Linkuri accesibilitate

Svetlana Rusu: „Să spui că nu-ți pasă cine te conduce, pentru că nu te influențează cu nimic, e o greșeală ”


Svetlana Rusu
Svetlana Rusu

În cele 139 de secții de votare deschise peste hotare vor fi repartizate 556 000 de buletine de vot, dintre care 467 600 în limba română şi 88 400 în limba rusă.

Cele mai multe secţii de votare vor fi amenajate în Italia – 31, urmată de Rusia – 17 secții. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în cele 11 secții de votare deschise în Rusia, au votat puțin peste 4 500 de moldoveni. Svetlana Rusu, este o tânără din Republica Moldova care și-a făcut studiile în Rusia și de zece ani muncește la Moscova. Ea spune că alegerile prezidențiale determină, în mare măsură, nu numai viitorul țării, dar și viitorul fiecărui cetățean.

Svetlana Rusu: Să votezi e o datorie morală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pentru duminică, 1 noiembrie, sunt programate alegeri prezidențiale, când cetățenii cu drept de vot din țară, dar și cei de peste hotare, din diasporă, își vor alege viitorul șef de stat. Ce așteptări aveți voi, cei din diasporă, de la aceste alegeri?

Svetlana Rusu: „Votăm la alegerile prezidențiale cu speranța de mai bine, bineînțeles, votăm pentru viitorul țării și așteptările mele sunt normale și firești, sunt cele pentru care am optat mereu și sunt legate de respectarea promisiunilor legate de educație, sănătate și stimularea mediului de afaceri. Mi-aș dori o țară unde aș avea oportunitatea să mă reîntorc, și nu numai eu, ci și alții, plecați azi peste hotare. Pentru ca să ne putem asigura un viitor decent la noi în țară.”

Europa Liberă: De câți ani ești plecată din R. Moldova?

Svetlana Rusu: „De 10 ani.”

Europa Liberă: Cum e să votezi de acolo, din străinătate, totuși condițiile că s-ar părea că sunt mai dificile, e această perioadă de pandemie, de COVID-19. Sunt și acolo, în Rusia, măsuri impuse de către instituțiile sanitare? Cum e să votezi în străinătate, pe timp de pandemie?

Sperăm să fie organizat totul destul de bine

Svetlana Rusu: „Nu e ușor, dar vom încerca, totuși. Avem și noi restricții impuse, nu putem umbla fără măști, fără mănuși, nu putem sta în grupuri, trebuie să respectăm distanța socială. Dar cred că vom reuși și alegerile vor trece cu succes. Avem mai multe secții de votare anul acesta și sper să nu avem cozi mari la secțiile de votare, ca în anii precedenți. Avem 17 secții de votare, un număr record, anul acesta, și aproximativ și aproximativ 600 de mii de cetățeni din R. Moldova, așa că sperăm să fie organizat totul destul de bine, astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să-și poată exprima dreptul de vot.”

Europa Liberă: Ce distanță trebuie să parcurgi de la tine de acasă până la cea mai apropiată secție de votare?

Svetlana Rusu: „Până la cea mai apropiată secție de votare am 20 de minute, pe jos.”

Europa Liberă: Atunci, e ușor să ajungi și chiar să fii în siguranță că ești protejată. Dar trebuie să mergeți înarmați, cu mănuși, cu mască, cu pix. Cunoașteți lucrul acesta?

Svetlana Rusu: „Da, da, cunoaștem. Mergem cu totul pregătit de acasă.”

Europa Liberă: Ai spus că așteptările sunt mari față de cel care va ajunge la cârma R. Moldova. Și ce priorități ar trebui să se găsească în agenda celui care câștigă acest mandat din partea cetățenilor?

Svetlana Rusu: „Sigur că cel mai important ar fi crearea unei creșteri economice și, în general, dezvoltarea economică a statului, astfel încât cetățenii să aibă acces la locuri de muncă plătite decent, care să-i țină pe tineri acasă, ori să-i aducă înapoi din diaspora. Asta ar trebui să fie prioritatea cea mai mare a următorului președinte. De asemenea, în centrul agendei politice ar trebui să fie pusă asigurarea unei atmosfere prielnice pentru realizarea sarcinilor politice, la noi în țară și peste hotarele ei. Avem multe probleme care ar trebui să fie soluționate și ar trebui să avem relații diplomatice stabile atât cu țările din Est, cât și cu țările din Vest.”

Europa Liberă: Pentru că ai menționat condiții bune de muncă acasă, bănuiesc că voi, tinerii, vreți și salarii decente. Care ar fi mărimea unui salariu potrivit pentru voi, cei care ați făcut studii în străinătate?

Svetlana Rusu: „Dacă m-aș întoarce eu acum acasă, și chiar aș vrea să mă întorc, cred că la un salariu de 12-13 mii de lei, aș putea să încep cu așa salariu. Dar nu mai puțin, pentru că am mai făcut niște studii și aici, peste hotare, trebuie să ne întreținem cumva viața la noi în țară, adică acesta ar fi minimul care ni l-am putea permite.”

Europa Liberă: Ai făcut studii în ce domeniu?

Svetlana Rusu: „Relații internaționale.”

Europa Liberă: Și acum activezi unde?

Svetlana Rusu: „Acum activez într-o companie, numărul 1 pe piața de development din Rusia, comerț și imobiliare.”

Europa Liberă: Și de ce este important să participe și cei de acasă și cei din străinătate la aceste alegeri?

Svetlana Rusu: „Alegerile președintelui sunt principalele alegeri ale țării. Prin urmare, alegerile prezidențiale determină în mare măsură nu numai viitorul țării, dar și viitorul fiecăruia dintre noi. Participarea la alegeri este datoria noastră civică și patriotică, deoarece poporul este singura sursă de putere din țară. Prin alegerea președintelui ne exercităm dreptul de a participa la formarea autorităților, exprimându-ne poziția. Conducerea țării influențează totul, de la taxele pe care le plătim, la ce autostrăzi se construiesc la noi în țară sau nu, la ce spitale mergem, cum luptăm împotriva corupției, ce sistem de educație avem. Și, totodată, au tangență și cu viața noastră. Să spui că nu-ți pasă cine te conduce, pentru că nu te influențează cu nimic, este o adevărată greșeală. De asta este important să mergi la vot.”

Europa Liberă: În opinia voastră, a tinerilor, credeți că votul în R. Moldova are iz geopolitic, atunci când aruncă buletinul în urna de vot, alegătorul se gândește dacă Moldova se apropie mai mult de Rusia sau de UE?

Svetlana Rusu: „Eu nu mă gândesc, eu cred că Moldova trebuie să prietenească atât cu țările din Vest, cât și cu cele din Est. Eu nu mă gândesc niciodată la asta. Aș vrea să avem o țară cu relații diplomatice stabile atât cu Estul, cât și cu Vestul.”

Europa Liberă: Ce ai vota: persoana, partidul, promisiunile candidatului?

Svetlana Rusu: „Desigur că promisiunile candidatului și ceea ce o să facă el pe urmă.”

Europa Liberă: Și cum vezi viitorul R. Moldova în următorii 10 ani, cum ai vrea să fie acest viitor?

Svetlana Rusu: „Să fie o țară prosperă! Știți cum se zicea înainte – țvetișceaia Moldavia? La asta sperăm!”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG