Linkuri accesibilitate

Ce înseamnă relaxarea măsurilor antiepidemice în Bulgaria?


Parcul Geo Milev, Sofia
Parcul Geo Milev, Sofia

Bulgaria nu va extinde starea de urgență după 13 mai dar o serie de restricții vor rămâne în vigoare pentru a împiedica o răspândire explozivă a pandemiei de coronavirus.

Ministrul bulgar de finanțe Vladislav Goranov a anunțat luni seară că începe o relaxare treptată a restricțiilor impuse cu începere din martie. Ministerul Sănătății va fi cel care, potrivit unei legi adoptate luni, va decide ritmul relaxării sau la nevoie, revenirea la unele restricții, în funcție de evoluția epidemiei.

În acest moment, în Bulgaria sunt peste 1.600 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus și aproape 80 de decese legate de Covid-19.

Ce înseamnă relaxarea măsurilor antiepidemice în Bulgaria?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00



Guvernul a luat în considerare faptul că în condițiile scăderii pericolului infectării tot mai mulți cetățeni merg fără măști sau cu masca la bărbie. La adoptarea deciziei de liberalizare a măsurilor au contribuit și considerente economico-sociale – creșterea rapidă a numărului de șomeri și scăderea veniturilor bugetare.

Măștile de protecție vor rămâne obligatorii numai în spații închise. Cu respectarea distanței pot fi vizitate parcurile naționale, inclusiv munții Vitoșa în apropierea Sofiei, Pirin și Rila. Au fost liberalizate condițiile pentru plimbări și sport în parcurile din localități.

Guvernul a decis deschiderea începând de pe 6 mai a suprafețelor în aer liber ale restaurantelor și cofetăriilor cu respectarea regulilor antiepidemice.

Vor putea fi practicate sporturile individuale în aer liber, tenisul și înotul în bazine. Au fost redeschise școlile de șoferi.

Începând de 6 mai nu vor mai funcționa punctele de control la intrările în centrele județene și va fi normalizată circulația automobilistică.

Noile măsuri de liberalizare a carantinei au fost anunțate de primul ministru Boiko Borisov. Va continua dezinfectarea periodică a locurilor publice și a mijloacelor de transport.

„De la stare de urgență trecem la stare de urgență sanitară”, a declarat primul ministru. „Ne vom învăța să trăim cu coronavirus. Pe primul loc va fi securitatea cetățenilor.”

Borisov a anunțat că guvernul va analiza posibilitatea redeschiderii grădinițelor și școlilor.

XS
SM
MD
LG