Linkuri accesibilitate

Guvernul promite 20 de milioane pentru afacerile online ale micului business


Ministerul Economiei a anunțat că va aloca 20 de milioane de lei pentru a sprijini în jur de 100 de întreprinderi mici și mijlocii să dezvolte componente de comerț online.

Necesitatea de digitalizare a afacerilor a ieșit la iveală mai ales în contextul stării de urgență și a carantinei impuse de autorități, când numeroși antreprenori au fost puși în situația să vândă de la distanță, iar portalurile lor erau de versiuni învechite sau în general erau absenți din mediul virtual.

Ce împiedică dezvoltarea comerțului online în R.Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Familia Culiș din Chișinău are o afacere în domeniul textilelor, mai exact coase piese vestimentare pentru doamne. Cu o experiență de aproape doua decenii, întreprinderea dispunea de o rețea de trei magazine și - până în luna martie - o versiune de site ce nu permitea vânzări online. Închiderea centrelor comerciale i-a găsit nepregătiți pe patroni, la fel ca pe majoritatea oamenilor din business, spune Cristina Culiș, cea care are în grijă de design și promovare.

Cred că vom fi nevoiți să închidem un magazin și să ne dezvoltăm mai mult online...

În cele două luni de carantină, Cristina povestește că a făcut campanie pe Facebook și Instagram, în timp ce soțul și tatăl ei o făceau pe curierii. Acum întreprinderea finalizează noua versiune a portalului, mai povestește Cristina Culiș.

„Noi, având trei magazine pentru care achităm chirie foarte costisitoare, într-un fel site-ul era neterminat. Însă din cauza la tot ce a fost cu Covid-ul și este în continuare, clar că modul de vânzare se schimbă, se fac deja mai multe vânzări online și mai puține fizice. Adică noi, de exemplu, cred că vom fi nevoiți să închidem mai bine un magazin și să ne dezvoltăm mai mult pe online”.

Familia Culiș a apelat la un serviciul de prim ajutor pentru antreprenorii care vor să dezvolte componentele de servicii digitale oferit de Centrul de dezvoltare a industriilor creative „Artcor”. Cu suportul donatorilor străini, acest centru ajută în prezent în jur de 50 de întreprinderi să-și construiască vitrine sau tarabe în mediul virtual.

Vânzarea produselor de patiserie ori a celor agricole pe internet sau orice alta marfă nu mai este extravaganță, ci o necesitate afirmă Viorica Cerbușca, directoarea acestui centru. În plus, comerțul online este mai sigur în actualele condiții, spune ea, și astfel se constituie o categorie de cumpărători din ce în ce mai numeroasă. După anunțarea unui program gestionat de instituțiile publice în acest domeniu, Centrul „Artcor” va împărtăși experiența acumulată cu autoritățile de stat, ajutând antreprenori să-și îmbunătățească instrumentele e-comerț, mai spune Viorica Cerbușca.

„Întreprinderile trebuie să înțeleagă că ele trebuie să-și diversifice instrumentele de comercializare, instrumentele prin care se fac cunoscute. Anume pentru astfel de necesare sunt extrem de necesare inițiativele de stat, pentru că statul trebuie să ajute acolo unde trebuie făcute lucruri de schimbare radicală a percepției, a unor modele de business. Și 100 de întreprinderi, și 150, și 200 este bine pentru început pentru că astfel creăm o tendință, poate chiar o tradiție”.

Antreprenorii forțați de pandemie să vândă pe internet consideră că taxa locală de 10 mii de lei la Chișinău este exagerată, odată ce în alte localități lipsește cu desăvârșire. Ministerul Economiei dacă își dorește să încurajeze acest tip de comerț, mai spune Viorica Cerbușca, ar trebui să intervină ca să stabilească reguli echitabile.

Programul guvernamental în această direcție, cu un fond de sprijin de 20 de milioane de lei, prevede acordarea de ajutoare pentru softuri, consultanță sau mentorat la crearea sau dezvoltarea paginilor web, a magazinelor online ori achiziționarea de alte tehnologii. Doritorii pot solicita acest ajutor începând cu 10 iunie pe site-ul odimm.md.

Directoarea hub-ului de la Centrul de dezvoltare a industriilor creative „Artcor”, Viorica Cerbușca, îi sfătuiește pe cei din business ca să nu se aștepte ca platformele virtuale odată create să genereze de la sine popularitate și bani. La fel ca într-o vitrină reală, marfa trebuie mereu înnoită, prețurile să fie actualizate, iar clienții să fie îndemnați să intre înăuntru.

Previous Next

XS
SM
MD
LG