Linkuri accesibilitate

Proiectul de suflet al Kremlinului este federalizarea R. Moldova (Sebastian Zachmann/Jurnaliștii.ro)


Revista presei de la București.

Un articol de Sebastian Zachmann apărut pe site-ul Jurnaliștii.ro afirmă că în spatele candidatului socialist la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, s-ar afla spioni ruși. Mai mult chiar, că sub acoperirea de șef al Biroului pentru Relații Culturale, generalul serviciului de informații externe al Rusiei (SVR) Vladimir Cernov ar coordona „o întreagă rețea de agenți ruși de influență în statele vecine”.

Zachmann și-a preluat informațiile dintr-o investigație a Centrului „Dossier” (proiect investigativ și de analize fondat de opozantul rus Mihai Hodorkovskii). Supravegherea Republicii Moldova și a regiunii transnistrene îi revine, de pildă, lui Igor Maslov, ofițer de informații care a lucrat ca „diplomat” în Europa de Est.

Proiectul de suflet al Kremlinului este federalizarea Republicii Moldova, iar Igor Dodon a fost pe față adeptul ei încă din 2011, când, la o conferință ținută în Transnistria, participa alături de alți „transfugi” din Partidului lui Vladimir Voronin. Dodon i-a îndemnat atunci pe transnistreni să nu meargă pe proiectul susținut de proaspătul lider „ales”de separatiști, Evgheni Sevciuk, ci pe cel al contracandidatului său perdant, care susținea exact formula Kozak. Și acum, în prag de alegeri prezidențiale, cu Dodon candidat, viziunea președintelui în funcție este aceeași, rezultă din articolul lui Sebastian Zachmann.

Iulian Chifu, pe blogurile Adevărul, insistă asupra lipsei de realism, deloc nevinovată, a strategiei de politică externă cuprinsă în programul electoral al lui Dodon: și cu Estul, și cu Vestul. De fapt, spune Chifu, „Dodon propune ca Republica Moldova să rămână cu fundul în două luntri.

Şi afacerea asta merge, chiar dacă e extrem de incomodă, dar până la un punct...

Până când cele două luntri se depărtează, şi atunci nefericitul care stă la mijloc, Chişinăul cu Dodon în frunte, cade cu fundul în apă”. Problema Transnistriei e deocamdată reglementată printr-o lege din 2004, care nu a fost abrogată, și care nu permite federalizarea, ci autonomia în anumite condiții. Programul electoral al lui Igor Dodon o încalcă, arată Chifu. Și mai e ceva: „ca să fim serioşi, spune el, ar trebui să începem cu întrebarea ce caută această componentă în programul său când Preşedintele Republicii Moldova, constituţional, nu are nici o atribuţie în politicile de securitate, politică externă şi de Apărare? Ele sunt apanajul Guvernului şi al majorităţii. În programul lui Dodon, aceste elemente probează doar opţiunile personale ale președintelui care şi-a schimbat neconstituţional atribuţiile în zonele acestea”.

În opinia Ioanei Ene-Dogioiu de la ziare.com, câștigarea primăriei Bucureștiului de către Nicușor Dan, independent susținut de USR PLUS și de PNL, e în același timp o victorie indubitabilă, dar și îndoielnică. Ea spune că pentru scorul obținut de Nicușor Dan (sub cel al USR PLUS si PNL însumate) „s-au scremut două partide, președintele, Facebook-ul și diaspora”.

Spre comparație, o victorie adevărată e cea a Elenei Lasconi, la Câmpulung (57%), cu susținerea unui partid foarte mic, într-un oraș roșu dintr-un județ roșu. De ce umblă mereu, de câteva zile, Nicușor Dan împreună cu premierul liberal Victor Orban? se întreabă Ioana Ene. Pentru că va intra curând în PNL, spre dezamăgirea celor de la USR, partid pe care l-a fondat. De ce va intra ? Fiindcă nu e un „matematician naiv”, ci un politician care își cunoaște interesul : ajuns primar general, are nevoie de fonduri din partea puterii.

XS
SM
MD
LG