Linkuri accesibilitate

Serviciul Federal de Securitate din Rusia l-a acuzat pe jurnalistul Ivan Safronov de înaltă trădare


Ivan Safronov
Ivan Safronov

Anchetatorii Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) l-au acuzat la 13 iulie pe Ivan Safronov, consilierul șefului agenției Roskosmos, de înaltă trădare.

Tot luni, poliția moscovită a reținut cam 20 de susținători ai lui Safronov lângă centrul de detenție Lefortovo, unde el se află în arest preventiv.

Serviciul Federal de Securitate din Rusia l-a acuzat pe jurnalistul Ivan Safronov de înaltă trădare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Ivan Safronov, care lucra din luna mai în postul de consilier al șefului agenției Roskosmos, Dmitri Rogozin, este un jurnalist proeminent, care a scris despre complexul militar-industrial pentru ziarele Kommersant și Vedomosti. El a fost arestat la 7 iulie, sub bănuiala că ar fi furnizat Cehiei, țară membră NATO, în 2017, informații secrete.

Dacă va fi găsit vinovat, Safronov poate fi condamnat la 20 de ani de închisoare. Potrivit avocatului său, Ivan Pavlov, FSB nu a adus nici un fel de dovezi privind presupusa colaborare al lui Safronov cu servicii secrete străine.

Avocatul Pavlov a mai spus că anchetatorii ar atribui presupusului delict motivație financiară, dar nu aduc nici un fel de detalii despre vreo plată primită de Safronov de la serviciile de informații cehești, nici despre natura informațiilor pe care le-ar fi predat.

„Acuzațiile sunt absurde. Nu e limpede cine l-ar fi „recrutat” pe Safronov, ce informații secrete ar fi predat, sau când s-ar fi întâmplat asta”, a mai spus avocatul Pavlov. Potrivit lui, Safronov a fost până acum privat de dreptul de a ști de ce anume este acuzat.

„Ancheta încearcă pe toate căile să ascundă legătura dintre acuzare și activitatea jurnalistică a lu Safronov”, a spus avocatul Pavlov, vorbind luni la protestul ținut lângă centrul de detenție Lefortovo din Moscova, unde clientul lui se va afla cel puțin până la 6 septembrie.

Ziarul Vedomosti, pentru care Safronov a lucrat, a scris la rândul lui că informațiile din documentele acuzării sunt extrem de vagi și pe alocuri bizare. FSB spune de exemplu că Safronov a folosit programul de încifrare VeraCrypt, dar nu spune la ce l-a folosit.

Luni, poliția moscovită a reținut cam 20 de susținători ai lui Safronov lângă centrul de detenție Lefortovo. Printre cei reținuți erau o membră a sindicatului jurnaliștilor, Sofia Rusova, și reporterii Piotr Parhomenko, Maria Karpenko, Olga Alenova, Alla Pugaciova și Taisia Bekbulatova.

Tatiana Felgenhauer de la postul de radio Ekho Moskvy
Tatiana Felgenhauer de la postul de radio Ekho Moskvy

La protest a participat și jurnalista Tatiana Felgenhauer. Ea a declarat televiziunii noastre Current Time că ea și ceilalți protestatari așteaptă ca FSB să prezinte măcar o dovadă în sprijinul acuzațiilor ce i se aduc lui Ivan. „Pentru FSB este foarte convenabil să se ascundă în spatele confidențialității. Pot să inventeze ce vor și să spună: ne pare rău, dar e secret de stat” – a mai spus Tatiana Felgenhauer.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG