Deputații, miniștrii și șefii agențiilor de stat nu vor primi salarii pe durata stării de urgență. Decizia a fost adoptată în urmă dezbaterilor care au luat forma unei licitații între partidele parlamentare, garnisite de acuzații reciproce de populism. Toți cei 170 de deputați prezenți au votat propunerea partidului de guvernământ GHERB. Socialiștii au propus inițial înghețarea salariilor la nivelul din decembrie.
Câteva sute de politicieni și înalți funcționari vor rămâne fără salarii de la 1 aprilie cel puțin până la 13 mai. Printre cei afectați se află și principalul inspector sanitar Anghel Kuncev și șefii agențiilor care participă la combaterea epidemiei. Deputații au exclus din listă președintele, vicepreședintele, șefii justiției. În urmă cu câteva zile, șefa parlamentului a calificat propunerea opoziției privind înghețarea salariilor drept populism. Premierul însă a decis altfel, iar cea ce zice el este lege pentru membrii partidului său.
Între timp a devenit cunoscut că președintele Rumen Radev a renunțat la salariu încă la începutul lunii martie în favoarea azilului de la Vidin, cea mai săracă regiune. Citându-l pe Goethe el a răspuns remarcilor jignitoare ale premierului Borisov cu care este într-un conflict deschis – „Nimic nu e mai rău decât prostia agresivă”.
Președintele a cerut de la executiv măsuri în vederea dezamorsării crizei economico-sociale care cuprinde țara. El a avertizat că cei flămânzi vor putea ieși în stradă cu consecințe imprevizibile.
Majoritatea cazurilor se concentrează în capitală..
Numărul celor infectați a depășit 560. Cel al deceselor – 22. Măsurile radicale și mai rapide în comparație cu cele luate de alte țări europene se pare dau rezultat. Majoritatea cazurilor se concentrează în capitală. Sunt județe fără niciun infectat. În altele, precum Loveci, Veliko Tărnovo și Plevna, bolnavii au fost externați.
Între timp testele PCR (polymerase chain reaction) preferate de statul major anticriză au devenit deficitare. Cetățenii la cerere vor putea verifica dacă sunt infectați sau au trecut Covid-19 cu simptome ușoare. Un test PCR în rețelele de laboratoare private costă echivalentul a 60 de euro, iar unul rapid – 17 euro.
A crescut la 30 numărul de medici infectați, îndeosebi în serviciul de urgență al capitalei.
Băncile și-au anunțat decizia de a amână achitarea creditelor datornicilor loiali.