Premierul Ion Chicu a spus, înainte de o nouă tentativă de a-și prezenta în legislativ legile adoptate săptămâna trecută prin asumare de răspundere, că nu are de gând să-și retragă inițiativa, așa cum îi cere opoziția boicotând ședințele parlamentului și insistând pe o dezbatere a pachetului în mod obișnuit în plen.
Dar așa cum s-a aflat astăzi, prim-ministrul nici nu ar avea deja motiv să facă un pas înapoi, întrucât parlamentul ar putea avea din nou cvorum mâine, chiar și în lipsa opoziției.
Cvorumul ar putea fi asigurat de Ștefan Gațcan, deputatul împiedicat zilele trecute să treacă din tabăra socialistă în cea a opoziției. Chiar dacă a depus, după încurcata sa retragere din fracțiunea PSRM, aderarea la Pro Moldova și revenirea ulterioară înapoi la socialiști, o cerere de abandonare a funcției din legislativ, Gațcan rămâne formal deputat până la o aprobare a cererii sale în plenul legislativului, lucru care deocamdată nu s-a întâmplat.
Între timp, deputatul a revenit escortat de paza de stat de la Iași, unde a petrecut așa cum se știe câteva zile, a promis să dezvăluie public ce i s-a întâmplat, iar președintele Igor Dodon a admis marți într-o emisiune că acesta ar putea reveni în parlament.
Un deputat din opoziție, Igor Munteanu, a vorbit, pe de altă parte, miercuri despre posibilitatea „reactivării” mandatului de deputat al lui Gațcan, în scopul asigurării cvorumului pentru trecerea asumării de răspundere.
Pachetul de patru legi, inclusiv o rectificare bugetară, a rămas blocat după ce formațiunile disparate ale opoziției nu s-au prezentat de trei ori consecutiv la ședințele parlamentului.
Guvernul nu este subalternul parlamentului
Premierul Chicu, care a criticat ca fiind antipopular acest boicot al opoziției, în mod special îndreptându-și criticile asupra formațiunii fostei prim-ministre Sandu, a anunțat azi că va merge mâine din nou în parlament să prezinte pachetul deputaților, respingând în prealabil propunerile PAS pentru modificarea țintelor de cheltuieli din proiectele inițiale: „Guvernul nu este subalternul parlamentului. Guvernul reprezintă puterea executivă și Constituția îi oferă instrumental acesta extraordinar. De aceea, noi vom merge în parlament de câte ori va fi necesar, dar proiectele respective vor parcurge calea constituțională respectivă”, a spus Chicu, în timpul ședinței de azi a cabinetului de miniștri.
Anterior, până la o decizie de marți a Curții Constituționale legată de momentul în care se pot ține alegerile anticipate dorite de socialiști și Igor Dodon, prim-ministrul Chicu a admis de câteva ori posibilitatea retragerii sale din funcție, în caz că asumarea eșuează.
Dacă mâine ședința va fi deliberativă, asumarea are șanse mari să treacă, iar eșecul va fi în acest caz cel mai probabil de partea opoziției, pentru că nu a reușit să împiedice o rectificare despre care aceasta crede că umflă cu cheltuieli în mare parte inutile un deficit și așa neacoperit financiar din acest an, de 17 miliarde de lei.
Așa-zisa soluție „Gațcan”, dacă ajunge să fie aplicată de către socialiști, vine după o decizie a curții care interzice declanșarea, acum, de anticipate și desfășurarea lor într-o zi cu prezidențialele. Amânarea anticipatelor a anulat aparent și planul lui Igor Dodon de a-și retrage guvernul, spun pe de altă parte observatorii, pentru că, în condițiile unui scrutin mai îndepărtat, președintelui îi este mai avantajos păstrarea guvernului său, fie și lipsit de sprijin solid legislativ.
„Demiterea guvernului ar putea avea loc într-un singur caz – dacă se va urmări scopul de a anunța alegeri anticipate. Cum și la ce etapă – noi vom decide. Dar cu siguranță, nu se va face sub presiunea opoziției”, arată un comentariu apărut azi pe pagina de FaceBook a președintelui Dodon.