Linkuri accesibilitate

Cum merge lumea? Sondaj Pew Research Center


O majoritate consideră că cea mai mare provocare pentru umanitate rămâne cea climatică, încălzirea planetară, iar nu pandemia de Covid-19.

Cum merge lumea? Pew Research Center a mai pus această întrebare în sondaje și în alți ani, însă 2020 a fost un an unic, fără termen de comparație în istoria modernă.

Cum merge lumea? Sondaj Pew Research Center
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

O asemenea combinație de dezastre și situații complexe, imprevizibile, combinate cu schimbări de paradigmă culturală și conflicte ideologice, revenire a factorului religios și drame umane, precum migrația, la scară planetară, totul pe fundalul unei pandemii care a luat prin surprindere sistemele sociale și medicale cele mai sofisticate ale planetei: nimic din așa ceva nu s-a mai văzut în istoria recentă a omenirii.

Anul acesta, așadar, este vorba despre cum văd oamenii din 14 țări viitorul imediat al omenirii și planetei.

Sondajul a avut loc în timpul verii, în această perioadă de dezamăgiri recurente, răsturnări de situații și recuperări politice, în 14 țări dintre care majoritatea sunt europene, cărora li se adaugă SUA, Canada, Japonia, Australia și Coreea de Sud.

Principala concluzie este aceea că optimismul nu pare să domine:

  • 58% din cei intervievați afirmă că viața lor, sau cel puțin cotidianul lor, au fost profund modificate de pandemie; asta nu înseamnă că ei consideră că guvernelor lor ar fi acționat rău, ci doar că viața lor a fost modificată profund, în bine sau în rău. De fapt, circa 73% din toate aceste țări consideră că guvernele lor au acționat bine, practic trei oameni din patru. Cei mai nemulțumiți sunt în SUA (47%) și Marea Britanie (46%).

  • Populația tuturor țărilor analizate consideră că SUA au reacționat rău, văzut din afară, procentul celor satisfăcuți de răspunsul lui Donald Trump fiind în medie doar de 15%.

  • Mai toți cred că o mai mare cooperare internațională ar fi dus la rezultate mai bune, mai puțin în Danemarca (78% cred exact invers) și o mică majoritate de sceptici în Australia și Germania.

Pe lângă toate acestea, o majoritate a celor intervievați în cele 14 importante țări studiate consideră că cea mai mare provocare pentru umanitate, actualmente, rămâne cea climatică, încălzirea planetară, iar nu pandemia.

În sfârșit, ca o concluzie finală, Donald Trump este văzut mai negativ decât alți lideri planetari, cu circa 83% din cei intervievați spunând că nu ar avea încredere în el.

Dintre cei șase lideri incluși în studiu, Angela Merkel primește cea mai mare notă, urmată de Emmanuel Macron și, cu opinii amestecate, Boris Johnson. În schimb, Vladimir Putin și Xi Jinping primesc doar opinii negative. Cel cu nota cea mai coborâtă, însă, este Donald Trump, care primește doar o medie de 16% în cele 14 țări acoperite de sondaj.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG