Linkuri accesibilitate

Ofensiva de șarm a Chinei cu 36 de mii de termometre


Ajutoare medicale pentru Italia se pregătesc să fie trimise de pe aeroportul internațional Hangzhou, din regiunea Zhejiang.
Ajutoare medicale pentru Italia se pregătesc să fie trimise de pe aeroportul internațional Hangzhou, din regiunea Zhejiang.

În contextul pandemiei de coronavirus, campaniile de dezinformare găsesc un teren propice, iar China – între alte țări – fiind extrem de activă.

Corespondența de la Washington - 31 martie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

În general comunitatea internațională privește coronavirus ca o primejdie care trebuie înfruntată împreună. Așa și trebuie să stea lucrurile. Dar diviziuni plantate adânc, înainte de izbucnirea pandemiei, ies la iveala în noul context, mai ales în condițiile în care democrații occidentale dezvoltate dețin acum recordurile la număr de cazuri de contaminare.

În trecut, președintele Trump a spus că noul coronavirus este „virusul chinezesc”. Întrebat de ce o face, înainte de a renunța la această caracterizare potențial generatoare de conflicte interne în America, Trump a părut să dea vina pe teorii ale conspirației, vehiculate chiar în China și chiar în mediile oficiale, care ar „demonstra” că virusul și-ar avea originea în America.

În ultima săptămână însă, Donald Trump a renunțat la caracterizarea controversată și în weekend a stat de vorbă la telefon cu președintele Chinei. Întrebat în legatură cu informațiile eronate, răspândite de China, dar și de Rusia și Iran, Trump a spus la Fox News, „toate țările fac asta”.

Teorii ale conspirației au fost răspândite recent de pe conturi de Tweeter ale guvernului chinez chiar și de purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian care a arătat că virusul ar proveni din laboratoare ale armatei americane.

Pe de altă parte, ambasadorul Chinei în Statele Unite, Cui Tiankai a declarat că răspândirea unor astfel de teorii este o nebunie.

Dar pe ansamblu Beijinul are acum o strategie mult mai agresivă de dezinformare, în sprijinul imaginii sale globale, în condițiile în care actuala pandemie a izbucnit în Wuhan, în China. Preedintele Trump a continuat la Fox News: „Ei o fac și o facem și noi” – făcând apoi o referire insuficient de clară la faptul ca și el a denumit virusul un virus chinezesc, ceea ce a nemulțumit Beijinul.

În afară de această campanie de imagine, China este foarte activă livrând ajutor umanitar masiv, echipamente medicale însoțite de propagandă. Campania de imagine încearcă să acopere situația de la început, când autoritățile au încercat să mușamalizeze existența epidemiei de coronavirus.

În plus Beijinul încearcă să demonstreze, în special în țări europene care se plâng că nu primesc suficient ajutor comunitar, că este un partener pe care se poate conta mai mult decât pe Uniunea Europeană sau Statele Unite.

Ajutor din China a ajuns și în America, un avion a aterizat la New York transportând 12 milioane de mănuși, aproape 2 milioane de măști chirurgicale si 36 de mii de termometre.

XS
SM
MD
LG