Linkuri accesibilitate

Vl. Socor: Prezența lui Dodon la Moscova este în linia tradițională a slugărniciei unor politicieni moldoveni față de Rusia


Igor Dodon (stânga) și Vladimir Putin la parada de 9 Mai din 2017
Igor Dodon (stânga) și Vladimir Putin la parada de 9 Mai din 2017

Interviu cu analistul occidental despre vizita președintelui moldovean la Moscova, în plină pandemie de coronavirus.

Președintele moldovean Igor Dodon se află în Federația Rusă pentru a participa la parada organizată cu prilejul aniversării a 75-a de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, sau ceea ce Moscova numește „Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Vizita de două zile are loc la invitația omologului rus, Vladimir Putin, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Asta în timp ce mai mulți lideri din spațiul CSI au anunțat că nu merg la respectivul eveniment, printre ei președinții Cehiei, Turkmenistanului și Azerbaidjanului, dar și premierul Armeniei. Analistul occidental Vladimir Socor sugerează că Igor Dodon face această vizită la Moscova pentru că ar fi pe placul electoratului său.

Valentina Ursu în dialog cu analistul occidental Vladimir Socor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:33 0:00
Link direct

Europa Liberă: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat pe pagina sa de Facebook că se află la Moscova, unde va participa la parada militară dedicată Zilei Victoriei la invitația lui Vladimir Putin. Ce înseamnă acest eveniment pe timp de pandemie?

Vladimir Socor
Vladimir Socor

Vladimir Socor: „Pandemia a influențat numai data la care manifestarea din Moscova este programată cu întârziere. Prezența dlui Dodon este în linia tradițională a slugărniciei unora dintre conducătorii de la Chișinău față de Moscova. Consider că este un gest nu atât de politică externă din partea dlui Dodon, dar un gest, în primul rând, de politică internă pentru a oferi alegătorilor săi acea marfă cu care ei s-au obișnuit și sunt condiționați să o primească de atâția ani de zile. Asta așteaptă nucleul dur al alegătorilor dlui Dodon. Suntem în preajma alegerilor prezidențiale, asta are dl Dodon să le ofere alegătorilor săi.”

Europa Liberă: Și totuși, la Chișinău sunt foarte multe voci care critică această decizie luată de șeful statului. Mulți se întreabă ce caută Igor Dodon la Moscova în plină pandemie, la eveniment participă și 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Unii spun că ar fi trebuit să se îngrijoreze șeful statului atunci când a decis să ia și acești ostași să participe la eveniment.

Vladimir Socor: „Consider că pandemia nu a influențat câtuși de puțin decizia politică a dlui Dodon. Este o decizie tradițională din partea conducătorilor din Chișinău care caută să obțină ceva de la Moscova și caută să placă propriilor lor alegători. Indiferent, pandemie-nepandemie, dl Dodon nu trebuia să participe la acest eveniment! Este o umilință la adresa unui stat independent cum este Republica Moldova.

„Se apropie termenul lui”. Moscoviți, despre posibilitatea ca Putin să candideze din nou la funcția de președinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00

Eu înțeleg din ce considerente o foarte bună parte a alegătorilor din Republica Moldova consideră că ocupația sovietică a avut și părți bune, așa consideră dânșii, pentru că în mod istoric, fie că în mod pervers, modernizarea economică și socială și în Basarabia istorică, și în Republica Moldova a venit nu dinspre Occident, ci a venit prin filiera rusească, prin filiera Imperiului Rus și apoi prin filiera Uniunii Sovietice. De aceea a rămas ca un reziduu al istoriei un anumit prestigiu al Rusiei sau al Uniunii Sovietice în ochii unei bune părți a alegătorilor din Republica Moldova. Aceștia sunt alegătorii dlui Dodon.”

Europa Liberă: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu ar fi mers la parada militară de la Moscova din 24 iunie, chiar dacă Kremlinul i-ar fi adresat invitația, asta a spus liderul de la Kiev.

Vladimir Socor: „Dl Dodon ar fi avut obligația să se solidarizeze cu Ucraina și cu Georgia, dar dl Dodon nu a făcut acest lucru. Motivele de politică externă ale dlui Dodon cred că sunt de natură secundară, dânsul sigur dorește să obțină bunăvoința dlui Putin, dar, în principal, politica internă este determinanta acțiunilor dlui Dodon și în politica externă.”

Europa Liberă: Dar cum îi folosește liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, acest eveniment, parada militară de la Moscova?

Ce oferă dl Putin alegătorilor săi, ce oferă participanților la referendum? O pretinsă imagine de glorie militară a Rusiei...

Vladimir Socor: „Și dlui Putin îi folosește, în primul rând, pe plan intern. Dl Putin intră acum într-un referendum constituțional, dânsul dorește să obțină un procentaj cât mai mare de voturi în favoarea continuării propriei sale președinții. Ce oferă dl Putin alegătorilor săi, ce oferă participanților la referendum? O pretinsă imagine de glorie militară a Rusiei. Cu ce are a se lăuda Rusia în perspectiva istoriei în secolul XX? N-are a se lăuda cu nimic. Rusia a distrus, practic a ucis milioane din propriii cetățeni cu scopul de a obține glorie militară externă, aceasta este semnificația paradei de la Moscova. Rușilor li se oferă grandoare și glorie militară drept o compensație pentru sărăcie și pentru tirania sub care trăiesc.”

Europa Liberă: Prezența lui Igor Dodon la Moscova ar putea să prilejuiască și un dialog cu omologul său rus, Vladimir Putin. Ce subiecte ar putea să discute? Credeți că problema creditului rusesc se mai află pe agenda bilaterală?

Vladimir Socor: „Până acum, Moscova nu a anunțat dacă este programată o întrevedere bilaterală între dl Putin și dl Dodon. De aceea și dl Dodon a fost destul de vag, a spus că se duce la Moscova pentru a se întâlni cu conducerea Rusiei, nu s-a referit la dl Putin. Desigur, dl Dodon speră să obțină o întrevedere bilaterală cu Putin, pentru care dânsul - a spus chiar dl Dodon - urmează să ridice trei subiecte, printre care și renegocierea împrumutului.

Împrumutul a fost prost negociat de către partea moldovenească, a fost negociat într-un mod neprofesionist. Curtea Constituțională pe bună dreptate a invalidat proiectul de contract pentru împrumut, dar, în același timp, Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile, nu-i atribuția Curții Constituționale să se pronunțe despre meritul sau nemeritul unui contract economic sau despre competența sau necompetența tehnică a guvernului de a-l negocia. Curtea Constituțională a făcut totuși acest lucru. Suntem în Republica Moldova! Curtea Constituțională are obiceiul să-și depășească atribuțiile.”

XS
SM
MD
LG