Linkuri accesibilitate

Participanții la manifestările din OrheiLand încep să plătească pentru încălcarea regulilor pandemiei


Inspectoratul general al poliției anunţă că documentează toate încălcările admise duminică la Orhei la un nou protest organizat de susţinătorii formațiunii condusă de Ilan Șor

Aceștia au cerut redeschiderea parcului de distracții din localitate. Zece persoane deja au fost sancţionate contravenţional pentru că au pornit utilajul de agrement, contrar deciziei Comisei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică prin care acțiunea stării de urgență a fost extinsă până la sfârșitul lunii iulie. Potrivit Poliției, oamenii au fost aduși organizat la protest în autocare şi microbuze fiind ignorate toate măsurile de profilaxie. Iar numărul participanților a depășit cu mult cel admisibil.

Participanții la manifestările din OrheiLand încep să plătească pentru încălcarea regulilor pandemiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Poliția atrage atenția primarului de Orhei şi deputaţilor Partidului Şor, care nu-și ascund implicarea în organizarea protestului, că potrivit deciziei Comisiei extraordinare pentru sănătate publică sunt permise întruniri cu participarea unui număr maxim de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor anti-epidemice și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Niciuna din aceste condiţii obligatorii nu a fost respectată duminică la protestul din parcul de distracţie din Orhei unde, potrivit organizatorilor, au participat peste 5 mii de persoane.

Un comunicat al Inspectoratului general de poliție precizează că oamenii au fost aduşi organizat la protest, cu autocare și microbuze, fără a fi respectată distanța socială şi alte măsuri de protecţie. Poliţia anunţă că documentează toate încălcările depistate, iar 10 persoane au fost deja amendate pe motiv că au pornit caruselele contrar restricţiilor aplicate tuturor parcurilor de distracţie din ţară.

Fruntași ai Partidului Şor insistă însă că decizia autorităților centrale de a restricţiona activitatea parcului de distracții din Orhei ar fi una selectivă şi motivată politic, întrucât alte parcuri au fost redeschise, a menţionat duminica în faţa mulţimii vicepreşedinta formaţiunii Marina Tauber: „Copii din Chişinău şi alte raioane, puteţi să mergeţi la Valea Morilor, la grădina zoologică, puteţi să mergeţi deja şi la bazine începând din data de 16 iulie, dar copiii din Orhei nu o să aibă această posibilitate din cauza că la conducerea raionului şi oraşului Orhei este echipa lui Ilan Şor şi a Partidului politic Şor.”

Trebuie să acţionăm conştient, nu la nivel de emoţii şi sentimente

Într-o luare de atitudine, premierul Ion Chicu a dezaprobat protestul repetat al formaţiunii condusă de Ilan Şor, spunând că nerespectarea restricţiilor va lăsa R. Moldova încă multă vreme izolată de alte state: „Atâta timp cât noi nu vom respecta regulile, vom prefera să mergem în microbuze şi autocare la OrheiLand, calea în Ungaria şi în Italia nu poate fi deschisă. Trebuie să acţionăm conştient, nu la nivel de emoţii şi sentimente, nu la nivel de preferinţe politice sau plăţi din partea unor partide politice. deci dacă nu o să respectăm, vom sta închişi în căsuţa noastră.”

Amintiri de la alegerile locale, 20 octombrie 2019
Amintiri de la alegerile locale, 20 octombrie 2019

Polemicile în jurul parcului de distracţii OrheiLand confirmă că partidele politice au intrat deja în febra electorală pentru prezidențialele din 1 noiembrie, consideră politologul Dionis Cenuşă. Profitând de frustrările şi oboseala de restricții a cetăţenilor, de încrederea lor redusă în acţiunile guvernării centrale, Partidul Şor încearcă să-şi fortifice poziţiile, crede politologul:

E o tentativă de a sabota şi de a pune într-o încurcătură autorităţile centrale

„E o tentativă de a sabota şi de a pune într-o încurcătură autorităţile centrale, care, din contra, trebuie să aplice mai eficient regulile de distanţare socială, dar nu să le relaxeze. Există într-adevăr şi o oboseală în rândul populaţiei, iar Partidul Şor vrea să obţină situaţia de conflict sau neînțelegere între populaţie şi guvernare pentru a ieşi în evidență. Observăm tot mai multe partide mici care încearcă să testeze nervii guvernării folosind evident nemulțumirea populației.”

După părerea politologului Dionis Cenuşă, asemenea dispute politice ar urma să fie dezaprobate nu doar de către guvernare, dar şi de către celelalte partide din opoziţie, pentru a se descuraja acțiuni de natură să afecteze sănătatea publică. Mai mulți experți estimează că Partidul Șor recurge tot mai frecvent la tactica nemulțumirilor direcționate chemând deja simpatizanții la acțiuni de nesupunere civică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG