Linkuri accesibilitate

Procuratura bulgară a început vânătoarea de oligarhi?


Premierul bulgar Boiko Borisov
Premierul bulgar Boiko Borisov

Noul procuror general, Ivan Gheșev, a deschis mai multe dosare penale împotriva unor oligarhi.

În ultimele săptămâni au fost arestați câteva din cei mai bogați oameni de afaceri din Bulgaria considerați simboluri ai privatizării criminale a anilor 90. Lista este lungă: Minio Staikov, familiile Banevi și Arabadjievi, frații Bobokovi. Toți au fost arestați cu acte de acuzare, conturi și proprietăți blocate în valoare de sute de milioane euro, avioane, vile, hoteluri și limuzine confiscate. Banevi și Arabadjievi au fost extrădați din alte țări europene.

Procurorul-șef Ivan Gheșev a declarat că prețul tranziției criminale nu trebuie să fie plătit de simplii cetățeni.

A fugit din țara în Emiratele Arabe Unite cu avionul său la o zi înainte de a fi arestat Vasil Bojkov care conduce în topul celor mai bogați bulgari. El a acumulat avere de miliarde în domeniul jocurilor de noroc și finanțelor și deține cea mai mare colecție din lume de artefacte trace. A cumpărat Palatul telefoanelor din Sofia în scopul de a-l transforma în muzeu privat al artei trace.

Clipurile publicitare ale loteriei sale aduceau jumătate din veniturile canalului de televiziune Nova, cel de al doilea ca popularitate.

Pentru prima dată suntem martori ai unui conflict în bucătăria a.z. tranziții criminale...
analistul politic Osman Octai

„Pentru prima dată suntem martori ai unui conflict în bucătăria a.z. tranziții criminale”, a declarat analistul politic și fost nr. 2 în partidul turc Osman Octai. Sunt scoase la lumină rufe murdare autentice despre care se tot vorbește în ultimii 25 de ani.

Pentru prima dată profitori ai tranziției criminale au fost puși în colț de procuratura, care a început să facă dezvăluiri despre corupția la nivel înalt. Modelul politico-oligarhic se va transforma, bogățiile unora vor trece în alte mâini, dar și riscurile pentru actualii guvernanți au crescut enorm, a avertizat Octai.

Fostul rege al loteriilor care aduceau sute de milioane de euro pe an poate deveni o problemă pentru actuala clasa politică pentru că a „cumpărat” mulți politicieni în scopul de a-și asigura condiții fiscale preferențiale și a se debarasa de concurența.

Absolvent al Facultății de matematică aplicativă a Universității din Sofia, Bojkov a declarat de la Abu Dabi război primului-ministru Boiko Borisov și ministrului de finanțe, Vladislav Goranov, publicând zilnic documente și alte informații despre relațiile sale cu puterea. El a lansat luni și un proiect politic denumit „Vara bulgară”.

Valeri Simeonov, unul din liderii coaliției „Patrioții uniți”, a avertizat că următorul oligarh arestat va putea fi Valentin Zlatev, fostul șef al companiei „Lukoil Bulgaria”. De când a cumpărat cea mai mare rafinărie din Balcani – Neftochim Burgas - , și a creat o vastă rețea de benzinării și depozite de produse petroliere, concernul rus raportează pierderi economisindu-și plata unor taxe datorate bugetului Bulgariei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG