Linkuri accesibilitate

La Moscova, de Ziua Victoriei, paradă militară „pentru un singur spectator”: Vladimir Putin (VIDEO)


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Parada Victoriei este, tradițional, nu doar o sărbătorire a victoriei sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial, ci și o defilare de tehnică militară care să demonstreze puterea Rusiei.

În jur de 14 000 de soldați au mărșăluit miercuri 24 iunie în Piața Roșie din Moscova, însoțiți de 234 de unități de tehnică militară terestră și 75 aeriene.

La Moscova, de Ziua Victoriei, paradă militară „pentru un singur spectator”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

În restul Rusiei, evenimente de anvergură mai mică au fost organizate în 28 alte orașe, în timp ce 35 de orașe și regiuni au renunțat la paradele locale din cauza situației epidemiologice. Printre urbele care au găzduit totuși defilări de tehnică militară se numără și principalele două orașe din Crimeea anexată - Sevastopol și Simferopol.

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs în care a subliniat rolul URSS în victoria asupra nazismului. Potrivit lui Putin, anume sovieticii au oprit Holocaustul, au eliberat Germania și au salvat Europa întreagă.

Liderul de la Kremlin a menționat mai mult în treacăt că deschiderea celui de-al doilea front în Europa a ajutat URSS-rul și a mulțumit celorlalte țări din coaliția anti-hitleristă, însă nu a rostit numele niciuneia dintre puterile vestice – SUA, Marea Britanie sau Franța.

Liderii internaționali care au venit la paradă sunt preponderent din fostul lagăr socialist: alături de președintele moldovean Igor Dodon au fost prezenți conducătorii Kazahstanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului, Serbiei și Belarusului, precum și liderii separatiști din Abhazia și Osetia de Sud. La Moscova a venit și președintele kirghiz Sooronbay Jeenbekov, dar acesta nu a fost în tribune după ce doi membri din delegația sa au fost testați pozitiv pentru Covid-19.

Presa rusă scria înainte de paradă despre măsurile riguroase de siguranță sanitară din jurul președintelui Putin: veteranii din tribune au stat în carantină două săptămâni, iar toți cei care au întrevederi cu Putin trebuie să treacă printr-un mini-tunel care-i stropește cu dezinfectant, să dea testul Covid-19 și să li se măsoare temperatura.

Ceremonie fără oaspeți. Cine a lipsit de la parada de la Moscova și de ce
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Pe lângă tovarășii din fostul lagăr socialist, la paradă au participat trupe din China și India, care venit conduse de miniștrii apărării din cele două țări - Wei Fenghe și Rajnath Singh. După ciocnirile militare la granița sino-indiană de pe 15 iunie, presa internațională a speculat că Rusia ar putea intermedia o întâlnire între cei doi miniștri cu ocazia paradei. Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a negat ieri aceste informații.

Parada a fost criticată dur de Alexei Navalinîi, unul din liderii opoziției ruse, care a descris-o drept show „pentru un singur spectator” - Vladimir Putin, dat fiind că accesul publicului larg a fost interzis din cauza epidemiei. Navalinîi a calculat că un miliard de ruble a fost cheltuit doar pentru achiziții publice, fără a ține de cont de cheltuielile separate ale Ministerului Apărării sau de costul reparării străzilor distruse în oraș de șinele tancurilor.

Evenimentul are loc cu doar o săptămână înainte de referendumul pentru modificarea Constituției, care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. Alexei Navalinîi crede că parada de 9 mai a fost amânată anume pentru data de astăzi, 24 iunie, pentru a crea o dispoziție festivă în ajunul plebiscitului.

XS
SM
MD
LG