Linkuri accesibilitate

Andrei Popov: „Blindatele, soldații cu Kalașnikov au alt obiectiv, nu să apropie malurile, nu să promoveze interacțiunea”


Andrei Popov
Andrei Popov

Oleg Vasnetsov, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, a declarat, într-un interviu acordat agenției de presă TASS, că trupele ruse nu se vor retrage din raioanele de Est ale R. Moldova, deoarece nu se îndeplinesc condiţiile pentru acest proces.

Militari ruşi sunt dislocaţi în stânga Nistrului de 28 de ani. Conform diplomatului rus, aceștia facilitează misiunile de menţinere a păcii, dar păzesc şi depozitele cu muniţie şi echipamente învechite de pe teritoriul regiunii transnistrene. Ambasadorul cu misiuni speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, a declarat Europei Libere că MAEIE insistă în continuare ca trupele ruse să fie retrase din R Moldova.

Link direct

Europa Liberă: Ambasadorul rus la Chișinău spune că trupele rusești staționate în stânga Nistrului nu pot fi retrase ca printr-o magie. Cât de convingătoare este Republica Moldova atunci când de la înaltele tribune ale ONU, OSCE, Consiliului Europei cere această retragere?

Andrei Popov: „Cât privește sintagma „printr-o magie și imediat”, noi solicităm retragerea trupelor ruse de 28 de ani de zile, din 1992. De aceea nu e vorba de o retragere peste noapte, cum s-a exprimat dl ambasador. Dar, în primul rând, trebuie să remarcăm cu regret că în declarațiile ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, sunt deliberat confundate cele două elemente ale prezenței militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Pe de o parte, stocurile de muniții și Grupul operativ de trupe ruse, iar pe de altă parte, contingentul de pacificatori. E foarte important să reținem că sunt două lucruri complet diferite, dar nu este aceeași operațiune cum a spus ambasadorul rus.

Sunt două lucruri diferite: Grupul Operativ de Trupe Ruse(GOTR) și contingentul de pacificatori, iar atunci când autoritățile moldovenești pledează pentru retragerea completă și necondiționată a forțelor armate rusești, în conformitate cu angajamentele internaționale, în primul rând, se are în vedere stocurile de muniții de la Cobasna și militarii care asigură paza acestui contingent operativ de trupe ruse. Eu vreau să spun că acesta este un demers pe care l-am promovat constant pe parcursul ultimilor 28 de ani la zeci de foruri, reuniuni internaționale, atât pe platforma OSCE, cât și ONU, inclusiv la summiturile OSCE de la Budapesta, Istanbul, Astana. Și nu există absolut niciun document care ar servi drept temei pentru staționarea pe teritoriul Republicii Moldova a acestor forțe, fără acordul expres al statului-gazdă și contrar prevederilor Constituției Republicii Moldova.

Iar în ceea ce privește operațiunea de menținere a păcii, rolul jucat de aceasta la timpul respectiv în încetarea focului și stabilizarea situației imediat după stoparea conflictului armat, el a fost apreciat de autoritățile moldovenești, doar că pacea și stabilitatea care s-au consolidat de mai multă vreme pe malurile Nistrului de mult impun rigori și sarcini noi față de mecanismul de menținere a păcii, fiindcă nu există niciun risc de reluare a ostilităților, nu există niciun risc ca să fie reluate confruntările armate. Și de aceea noi considerăm că accentul principal trebuie pus și redirecționat de la separarea părților spre promovarea măsurilor de încredere, interacțiune, reintegrare și de mult nu mai este cazul ca noi să oprim ciocnirile armate și este necesar să construim pacea durabilă împreună cu toți partenerii din formatul „5+2”.

În acest sens, de mult a venit timpul să lansăm împreună cu Federația Rusă și alți parteneri un dialog sincer cu privire la care este formatul care ar face mai bine față sarcinilor reale. Repet, documentul din 21 iulie 1992 vorbește, în primul rând, despre separarea părților, despre neadmiterea ciocnirilor militare, despre încetarea focului. Cu asta începe și despre asta vorbește acest document, dar această sarcină a fost realizată încă în iulie 1992. În iulie 2020, ca și în iulie 2010, ca și în iulie 2015, de mult, de mult este altă sarcină – nu să separăm forțele, dar să contribuim la interacțiunea dintre cele două maluri și barierele, blindatele, soldații cu Kalașnikov au alt obiectiv, nu să apropie malurile, nu să promoveze interacțiunea. Poziția noastră este foarte clară la acest capitol, dar revin la partea cu care am început: este important să nu confundăm și să n-o facem deliberat, cele două componente.

...nu au niciun temei legal să se afle în Republica Moldova și trebuie retrași necondiționat și neîntârziat

Una este 20 de mii de tone de muniții stocate la Cobasna și contingentul din Grupul operativ de trupe ruse, care nominal asigură paza acestora, ei nu au niciun temei legal să se afle în Republica Moldova și trebuie retrași necondiționat și neîntârziat și formatul de pacificatori, obiectivele misiunii căruia au fost fixate în iulie ‘92 și de mult a venit timpul să ajustăm acest format la noile realități.”

Europa Liberă: Totuși să facem o precizare: în stânga Nistrului staționează Grupul operativ de trupe ruse - GOTR, așa se numește -, numără 1.400 de persoane și alți 350 de militari din partea Rusiei sunt în cadrul misiunii sale de menținere a păcii.

Andrei Popov: „Așa este.”

Camionetă militară pe o stradă din Tiraspol cu drapelul URSS și așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe, promovată în ultimii ani de Rusia drept simbol al Zilei Victoriei
Camionetă militară pe o stradă din Tiraspol cu drapelul URSS și așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe, promovată în ultimii ani de Rusia drept simbol al Zilei Victoriei

Europa Liberă: Republica Moldova insistă să fie retrasă armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, o perioadă îndelungată Moscova zicea că, până nu se deschide coșul politic, până nu se oferă un statut politic regiunii transnistrene, nu poate fi vorba despre retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Federația Rusă s-a angajat să retragă complet forțele sale din Republica Moldova

Andrei Popov: „În ceea ce privește Grupul Operativ de Trupe Ruse, noi avem de altfel și un acord semnat în octombrie 1994 la nivel de prim-miniștri, care vorbea despre retragerea în timp de trei ani de zile, care nu a fost, din păcate, ratificat de Federația Rusă. Noi avem niște angajamente internaționale asumate inclusiv de către Federația Rusă. Cel mai înalt nivel a fost în noiembrie 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, în care Federația Rusă s-a angajat să retragă complet forțele sale din Republica Moldova, este paragraful 19 al Declarației OSCE de la Istanbul. Și cu privire la necesitatea retragerii necondiționate a acestor trupe, ca și a munițiilor stocate la Cobasna, toate guvernele, toate guvernările Republicii Moldova au promovat această poziție națională, inclusiv la Reuniunea ministerială a OSCE de la Bratislava din decembrie 2019, inclusiv în iunie 2020 la Reuniunea anuală de evaluare a domeniului securității OSCE.”

Europa Liberă: Așa este, dar cu timpul Moscova și-a nuanțat poziția și a spus că nu-și retrage armata până nu e clară soarta politică a acestei regiuni.

Andrei Popov: „Republica Moldova nu admite noțiunea sincronizării procesului de retragere a Grupului operativ de trupe ruse și munițiilor de la Cobasna cu progresul de reglementare politică a conflictului transnistrean. Este o poziție constantă a Chișinăului.”

XS
SM
MD
LG