Linkuri accesibilitate

Recolta de cereale din acest an puțină, proastă și la prețuri speculative


Mai mulți producători și exportatori de cereale acuză autoritățile că ar fi interzis de facto exportul, invocând diverse măsuri antiepidemice. În plus, pe fundalul unor declarații politice precum că există riscul ca țara să nu-și completeze rezervele de stat de grâne într-un an secetos, antreprenorii spun că li s-au creat bariere birocratice ce le-au anulat contracte de vânzare. Iar la început de sezon de recoltare producătorii s-au pomenit cu hambarele pline și cu prețuri speculative. Dacă statul ar fi avut nevoie de cerealele de anul trecut, ar fi trebuit să le ofere prețul pieței, spun cei din domeniu. Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai Agenției pentru Siguranța Alimentelor neagă aceste acuzații.

Recolta de cereale din acest an puțină, proastă și la prețuri speculative
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct

Fermierul Nicanor Buzovoi din Pârlița, Ungheni, care este liderul Asociației Producătorilor de Cereale, povestește că are în depozite 3.000 de tone de porumb și 1.000 de tone de grâu. De trei luni de zile se chinuiește să le vândă, pentru a face loc în hambare recoltei noi. A găsit cumpărători din Turcia, dar a pierdut câteva contracte din cauza unor chichițe birocratice, cum le zice el.

Fiecare la nivelul lui se ocupă cu chestiunile astea și nu le mai dai de capăt care și cum...

„Ba pandemie, ba nu știu ce, ba celor care vin să cumpere nu le dau voie că trebuie să treacă carantina. Fiecare la nivelul lui se ocupă cu chestiunile astea și nu le mai dai de capăt care și cum. Noi ar trebui să fim liberi în alegerea unde să realizăm produsele pe care le creștem. Guvernul dacă vrea ca să nu se exporte trebuie să ne dea prețul care se dă după hotare și, respectiv, am vinde aici. Nouă ne e tot una de unde luăm banii. Dar așa prețul aici, pe piață nu este [convenabil], iar ceea ce ține după hotare nu ne dau voie. E normal lucrul acesta? Sigur că nu este normal”.

Antreprenorul de la Pârlița sugerează că ar sta în cale interese politice și economice. În context Nicanor Buzovoi amintește despre nenumăratele demersuri ale Asociației Producătorilor de Cereale de a face un terminal de marfă în gara Ungheni, unde există cale ferată cu ecartament european și de unde produsele din R. Moldova ar ajunge mult mai simplu în țări europene și de acolo oriunde în lume.

Acum cele aproape 70% din cereale produse anual în țară care iau calea exportului sunt transportate fie cu autocamioanele, ceea ce este mai costisitor, fie prin portul Giurgiuleși de la Dunăre. A doua soluție este văzută ca un monopol. Cine aranjează transportul este în situația avantajoasă de a dicta prețurile de pe piață, spun mai mulți agricultori.

Agricultura Moldovei, între secetă, îngheț de primăvară și Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

Despre blocaje la export au vorbit și alți antreprenori, inclusiv unul dintre cei mai mari jucători de pe piață reprezentând grupul Trans-Oil. Într-un comunicat de presă, cei din urmă menționau că o navă cu grâu a fost blocată mai multe zile în portul Giurgiulești, în timp ce autoritățile refuzau să elibereze actele permisive.

Tot mai mulți sunt cei care susțin că exporturile de cereale au fost practic interzise...

Tot mai mulți sunt cei care susțin că exporturile de cereale au fost practic interzise și asta din cauza unor acte pe care le cere suplimentar Agenția pentru Siguranța Alimentelor (pe scurt ANSA). Iar acest lucru s-a întâmplat după ce câțiva politicieni s-au expus pe marginea efectelor secetei și a incertitudinii recoltei din acest an, printre ei și ex-președintele Vladimir Voronin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ANSA, Boris Harea, responsabil de politica statului este Ministerul Agriculturii. El a mai spus că instituția se abține în a comenta „schimbul de păreri cu tentă politică”. În același timp, ofițerul de presă de la Ministerul Agriculturii, Ecaterina Staci-Grigorian, afirmă că nu poate fi vorba de interdicții la export, lucru ce ar contraveni acordurilor internaționale semnate de R. Moldova.

Funcționara a menționat că ANSA este responsabilă de eliberarea certificatelor permisive. În aceeași ordine de idei, ofițerul de presă de la minister a menționat că la începutul pandemiei, la o ședință a ministrului Ion Perju cu cei mai mari exportatori de cereale, aceștia au informat că se abțin în a face exporturi atâta timp cât recolta din acest an încă nu a fost colectată.

Vladimir Bolea
Vladimir Bolea

Deputatul PAS Vladimir Bolea, care a exportat în trecut cereale din R. Moldova, împărtășește punctul de vedere că producătorii agricoli au de suferit din cauza implicării unor politicieni care au pledat cauza asigurării securității alimentare. Nu doar că ceea ce parlamentarul numește interdicții au dus la desfacerea contractelor, dar și prețurile de achiziție pentru recolta din acest an au ajuns în zona speculațiilor, consideră Vladimir Bolea.

„Este în primul rând consecința anului electoral. Practic noi avem în felul următor: producătorii au acum niște prețuri derizorii. Adică, pe de o parte, ei au o calitate proastă a grâului, noi știm că a fost secetă, o cantitate extrem de mică, măcar dacă era un preț favorabil pentru ei.

Ne-am bătut joc de agricultori într-un an de secetă...
Vladimir Bolea

Orice implicare administrativă în procesul economic este inacceptabilă. Ne-am bătut joc de agricultori într-un an de secetă. Și asta datorită nouă, politicienilor, inclusiv a celor din opoziție”.

Și Vladimir Bolea este de părere că din cauza măsurilor administrative puse în aplicare de Agenția pentru Siguranța Alimentelor s-ar urmări atât interese economice, cât și politice. Acum intermediarii vor avea atuuri pentru a scădea prețul de achiziție invocând interdicțiile la export. Pe de altă parte, politicienii implicați în loc să găsească soluții reale se vor întrece în promisiuni populiste, cele care ar fi generat această situație, după cum vede lucrurile deputatul PAS Vladimir Bolea.

XS
SM
MD
LG