Linkuri accesibilitate

Critici „fără precedent” ale lui Ion Chicu la adresa europarlamentarilor români (G4Media)


Revista presei de la București.

Nervozitate mare la Chișinău. În timp ce guvernul condus de Ion Chicu se pregătește să negocieze un acord cu Fondul Monetar Internațional, semn că situația financiară a țării e albastră, același Ion Chicu are ieșiri „fără precedent”, scrie G4Media, la adresa României. Jurnaliștii site-ului cred că atacul lui Chicu – o postare pe Facebook – este o reacție la criticile europarlamentarului român Siegfried Mureșan că la Chișinău regimul nu implementează reformele asumate prin acordul de asociere cu Uniunea Europeană. G4Media reproduce postarea premierului moldovean. Cităm și noi o mică parte : „Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi» buni…”. Mai și sunt criticile aduse României în privința gestionării pandemiei : Ion Chicu numără doar cetățenii regiunii Moldova, unde se află județul Suceava, cel mai crunt lovit de coronavirus, ca să poată spune că „numai județul Suceava are un număr de infectați cu COVID 19 cât jumate din numărul de bolnavi înregistrați în toată Republica Moldova”. De adăugat la știrea privind acordul cu FMI că premierul moldovean s-a folosit de prilej ca să critice poziția Bisericii Ortodoxe Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, în legătură cu eventualul vaccin anti COVID-19 și măsurile de prevenție a îmbolnăvirilor. El a cerut, nici mai mult nici mai puțin, decât „Unirea cu Uniunea Europeană” – ambele poziții fiind în contradicție totală cu atitudinile președintelui Igor Dodon. De altfel, notează G4Media, cei doi și-au împărțit permanent rolurile politice față de UE și Rusia: președintele Dodon a încercat să obțină avantaje din Rusia, Chicu – de la UE”.

Pe blogurile Adevărul, unul dintre experții LARICS, Radu Cupcea, publică o analiză despre ceea ce numește „telenovela de la Chișinău”, derulată cu prilejul descinderii cadrelor medicale și a ajutoarelor sanitare din România. „Telenovela” ar avea patru episoade, „regizate” „de către guvernarea coruptă, antieuropeană şi incompetentă din acest stat” : mai întâi, medici cazați în condiții improprii ; apoi plicurile cu câte o mie de dolari pe care a încercat primarul de la Bălți, Renato Usatîi să le dea doctorilor români drept „atenții”. Cele 20 de camioane cu ajutoare în valoare de 3,5 de milioane de euro au fost „primite” sub un pod de la periferia capitalei, iar premierul Ion Chicu a ținut să spună că medicii români au venit „în schimb de experiență”, ca să mai învețe câte ceva despre coronavirus. Asta în condițiile în care numărul de morți de COVID-19 este aproape egal la mia de locuitori în Moldova față de România, care are o populație de vreo șase ori mai mare.

Eugen Cișmașu scrie în cotidianul România liberă despre scandaloasele camuflări ale realității din Rusia în privința pandemiei. Tot mai mulți medici capătă curaj și vorbesc despre cifrele reale, atât cât știu ei. Rusia raportează o rată de fatalitate „mai mică de 1%, comparativ cu 4,5% în Germania și 14% în Marea Britanie. (…) Potrivit unei analize The Economist, rata reală a mortalității, comunicată de specialiștii din domeniul sănătății din Rusia neinfluențați de regim, este de aproximativ 16 ori mai mare decât în țările comparabile”.

XS
SM
MD
LG