Linkuri accesibilitate

În extremul orient rus, protestatarii scandează: „Putin, demisia!”


La protestul din 11 iulie, Habarovsk
La protestul din 11 iulie, Habarovsk

Un rar și amplu protest anti-Putin a izbucnit, la sfârșitul săptămânii trecute, în extremul orient rus, unde a fost arestat guvernatorul regiunii Habarovsk.

În extremul orient rus, protestatarii scandează: „Putin, demisia!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Protestul are loc după ce Kremlinul tocmai a spus că președintele rus a obținut un „triumfător vot de încredere” la recentul referendum constituțional din Rusia.

Protestul de sâmbătă, 11 iulie, din orașul Habarovsk, a fost probabil cel mai mare din istoria regiunii Habarovski Krai, relatează portalul sibreal.org al serviciului rusesc al Europei Libere.

Ministerul rus de interne a spus că, în capitala regiunii Habarovski Krai situată în apropierea graniței cu China, au ieșit în stradă, sâmbătă, între 10 și 12 mii de oameni. Presa locală a estimat mulțimea la peste 40 de mii.

Protestele au fost declanșate de arestarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, care a fost acuzat de organizare de asasinate, cu peste 15 ani în urmă. Dar simpatizanții popularului politician local au cerut atât eliberarea sa, cât și demisia președintelui rus Vladimir Putin, scandând: „Putin, demisia!” și „Putin este hoț!”.

Sunt cele mai mari demonstrații după mulți ani în provinciile de obicei somnolente ale Rusiei, scrie și New York Times. Deși într-o regiune îndepărtată, situată la patru mii de kilometri de capitala rusă, protestele din Habarovski Krai sunt potențial mai periculoase pentru Kremlin decât cele organizate periodic de opoziția liberală, la Moscova. Puterea poate discredita cu ușurință protestele de la Moscova drept manifestări ale unei elite urbane conduse de inamici occidentali.

În Habarovski Krai, situația este alta. La protestele din Habarovsk și din alte câteva localități ale regiunii, a patra cea mai mare regiune a Federației Ruse, oamenii au ieșit în stradă, spunând că vor să-și apere guvernatorul pe care ei și l-au ales în 2018. Protestatarii au au mai scandat: „Aici, puterea suntem noi!” și „Moscova, pleacă!”.

Serghei Furgal, audiat la un tribunal din Moscova10 iulie 2020
Serghei Furgal, audiat la un tribunal din Moscova10 iulie 2020

Unul din puținii guvernatori de regiune care nu este afiliat cu vreun partid controlat direct de Kremlin, Furgal este membru al Partidului Liberal Democrat al naționalistului Vladimir Jirinovski. În alegerile din septembrie 2018, l-a învins pe fostul guvernator din Habarovski Krai, care era sprijinit de Kremlin.

Pe 9 iulie, Furgal a fost reținut de Seviciul Federal de Securitate al Rusiei sub acuzația de implicare în tentative de asasinat și asasinarea câtorva întreprinzători, în anii 2004 - 2005. O zi mai târziu, un tribunal de la Moscova a emis mandat de arestare pe numele său, pe o perioadă de două luni.

Chiar dacă este afiliat cu un partid despre care opoziția liberală rusă spune că este o grupare de excentrici și escroci, mai scrie New York Times, Furgal este îmbrățișat acum de mulți critici ai Kremlinului. Aceștia îl descriu drept victimă a represaliilor politice din partea lui Vladimir Putin.

Activistul anti-corupție, Aleksei Navalnîi, considerat cel mai proeminent lider al opoziției anti-Kremlin, a salutat protestele din Habarovsk. Opoziția a organizat proteste de solidarizare, la Moscova.

Politologul rus Aleksandr Kînev a spus serviciului rusesc al Europei Libere că demonstrațiile din extremul orient rus au surprins prin intensitate, dar soarta lor este incertă.

În vreme ce puțini analiști cred că protestele anti-Putin se vor extinde, ele umbresc recenta victorie a președintelui rus la un referendum pentru o amplă reformă constituțională. Reforma anulează numărătoarea mandatelor de până acum ale președintelui rus, îi permite să mai candideze la președinție de două ori și să rămână potențial la putere până în 2036. Anunțând rezultatele referendumului, la începutul lunii, Kremlinul a spus că a fost un “triumfător vot de încredere” pentru Putin.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG