Linkuri accesibilitate

Socialiștii ar vrea ca legea electorală să rămână cea de la scrutinul câștigat de Dodon în 2016


Opoziția moldoveană este îngrijorată că, din cauza unor prevederi controversate, poate eșua un întreg pachet de amendamente la legislația electorală.

Amendamentele inițiale au fost recomandate de Curtea Constituțională pentru a răspunde deficiențelor semnalate de observatorii internaționali la alegerile precedente, au fost preluate de Comisia Electorală Centrală, iar săptămâna aceasta au primit sprijinul Comisiei de la Veneția. Cele controversate s-au infiltrat la examinarea proiectului în prima lectură în parlament. Adoptarea pachetului în lectura a doua mai poate eșua și din cauză că a rămas prea puțin timp până la prezidențialele din 1 noiembrie.

Socialiștii ar vrea ca legea electorala să rămână cea de la scrutinul câștigat de Dodon în 2016
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Socialistul Vasile Bolea, șef al comisiei juridice din Parlament, este unul dintre cei care cred cu tărie că legislația electorală nu mai poate fi modificată, întrucât în câteva zile începe perioada electorală.

Vasile Bolea
Vasile Bolea

„Cum să fie modificate la sfârșit de august regulile de joc? Ei s-au gândit la acest lucru? Nu. Încă o data ați demonstrat că sunteți mincinoși, manipulatori și nu aveți o abordare profesionistă.”

Socialistul a făcut aceste declarații vineri, după ce ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, spusese și el joi că nu mai crede posibilă amendarea legii electorale și acuzase și el opoziția că ar fi cauza eșecului de a o reuși în timp util. “Un mare mulțumesc celor care s-au opus populist îmbunătățirii cadrului legal”, a comentat Nagacevschi. Poate acum măcar opoziția va renunța la egoism, a adăugat el.

Sergiu Litvinenco, un deputat din PAS, a afirmat însă vineri că, dimpotrivă, legea mai poate fi amendată, doar dacă ar exista și dorință: „Dacă PSRM va folosi în continuare acest fals cum că legislația electorală nu mai poate fi modificată întrucât avizul Comisiei de la Veneția nu permite, atunci este clar că PSRM dorește să falsifice aceste alegeri.”

Îmbunătățile legislative au fost cerute încă în 2016, după un scrutin cu multiple hibe câștigat de Igor Dodon în fața candidatei unice a opoziției pro-europene Maia Sandu, acuzată atunci de presa aservită și anumiți reprezentanți mai radicali ai bisericii ortodoxe de toate relele, inclusiv intenția de a umple țara cu migranți sirieni. Abia vara trecută când, în timpul scurtei guvernări comune a opoziției pro-europene cu socialiștii, se reușise schimbarea componenței CEC, aceasta a inițiat un set de măsuri care să sancționeze minciuna mediatică, discursul de ură și implicarea politică a clerului. Printre amendamentele propuse de CEC mai figura unul care să reglementeze transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare după ce mulți, inclusiv observatorii OSCE, ajunseseră la concluzia că alegătorii transnistreni nu au ajuns atunci la urne într-un mod fără cusur.

Comisia de la Veneția, împreună cu ODIHR, organizații care au fost și ele solicitate să analizeze măsurile, au publicat zilele trecute o serie de recomandări de îmbunătățire, dar au cerut de asemenea ca acestea să fie adoptate înainte de începutul campaniei. Cum în R. Moldova campania electorală începe mai târziu decât perioada electorală, socialiștii o invocă pe ultima atunci când spun că nu mai este timp pentru trecerea legii.

Pavel Postica, director de programe la Promo-LEX
Pavel Postica, director de programe la Promo-LEX

Pavel Postică, expertul Asociației Promo-LEX, a estimat la Europa Liberă consecințele unui eșec definitiv în îmbunătățirea regulilor de campanie: „Noi am menționat asta în nen umărate rânduri: poate duce, în cazul în care se vor repeat masiv astfel de situații, la invalidarea scrutinului de către Curtea Constituțională în 2020. ”

În declarații, și opoziția și puterea ar vrea să se înțeleagă că își doresc ambele amendamentele. Ceea ce îi desparte, însă, este suspecția opoziției că, de fapt, Igor Dodon nu și le dorește, iar socialiștii majoritari în parlament l-ar fi ajutat să le împiedice, implicand, pe de asupra, Comisia de la Veneția.

În loc să caute compromisul în interiorul parlamentului, mai crede opoziția, socialiștii ar fi strecurat mai întâi printre modificările benefice și altele câteva de neacceptat, apoi ar fi apelat cu rea-intenție după ajutor la Comisie, iar când au primit în sfârșit avizul, caută mijloace să-l evite.

Previous Next

XS
SM
MD
LG