Cu nouă zile înainte de scrutinul prezidențial votul alegătorilor din stânga Nistrului continuă să trezească îngrijorări, atât din partea autorităților responsabile de organizarea votării, cât şi din partea experților care monitorizează procesul.
Riscurile legate de participarea transnistrenilor la alegeri au fost discutate joi la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene. Deşi în ajun Comisia Electorală Centrală a înlăturat una din marele îngrijorări interzicând transportarea organizată la secţiile de votare, inclusiv a alegătorilor din regiunea transnistreană, experții nu exclud eventuale abuzuri. Iar această îngrijorare devine mai pronunțată după ce joi s-a aflat despre o schimbare obscură la şefia Inspectoratului de Poliţie Dubăsari, raion în care vor fi deschise mai multe secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.
Detașarea lui Ion Pricop, şeful Securităţii Interne din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, instituție subordonată președintelui, la șefia Inspectoratului de Poliție Dubăsari este una stranie şi transmite un semnal de îngrijorare, spune coordonatorul celei mai mari echipe de observatori electorali naționali Pavel Postică de la Asociația Promo-LEX.
De ce trezește îngrijorare această detașare care, deşi s-a produs în septembrie aşa cum a reuşit să afle Ziarul de Gardă, nu a fost anunţată public? Pentru că poliţiştii sunt cei care la scrutinele precedente, cel prezidențial de acum patru ani, dar și parlamentar din 2019, au tolerat, în lipsa unor reglementări foarte explicite, transportarea organizată cu autobuze a alegătorilor din localitățile necontrolate de autoritățile neconstituționale, iar la secţiile de votare din raza raionului Dubăsari au fost constatate şi alte nereguli, inclusiv cazuri de mituire a alegătorilor, aminteşte Postică. Şi tot poliţiştii sunt cei care ar urma la scrutinul din 1 noiembrie să pună în aplicare recenta hotărâre a CEC care interzice transportarea votanţilor, precizează Pavel Postică. Iată de ce numirea la şefia poliţiei din Dubăsari a unei persoane din anturajul actualului preşedinte ridică semne de întrebare, explică expertul.
„Sper că toţi colaboratorii de poliţie îşi vor exercita meseria cu bună credinţă şi nu vor face partizanat politic, exact aşa cum s-a întâmplat în 2019, atunci când pentru anumite categorii de transport era permis accesul liber în teritoriu controlat de autorităţile constituţionale, iar pentru alte unităţi de transport accesul era blocat.”
Secretarul de stat al Ministerului de Interne, Sergiu Golovaci dă asigurări că numirea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a noului şef al poliției din Dubăsari s-a făcut printr-o procedură absolut legală la rugămintea personală a şefului Inspectoratului General de Poliție.
„Suspiciunile nu ştiu de unde pot apărea. Vă asigur că dacă în privinţa dumnealui vor apărea suspiciuni concrete că poate fi implicat sau se va implica în careva activităţi care ar periclita procesul electoral, vă rugăm să ne semnalaţi aceste temeri. O să reacţionăm şi imediat această procedură va fi sistată.”
Dincolo de comportamentul poliţiştilor, experţii mai invocă o posibilă dificultate în contractarea fenomenului transportării organizate a alegătorilor. Legislaţia nu prevede sancțiuni pentru asemenea acțiuni, în schimb penalizează îngrădirea dreptului la vot care ar putea fi invocat atunci când polițiștii vor dori eventual să restricționeze circulația unor unități de transport. Secretarul de stat al Ministerului de Interne, Sergiu Golovaci, a dat asigurări că poliţiştii vor documenta eventuale tentative de transportare a alegătorilor, dar şi eventuale încercări de a-i corupe pe cetățenii hotărâți să meargă la vot, așa cum s-a întâmplat în scrutinele precedente, judecând după informații autentificate de observatori internaţionali și locali.
Golovaci a enumerat şi alte riscuri legale de participarea alegătorilor din regiunea transnistreană la scrutinul prezidențial. E vorba în primul rând de libera lor circulaţie. Chiar dacă administrația de la Tiraspol a anunţat că pe 1 noiembrie nu va obstrucţiona libera circulaţie, inclusiv prin posturile instalate unilateral şi ilegal sub pretextul pandemiei, comportamentul regimului separatist este unul imprevizibil, a precizat secretarul de stat.
Și pe malul drept întâmpinăm anumite impedimente
„Totodată vreau să spun că şi pe malul drept întâmpinăm anumite impedimente. În unele localităţi autorităţile locale încearcă în fel şi chip să nu admită ca să fie deschise acele secţii de votare pentru cetăţenii din stânga Nistrului. În principiu aceste impedimente au fost depăşite, dar acele semnale şi acele voci care se aud în teritoriu ne spun despre faptul că posibil în ziua scrutinului electoral să avem careva acţiuni din partea unor activişti prin care se va încerca să fie obstrucţionat accesul alegătorilor din stânga Nistrului către secţiile de votare. Totodată ar putea să apară tentative de a bloca traseele de deplasare sau căile de acces.”
Toate aceste riscuri, spune Pavel Postică de la Asociaţia Promo-LEX, pot fi gestionate de autorităţi, iar problema care rămâne deocamdată nesoluţionată în niciun fel ţine de întrebarea unghiulară - cât de conștient este votul cetățenilor din stânga Nistrului, care nu au acces la mass-media din dreapta Nistrului şi nici la întruniri cu concurenţii electorali? Or un vot manipulat duce inevitabil la fraudarea alegerilor, conchid experții.