba

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații cu privire la fundațiile de caritate, legate de numele mai multor polticieni. Parlamentarul spune că sunt vizate cinci fundații și cere FISC-ului rapoartele lor de activitate.

Interviu cu Dumitru Alaiba
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:55 0:00
Link direct



Dumitru Alaiba: „Aceste sesizări pe care le facem publice sunt și un instrument de a atrage atenția asupra unei probleme, iar al doilea motiv este că, de fapt, pregătim cu colegii de ceva timp unele inițiative pe subiectul fundațiilor și transparenței fundațiilor. Înainte ca să venim cu inițiative, am spus că haideți să ne uităm la date, la unele informații de care dispun instituțiile publice, inclusiv Fiscul, ASP-ul (Agenția pentru Servicii Publice), ca să avem și argumente foarte clare în promovarea inițiativelor noastre. Nu-i pentru că nouă ne place sau că așa credem noi, pentru că, uitați-vă, iată problema și noi vrem s-o rezolvăm prin anumite intervenții, să spunem așa. Fundațiile de așa-zisă caritate cu iz politic, unde unii politicieni sunt mari filantropi, pentru mine au același „miros” ca și corupția – transparența finanțării e inexistentă, un vehicul chiar grețos de a promova imaginea unui politician care merge la cei mai sărmani dintre noi și le dă o geantă de ceva. Este dezgustătoare această practică.”

Fundațiile de așa-zisă caritate cu iz politic, pentru mine au același „miros” ca și corupția...


Europa Liberă: Apropo, acest an, 2020, e și un an electoral, în toamnă urmează să aibă loc alegerile prezidențiale, dar în lipsa unor prevederi stricte, care ar aduce în albia legalitățile acțiunile pretins filantropice ale politicienilor, discernământul alegătorului este pus la încercare?

Dumitru Alaiba: „Foarte corect și este foarte simplu într-o țară atât de săracă cum este Republica Moldova să cumperi votul cu o geantă de orez. Este trist faptul că unii politicieni utilizează sărăcia oamenilor în strategiile lor electorale. Noi trebuie să spunem în glas tare că atunci când faci caritate pe bani neclar de unde proveniți, asta este orice, numai nu caritate; caritatea se face cu bani curați.”

Europa Liberă: Dar ziceam de cadrul legal, lipsește la acest capitol?

Dumitru Alaiba: „Păi acesta-i motivul din care am spus: întâi solicităm informația, după asta intervenim la nivel de legislație. Sunt foarte multe analize, inclusiv de la colegii din societatea civilă, s-a vorbit de foarte multe ori la subiectul respectiv...”

Europa Liberă: Și Promo-LEX a avut mai multe rapoarte...

Dumitru Alaiba: „S-a vorbit și la nivel de Bruxelles. Deci, problema nu mai poate fi negată, dar pentru moment am spus că haideți să vedem ce ne oferă instituțiile statului.”

Europa Liberă: Dvs. ați cerut rapoartele de activitate, se pare, pentru ultimii cinci ani ale acestor fundații, rulajele...

Dumitru Alaiba: „Da, rapoarte de activitate, rulaje, numărul de angajați, finanțatorii... Haideți să vedem de ce dispune statul, pentru că atunci când nu dispune...”

Europa Liberă: Și ce a arătat Fiscul, de ce date dispune Serviciul Fiscal de Stat în acest sens?

Dumitru Alaiba: „Încă nu ne-au răspuns. Eu o să aștept până când ne oferă un răspuns, cred că chiar săptămâna asta ar trebui să urmeze răspunsul și după asta o să avem o conversație bazată pe fapte, nu pe suspiciunile noastre, pentru că, știți, din opoziție să operezi doar cu suspiciuni nu este tocmai bine.”


Europa Liberă: În altă ordine de idei, vă preocupă soarta furtului miliardului și le reproșați autorităților că fac prea puțin pentru a aduce în fața legii părtașii acestui furt al secolului. Pe de altă parte, guvernarea și chiar Procuratura Generală încearcă să aducă lumină, spunând că sunt intentate dosare pe cazul furtului miliardului și că situația începe să se limpezească.

Dumitru Alaiba: „Eu nu cred că situația începe să se limpezească. Noi suntem deja în al șaselea an de la furt, este timpul să vorbim mai concret.”

Europa Liberă: „Mai concret”, ce așteptați Dvs.?


Dumitru Alaiba: „Dacă dl Dodon cu guvernarea pe care a preluat-o într-adevăr țin la recuperare, la investigarea acestui furt, atunci trebuie să vedem chestii mai concrete. Eu nu mai vreau să aud „comisii rogatorii”, eu nu mai vreau să aud „sechestre”, eu vreau să avem o conversație în baza unor cifre mai exacte – câți bani au fost confiscați, în cât timp noi o să avem cel puțin ceva adus, într-adevăr repatriat din alte țări, de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că multe averi cu proveniență din miliard sunt chiar și în Republica Moldova. Noi trebuie să avem o discuție despre aceste cifre. Eu nu mai vreau să aud „sechestre”, nu mai vreau să aud tot felul de „investigații” și „dosare penale”, și „pe Plahotniuc tot l-a arestat Șor și l-a ținut în arest la domiciliu și după asta i-a dat drumul”. Nu mai este cazul să vorbim despre proces, vrem finalitatea.”

Europa Liberă: Deci, unde-s banii și unde sunt cei care se fac vinovați?

Dumitru Alaiba: „Exact! Noi trebuie să avem o întrebare la autorități. Și dl Dodon și-a asumat, de facto, responsabilitatea pentru acest subiect atunci când și-a „plantat” omul său la Centrul Național Anticorupție. Se face în curând un an...”

Europa Liberă: Pe care l-ați votat și Dvs., pentru că erați în coaliție atunci?

Eu cred că d-lui ne-a trădat votul...


Dumitru Alaiba: „Da, și cu mâna la inimă vă spun că a dezamăgit și a trădat votul nostru. Nu cred că este cazul să mă ascund după deget, acesta este un vot pe care îl regret cel mai mult. Înainte de a ridica mâna, am avut și o conversație cu dl Flocea, chiar cuvintele mele au fost că „aveți, probabil, foarte puțin timp, aveți 2-3 luni ca să justificați că azi nu vom face o greșeală”. Asta i-am spus în față, privindu-l în ochi, și eu cred că d-lui ne-a trădat votul.”

Europa Liberă: Au trecut 8 luni de zile de când l-ați votat în această funcție...

Dumitru Alaiba: „Au trecut 8 luni, se face curând anul și ceea ce vedem noi sunt tot felul de procese, dar nu finalitate. Noi vrem să avem o conversație în baza cifrelor concrete, pentru că, atâta timp cât noi nu repatriem miliardul, atâta timp cât noi nu confiscăm banii și nu-i aducem acasă, acești bani vor fi confiscați în alte jurisdicții și vor alimenta alte bugete, pentru că diferite țări au legislație similară - dacă nu poți demonstra de unde-s banii, banii se confiscă.”

Europa Liberă: Dar entitățile juridice spun că nu e chiar atât de simplu să obții informația, ca după asta să pornești procesul?

Dumitru Alaiba: „Eu calific asta drept scuză. Au trecut șase ani. Desigur că nu-i simplu, dar „dacă nu vă duce capul, plecați, că au să vină alții care au să spună că-i greu, dar uitați-vă că reușim”. Noi nu trebuie să acceptăm nimic mai puțin decât rezultatul. Noi nu votăm politicieni care să ne producă scuze și justificări și noi nu votăm oameni care să arate de ce nu le-a reușit după patru ani.”


Europa Liberă: Dar cel mai probabil, dacă e un an electoral, acest subiect va fi discutat pe larg și iarăși se vor face și speculații, se vor aduce învinuiri?

Dumitru Alaiba: „Ceea ce observ chiar din clădirea președinției este ceea ce am mai văzut anii trecuți, că se creează tot felul de inițiative paralele, reforme, minireforme ș.a.m.d., doar ca să nu discutăm despre întrebarea cea mare, întrebarea care costă un miliard. Noi am mai văzut asta, chiar și reforma sectorului bancar din 2016 până în 2019, noi niciodată nu am spus că ea nu este necesară, dar atunci când guvernarea încerca să ne-o arate ca o alternativă recuperării și investigării, atunci când guvernarea încerca să ne arate că, în loc de recuperarea miliardului, noi o să discutăm despre reforme și uitați-vă cât de frumoase reforme noi facem, atunci noi trebuie să ne simțim păcăliți. Da, faceți reformele, dar mai și aduceți miliardul! Una nu exclude pe alta. Și dl Dodon, prin inițiativele astea tehnico-financiare ș.a.m.d., cu schimbatul banilor dintr-un buzunar în altul, recurge cam la același truc, de a ne distrage atenția, să ne așezăm la o masă între experți și să dezbatem cât de bun sau rău este un gând sau o inițiativă de-a lui, în loc noi să vorbim clar, pe înțelesul oamenilor și să punem întrebarea cea mare: unde totuși sunt banii furați?”

Europa Liberă: Și Bruxelles-ul spune că Republica Moldova trebuie să aibă un răspuns foarte clar la întrebarea: când vor fi identificați cei vinovați de furtul miliardului, pentru că ar fi și una din condiționalitățile care se înaintează de Uniunea Europeană pentru a accesa tranșa privind macrofinanțarea?

Dumitru Alaiba: „Exact! Și aceleași rezerve, aceleași obiecții Uniunea Europeană le formula și la adresa guvernării lui Plahotniuc. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană nu vede mare diferență între modul în care Dodon recuperează miliardul și modul în care îl recupera Plahotniuc. Deci, asta este ceea ce înțeleg eu din declarația respectivă.”

Europa Liberă: Și condiționalitatea asta va rămâne permanent din partea Uniunii Europene?

Dumitru Alaiba: „Eu cred că Uniunea Europeană va menține această condiționalitate, dar cel mai important este ca această revendicare să vină permanent de la cetățeni. Oricine ar prelua guvernarea, trebuie să aibă un răspuns foarte clar la această întrebare și trebuie să arate acțiuni concrete.”

Europa Liberă: Și dacă guvernarea nu are răspuns, n-o să vină cea de-a doua tranșă din asistența promisă de UE?

Dumitru Alaiba: „Eu cred că, dacă o guvernare ține la lupta cu corupția și dacă vrea să arate rezultate în lupta cu corupția, atunci va trebui să arate, în primul rând, aici. De aceea, dacă această guvernare nu este capabilă să fie suficient de convingătoare că vor să recupereze, eu nu spun că imediat, peste noapte aduceți banii, dar, cel puțin, arătați că voi într-adevăr vă străduiți. Ei asta nu fac, ei produc scuze. Și în cazul de față, eu nu văd motive de ce contribuabilul european ar trebui să continue să finanțeze corupția din țara noastră, să finanțeze un sistem care dorește doar să mențină și să reformeze corupția.”

XS
SM
MD
LG