Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov (expert energetică): „Sunt sigur că prețul pentru trimestrul doi deja va fi unul mai mic” la gaze


Moldova - Chisinau, COVID, coronavirus, quarantine, business, market
Moldova - Chisinau, COVID, coronavirus, quarantine, business, market

Pe fundalul mai multor preocupări ale cetățenilor cauzate de criza Covid-19, nu putea să lipsească și cea care ține de buna funcționare a sistemului de aprovizionare cu gaze. L-am întrebat pe Victor Parlicov, expertul în energetică de la Institutul „Viitorul”, ce probleme ar putea genera în această privință pandemia noului coronavirus. Răspunsurile s-au dovedit a fi peste așteptări - liniștitoare.

Interviu cu Victor Parlicov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce probleme poate genera criza COVID-19 în privința asigurării cu gaze naturale a clienților casnici și non-casnici, dle Parlicov?

Victor Parlicov: „Eu nu văd vreo problemă legată specific de COVID-19. Există contract, există posibilitate tehnică de a furniza gazele, din câte am înțeles eu întreprinderile funcționează, o bună parte din procese sunt mecanice, poate tot ce ține de facturare, de interacțiunea cu oamenii, de deservire, acolo pot să fie mici dificultăți, dar nu cred că asta este în măsură de a pune cumva în pericol posibilitatea furnizării gazelor către consumatori. Nu văd niciun risc la acest capitol.”

Europa Liberă: Mulți totuși se vor pomeni în imposibilitatea de a achita facturile. Ce se va întâmpla în acest caz? Pentru casnici și non-casnici este gândită cumva vreo strategie pornind de la această posibilitate?

Victor Parlicov: „Deci, din câte am urmărit și din câte cunosc, sunt câteva elemente referitoare la aceste probleme despre care menționați, și anume: primul este elementul strict tehnic. ANRE, printr-o hotărâre, a interzis pe durata acestei stări de urgență deconectarea consumatorilor pentru neachitări, pentru că o parte din consumatori fizic nu lucrează cu transferurile la distanță și nu pot să plătească facturile, de exemplu, de pe telefon sau în alt mod, ei trebuie să meargă la un oficiu bancar sau la poștă, dar ele nu funcționează.

Adică sunt anumite cauze obiective pentru care o parte din consumatori nu-și pot onora obligațiile față de furnizori. Și atunci, ANRE a luat o decizie ca pe această perioadă să nu fie permis ca furnizorii să deconecteze consumatorii de la servicii. Totodată, aceasta nu înseamnă că cei care pot plăti trebuie să nu plătească, pentru că trebuie să înțelegem că și furnizorii, la rândul lor, au propriii furnizori și acumularea de neplăți în lanț poate agrava problemele pentru viitor. De aceea, eu îi îndemn pe toți consumatorii care au posibilitatea să-și achite facturile, s-o facă, dar ANRE, pe de altă parte, a luat o decizie că chiar și dacă nu vor achita la timp, furnizorii nu vor avea posibilitate să deconecteze consumatorii. Și este a doua latură, cea care nu ține de disponibilitatea serviciilor, ci ține de capacitatea de a achita serviciile de principiu.

Și atunci, cei care, bunăoară, lucrau în companii care prestau servicii în domeniul turismului sau la restaurante, care acum sunt închise etc., cel mai probabil că mulți dintre ei nu vor avea salariu sau vor avea venituri extrem de reduse și ar putea intra într-o dificultate să achite nu doar facturile, dar în general să-și întrețină viața. Și atunci în raport cu acești oameni nu există un mecanism specific legat de sectorul energetic sau legat de furnizarea energiei pentru gaz sau pentru energie electrică. Ei pot beneficia de măsurile standard pe care le-a aprobat guvernul pentru cei care s-au pomenit în asemenea situație. Cei care au lucrat pot să-și ridice salariile pe care le va achita bugetul pentru media pe ultimele două luni, cei care n-au lucrat vor ridica o compensație, care este mică, dar totuși e mai bine decât nimic și care o să le permită să achite nu doar facturile, dar și să-și întrețină într-o oarecare măsură traiul. Cei care vor rămâne la acele 2.775 de lei nu cred că vor prioritiza plata facturilor, cel mai probabil că vor achita, înainte de toate, pentru mâncare.”

Europa Liberă: O întrebare care este pe buzele multora: s-ar putea plăti mai mult, mai puțin pentru gaz în contextul de acum, inclusiv în condițiile ieftinirii petrolului?

Victor Parlicov: „Da, sunt absolut sigur de asta. În conformitate cu formula care este inclusă în contract, eu sunt sigur că prețul pentru trimestrul doi deja va fi unul mai mic. Dacă în primul trimestru noi procuram gaze cu cca 173 de dolari, eu presupun că în trimestrul doi va fi ceva mai aproape de 150 de dolari, dar scăderea de prețuri la produsele petroliere va avea efecte pe o perioadă lungă. Trebuie să recunoaștem și să înțelegem că pentru consumatorul din Republica Moldova cele mai importante efecte vin în trimestrul întâi și în trimestrul patru. Când e perioada rece a anului, atunci se consumă gazele naturale, întrucât atunci lucrează CET-urile; în perioada de vară consumurile sunt mici și chiar dacă prețurile acum la gaze vor fi mici, aceasta nu va influența într-un mod foarte semnificativ prețul mediu anual al gazului, dar prăbușirea prețurilor la produsele petroliere, care aparent rămân relativ joase, rămân în coridorul de 30-40 de dolari per baril de petrol, poate chiar coboară mai jos uneori, respectiv aceste prețuri vor influența încă mult timp, cel puțin 9 luni înainte prețurile la gaze pentru Republica Moldova și, respectiv, dacă nu vor fi creșteri de prețuri spectaculoase pe burse la produsele petroliere, în trimestrul patru putem să ne așteptăm că prețul gazului va fi relativ scăzut. Și atunci da, consumatorii au să simtă chestia asta, doar că nu cred că o vor simți imediat în trimestrul patru, cel mai probabil că acești bani vor fi deduși din tarifele pentru anul 2021.”

Europa Liberă: Presa, dle Parlicov, scrie despre un pretext pentru un nou „război” între ANRE și „Moldova-Gaz”. ANRE a identificat venituri de circa 282 de milioane de lei, în urma aplicării incorecte a prețurilor reglementate la gaze pentru 2018 pentru consumatorii non-casnici. „Moldova-Gaz” - spune ANRE - ar trebui să recalculeze în aceeași mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori, „Moldova-Gaz” însă a anunțat deja că nu va face recalcularea facturilor pentru întreprinderi. Cum, în general, poate fi văzută această situație și ce poate urma?

Victor Parlicov: „Toată această problemă s-a iscat în anul 2018 din cauza faptului că ANRE, componența de atunci a directoratului a mers orbește la indicația prim-ministrului Filip, care pe atunci a declarat că ANRE-ul va găsi o posibilitate și trebuie să facă recalcularea structurilor începând cu luna ianuarie. Noi atunci am spus că da, tarifele trebuie reduse, dar noi nu vedem și nu înțelegem cum pot fi ele puse în acțiune retroactiv, asta contravine tuturor principiilor de stabilitate a cadrului normativ. Și mai mult ca atât, asta creează riscuri pe viitor, pentru că dacă se poate pune în aplicare retroactiv o recalculare în sensul reducerii tarifelor, de ce ulterior nu s-ar putea pune în vigoare tot retroactiv o majorare a tarifelor, să se facă o recalculare de majorare a facturilor? Deci, asta creează un precedent extrem de periculos și nedorit.

Atunci însă conducerea ANRE a făcut tot felul de tertipuri juridice și a făcut astfel ca tarifele să fie într-un fel, implicit să poată fi puse în vigoare începând cu luna ianuarie 2018. După asta, alți deștepți de la „Moldova-Gaz” au pus în vigoare aceste tarife diferențiat – pentru consumatorii casnici au făcut recalcularea la facturi, dar pentru consumatorii non-casnici nu au făcut recalcularea la facturi și a ieșit un „terci” din care acum e greu de găsit ieșire.

Teoretic e extrem de greu de găsit ieșirea corectă din această situație, pentru că o parte din consumatorii cărora li s-a făcut recalcularea la facturi atunci, în ianuarie, chiar dacă acum să faci altă recalculare, acel agent economic poate deja nici nu mai există, poate a dat faliment. Cui să-i faci recalcularea?”

Europa Liberă: Ca să înțeleagă toată lumea, cine a avut de pierdut sau de câștigat din toată această situație?

Victor Parlicov: „Adevărul e că acum nu-i vorba de cine a avut de câștigat și cine de pierdut, pentru că în medie - și asta e important să înțelegem - tarifele se calculează pornind de la un tarif mediu pentru toți consumatorii. În medie nu s-a schimbat nimic, fiindcă devierile tarifare permit - și pentru asta ele, de fapt, sunt prevăzute în metodologie - că, dacă într-un anumit an compania din motive obiective, care nu depind de dânsa, care țin de cursul valutar, de volumele de gaze, de prețul efectiv față de prețul prognozat în tarife, nu s-au realizat veniturile necesare, atunci poate să compenseze chestia aceasta în anul viitor.

Și invers, dacă într-un anumit an s-au realizat venituri suplimentare față de ceea ce ar trebui să aibă conform structurii tarifului, atunci banii aceștia sunt deduși din tariful viitor. Pentru asta și sunt în metodologie prevăzute ca mecanism devierile tarifare, dar acum problema e că nu poți să le aplici, pentru că, dacă aplici devierile tarifare în sensul includerii lor pentru viitor, atunci o parte din consumatori care deja au beneficiat de recalculare mai beneficiază o dată prin devierile tarifare sau dacă faci recalcularea invers, că-i posibil și invers de făcut recalcularea, nu doar în sensul reducerii tarifelor, așa cum solicită ANRE cu 280 de milioane să facă recalcularea la facturi pentru consumatorii non-casnici. E posibilă și o revizuire în sensul invers, pentru că există o hotărâre a judecății (pe problema asta ANRE cu „Moldova-Gaz” s-au judecat), care a spus că este ilegală punerea în aplicare retroactiv a tarifelor.

Teoretic vorbind, acum „Moldova-Gaz” ar fi trebuit să facă din nou recalculare la facturi la consumatorii casnici, să le majoreze înapoi tarifele pe care le-au micșorat în martie, fiindcă ANRE a îndeplinit ceea ce a spus prim-ministrul Filip. Repet, s-a creat o problemă pe care au legat-o atunci Filip, conducerea aceea a ANRE și conducerea de atunci a „Moldova-Gaz” pe care în prezent 10 experți să-i pui să dezlege această problemă le va fi extrem de greu.”

Europa Liberă: Și Dvs., de exemplu, vedeți vreo luminiță la capătul tunelului în această situație?

Victor Parlicov: „Eu cred că până la urmă cea mai simplă metodă ar fi calculul acestor devieri sau tratarea acestor diferențe ca devieri tarifare pentru tarifele următoare, dar, repet, asta nu este corect cu o parte din consumatori. Cei care o dată au beneficiat de recalculare, vor beneficia și a doua oară.”

Europa Liberă: Managementul „Moldova-Gaz” spune că Republica Moldova încă nu este pregătită să achiziționeze gaze la bursele europene. În general, există vreo posibilitate să nu se mai achiziționeze gaze din Rusia?

Victor Parlicov: „Haideți să nu uităm de faptul că o bună parte din gazele care se tranzacționează inclusiv pe piețele europene sunt gaze tot de origine rusească. Adică pe molecula de gaz nu scrie Rusia sau Norvegia. În momentul în care gazul a fost procurat de un furnizor, fie el de oriunde, acesta deja nu-i gaz rusesc sau gaz norvegian, sau caz din Qatar, acesta-i gazul aceluia care l-a procurat. Teoretic este posibil, dar această conjunctură de prețuri care există acum pe piața europeană este o conjunctură unică. Am mai văzut așa declarații că prețurile în Europa sunt foarte joase și că noi putem să economisim mulți bani procurând din Uniunea Europeană, dar nu de la „Gazprom”. Aș crede asta, dacă s-ar face o analiză pe prețurile medii trimestriale, pentru că prețurile de la „Gazprom” sunt pe trimestre, pe fiecare trimestru e un preț care vine conform formulei, dar prețurile la care se face referință sunt prețuri de o zi, sunt prețuri de o tranzacție. Deci, nu poți compara prețul mediu pe o perioadă cu prețul unei tranzacții

. Eu sunt absolut convins că, dacă s-ar face o analiză a prețului mediu la hub-urile europene plus costul aducerii gazului la hotarul Republicii Moldova și cu prețul mediu trimestrial al gazului în contractul cu „Gazprom”, diferența ar fi minoră, din simplul motiv că atât unii, cât și ceilalți sunt afectați de cererea și oferta pe piață, dar cu o anumită diferență. Și atunci, teoretic e posibil și în Republica Moldova s-au creat deja premise și aici vreau să scot în evidență faptul că tot lucrul pe care l-a făcut până acum Republica Moldova, inclusiv ANRE-ul pe dimensiunea de transpunere a legislației europene care să permită liberalizarea pieței gazelor acum oferă posibilitate furnizorilor alternativi să intre pe piață. Eu nu aș pune toată responsabilitatea pentru faptul că gazul din Uniunea Europeană neapărat trebuie să-l aducă „Moldova-Gaz” și să substituie gazul de la „Gazprom”.

Nu neapărat, orice furnizor în prezent, dacă dorește, poate prelua un contract și să procure gazul de la hub-uri, să-și asume riscurile comerciale. Prețul de la „Moldova-Gaz” e prețul pe trimestru, cum am spus, dar acolo azi e un preț, mâine e altul, nu se știe; să-și asume riscul, îl aduce până la hotar, găsește clientul și-l vinde. Nicio problemă, poftim, sunt create condițiile pentru a apărea concurență pe piață. Poftim, invit toți doritorii să-și asume activitatea aceasta, să-și asume riscul și să se apuce de lucru.”

Europa Liberă: Ce încă ar trebui să știe în mod obligatoriu cetățenii Republicii Moldova tot mai grav, iată, afectată de criza COVID-19, atunci când vorbim de asigurarea cu gaze naturale?

Victor Parlicov: „Eu cred că la momentul actual problema asigurării cu gaze naturale este problema cea mică a consumatorilor din Republica Moldova. Cel mai importantă e respectarea regulilor de igienă personală, de carantină, de grijă de cei dimprejur, inclusiv de rude; să nu ne supunem riscurilor suplimentare inutil, să nu ieșim din case așa, pur și simplu, să ieșim doar cu treabă și să respectăm normele de igienă pentru a frâna proliferarea acestei pandemii, să ieșim cât mai repede din această urgie și cât mai repede să putem reveni la un mod de viață obișnuit, deși sunt absolut convins că nici economic și nici energetic lumea nu va mai fi exact la fel după această pandemie.”

Europa Liberă: Prin urmare, nu e chiar locul pentru îngrijorări atunci când lumea privește spre aragaz, spre alte dispozitive?

Victor Parlicov: „Nu, absolut! Energie electrică, gaze naturale eu sunt absolut sigur că vor fi și, mai mult ca atât, consumatorii vor avea și de beneficiat într-un final, pentru că, odată cu sistarea unei bune părți a activității economice ca și consumator casnic, beneficiezi de prețuri mai joase, întrucât au scăzut prețurile la produsele petroliere, au scăzut prețurile la gaze și prețurile se vor menține joase o perioadă relativ lungă de timp. Și atunci, consumatorul va avea de plătit mai puțin facturile, altceva e că și veniturile consumatorilor vor scădea și acest efect va veni ceva mai târziu. Deocamdată, noi nu l-am simțit din plin, dar eu cred că începând cu luna aprilie, mai, iunie se va resimți scăderea remitențelor, scăderea veniturilor, scăderea rezervelor populației și, respectiv, asta va fi partea mai grea, nu va ține de energie, ci va ține de partea economică.”

XS
SM
MD
LG