Linkuri accesibilitate

Tensiuni politice în Bulgaria


Boiko Borisov, prim-ministrul Bulgariei
Boiko Borisov, prim-ministrul Bulgariei

Apariția în spațiul public a unor fotografii și înregistrări audio compromițătoare la adresa lui Boiko Borisov a dus la escaladarea conflictului.

Borisov l-a acuzat pe fostul comandant al aviației militare Radev care îi este vecin de reședință că îl spionează cu o dronă. Alte acuzații au fost adresate Serviciului național de pază care nu a împiedicat fotografierea primului ministru dormind.

Tensiuni politice în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00

Președintele și-a impus vetoul asupra unui amendament la legea Ministerului de Interne prin care practic este creat un nou serviciu de pază ce va dubla singurul serviciu național lăsat în subordinea sa. Cel mai probabil majoritatea parlamentară va respinge în cursul săptămânii vetoul lui Radev. În acest mod Bulgaria va avea trei servicii de pază – cel al procuraturii, creat în urmă cu câteva zile, cel al președintelui și cel al guvernului. Demnitarii vor putea alege între cele trei, ceea ce va fi o situație fără precedent în Uniunea europeană ce pune în evidența neîncrederea între instituții.

Președintele a declarat că scandalurile din ultimele zile fac parte din campania pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc peste 10 luni.

Va urma regruparea forțelor pe axa prim-ministru – președinte. Pentru prima dată opoziția de dreaptă și cea de stângă are o cauză comună – înlăturarea de la putere „a regimului autoritar”. Formula este folosită atât de liderii PSB, cât și de cei ai dreptei tradiționale.

Extrem de critice la adresa premierului sunt trei formațiuni noi cu șanse de a intra în noul parlament - „Există un astfel de popor” al moderatorului Slavi Trifonov pe locul trei în sondaje, „Ridică-te Bulgaria” al fostului avocat al poporului Maia Manolova care a pierdut la limită alegerile pentru primaria Sofiei și partidul lui Țvetan Țvetanov – fostul nr. 2 în GHERB care atrage o parte din alegătorii lui Borisov.

Situația primului ministru se complică de acuzațiile de corupție la adresa sa formulate de cățiva din cei mai bogați oameni bulgari de afaceri anchetați de procuratura. Regele jocurilor de noroc Vasil Bojkov, fugitiv la Abu Dhabi, publică cu regularitate documente care ridică semne de întrebare. La campania anti-Borisov au aderat fostul proprietar al băncii KTB – fugitiv la Belgrad și frații Bobokov – proprietari de companii industriale în 7 țări acuzați de trafic de influiență cu unul din consilierii prezidențiali.

Previous Next

XS
SM
MD
LG