Linkuri accesibilitate

Autoritățile scot din nou armata pe străzile din Chișinău ca să responsabilizeze cetățenii


Un camion al Armatei Naționale aduce militari care să amenajeze centrul de triere pentru bolnavii de Covid-19 la Centrul expozițional Moldexpo
Un camion al Armatei Naționale aduce militari care să amenajeze centrul de triere pentru bolnavii de Covid-19 la Centrul expozițional Moldexpo

Nu doar pedeapsa și amenda sunt convingătoare, susțin unii experți, dar mai ales propriul exemplu, făcând referire de prestația decidenților politici.

Peste 50 de militari au început să patruleze în după-amiaza zilei de azi municipiul Chișinău, alături de carabinieri, după ce președintele Igor Dodon a semnat un decret cerând sprijinul armatei în gestionarea crizei pandemice. Ministrul apărării, Alexandru Pânzari, a precizat că, spre deosebire de luna martie, când a fost scoasă în stradă și tehnica din dotare, militarii vor patrula acum spațiile publice – parcurile, terenurile de agrement și alte zone aglomerate – neînarmați, decât cu îndemnul către cetățeni să poarte măști și să respecte distanța socială.

Autoritățile scot din nou armata pe străzile din Chișinău ca să responsabilizeze cetățenii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Patrulele militare în cooperare cu carabinierii au misiunea să supravegheze zonele aglomerate. Purtătoarea de cuvânt de la Ministerul Apărării, Ala Diaconu, a precizat pentru Europa Liberă că militarii nu au împuterniciri de sancționare, prin urmare, vor putea doar să atragă atenția celor care nu poartă mască sau nu respectă distanța socială că încalcă regulile antiepidemice.

Premierul Ion Chicu s-a arătat astăzi îngrijorat de numărul în creștere al cazurile de infecție cu virusul de tip nou, precizând că autoritățile în continuare vor amenda oamenii și agenții economici care vor ignora cerințele medicilor.

„Responsabilitatea este a statului, a guvernului, dar și a fiecărui cetățean în parte, protejați-vă, vă rog, fiindcă este foarte dificil de a asigura în sistemul medical îngrijiri la toți odată. Toate regulile impuse, inclusiv pentru alimentația publică care se redeschide de azi, pentru piețe, centre comerciale, alte activități economice trebuie să fie respectate, în alt caz, serviciile statului vor sancționa sau chiar închide acele unități comerciale care nu asigură protecția respectivă.”

La începutul epidemiei de coronavirus, Ministerul Apărării, la cererea guvernului, a scos în stradă autovehicule militare dotate cu mitraliere, decizie care a fost deopotrivă ridiculizată și criticată de oponenții puterii, care au spus atunci că hotărârea nu a făcut decât să amplifice panica, nu să o calmeze.

Fostul ministru al apărării, generalul Valeriu Troenco, a salutat cea mai recentă decizie a autorităților, de a ține departe de ochii lumii tehnica militară. El a opinat că prezența armatei pe străzi ar trebui să dea de gândit oamenilor. Și asta pentru că e un semnal că autoritățile nu mai pot face față situației fără să apeleze la armată.

Generalul în rezervă Valeriu Troenco, ex-ministru al apărării
Generalul în rezervă Valeriu Troenco, ex-ministru al apărării

„Autoritățile sunt datoare să folosească toate posibilitățile pentru a combate o asemenea situație, de aceea ei mai bine văd care ar fi forțele necesare pentru implicarea în situația excepțională. Vedeți, la noi este un specific al mentalității, toți știu a juca șah, fotbal, sunt medici, poate oleacă medici, de aceea se dau cu părerea foarte multă lume, dar ar trebui să ne conformăm situației cerute de autorități. Indiferent care sunt acestea, roșii, albastre, verzi, autoritățile au o misiune foarte și foarte complicată”.

De la începutul epidemiei de COVID-19 și până în prezent, în Chișinău au fost amendate peste o mie de persoane și 22 de agenți economici pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. Adjunctul direcției poliție Chișinău, Lilian Luca, a precizat că valoarea amenzilor e de peste 28 de milioane de lei, dintre care au fost achitate 812 mii de lei.

Activistul civic Andrei Lutenco a semnat pentru Centrul de politici și reforme câteva analize despre modului în care autoritățile au înțeles să comunice cu cetățenii, inclusiv restricțiile și amenzile impuse celor care încalcă regulile de comportament în perioadă de pandemie. În opinia lui Lutenco, dacă autoritățile nu se fac auzite e pentru că au ales greșit calea de comunicare cu oamenii.

Dacă vrei să faci oamenii să respecte anumite reguli, atunci pur și simplu frica și teama nu sunt de ajuns...
Andrei Lutenco, activist civic

„Dacă vrei să faci oamenii să respecte anumite reguli, atunci pur și simplu frica și pur și simplu teama nu sunt de ajuns. Publicul va face ceea ce se cere de la această lege nu atunci când se va teme, ci atunci când va înțelege însemnătatea ei. De altfel, de fiecare dată când autoritățile se gândesc să descurajeze un comportament pe care îl consideră dăunător ar fi bine să se gândească la mult mai multe aspecte decât pur și simplu pedeapsa. Foarte mult face mesajul și propriul exemplu”.

De la începutul pandemiei autoritățile, în special primele persoane în stat, au fost constant criticate pentru faptul că apar în spațiul public, în preajma vârstnicilor, fără măști sau ignorând îndemnul specialiștilor de a păstra distanța fizică. Or, experiența statelor care au reușit să diminueze numărul de noi infecții cu virusul de tip nou arată că măsurile post-izolare sunt la fel de importante precum comunicarea sinceră și directă cu oamenii, inclusiv prin propriul exemplu de respectare a normelor impuse populației.

La fel de mult contează ca în vizorul celor care dau amenzi să ajungă și înalți demnitari, cum s-a întâmplat cu președintele de la Kiev, bunăoară, și nu doar vânzătoare de trufandale, cum s-a întâmplat la Chișinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG