Linkuri accesibilitate

Nicolae Eșanu: „Boicotând alegerile, se prelungește mandatul președintelui în funcție”


Imagine generică cu o femeie trecând pe lângă afișe electorale. 21 februarie 2019, în ajunul altui scrutin
Imagine generică cu o femeie trecând pe lângă afișe electorale. 21 februarie 2019, în ajunul altui scrutin

Interviu cu consilierul premierului Ion Chicu în domeniul dreptului.

Ce înseamnă o prezență redusă la urne? Cât de argumentată e decizia individuală de a nu participa la vot chiar și în condiții de pandemie? Statul și asigurarea drepturilor fundamentale pentru cetățenii domiciliați în stânga Nistrului. Acestea și alte teme în dialogului lui Vasile Botnaru cu juristul Nicolae Eșanu, consilier al primului-ministru, în trecut secretar de stat al Ministerului Justiției.

Vasile Botnaru în dialog cu Nicolae Eșanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:19 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ați postat pe Facebook un îndemn să nu-și facă iluzii acei care vor fi boicotând scrutinul că ei se autoexclud, ei în mod automat deleagă dreptul de a alege pe cineva, în cazul dat – președintele, chiar dacă nu participă. Elaborați un pic această teză.

Nicolae Eșanu, în studioul Europei Libere. 8 septembrie 2019
Nicolae Eșanu, în studioul Europei Libere. 8 septembrie 2019

Nicolae Eșanu: „Eu am constatat un fapt notoriu. Este evident că în măsura în care persoanele decid să nu voteze, în realitate aceste persoane decid că cei care vor merge la vot au împuternicit să voteze și în numele lor, evident că în măsura în care se adoptă o decizie în cadrul alegerilor, toți cei care au participat la vot au adoptat o decizie care reprezintă voința tuturor persoanelor care au dreptul să participe la vot. Automat din momentul în care legiuitorul ți-a acordat dreptul de a vota și, apropo, există diferite sisteme, inclusiv sisteme în care tu trebuie să te înregistrezi pentru a vota și, dacă nu ești înregistrat, nu ești în lista alegătorilor și, respectiv, de votul tău nu se ține cont.”

Europa Liberă: Sau, dimpotrivă, te obligă să mergi să votezi?

Nicolae Eșanu: „Poate să te oblige să mergi la vot, dar asta deja este o nuanță care este irelevantă pentru subiectul pe care noi îl discutăm, contează doar un singur lucru – este persoana sau nu inclusă în lista persoanelor care vor fi luate în calcul pentru a determina rezultatele votului.”

Europa Liberă: Dar legiuitorul a prevăzut și pragul electoral. Or, tocmai dacă mai mulți oameni vor boicota și vor zice je ne m'inquiète pas franțuzește, atunci legiuitorul prevede un anumit barem de validare a scrutinului?

Nicolae Eșanu: „Da, dar și în cazul de față persoanele au acceptat o anumită soluție, și anume că ei nu vor să voteze de data aceasta, dar vor decide că trebuie să voteze data viitoare. Da, s-a stabilit pragul electoral, în cazul acesta este o treime, dacă numărul celor care vor decide să nu meargă la vot va fi mai mare decât două treimi, fiindcă fix o treime e pragul care atrage nevalidarea alegerilor. Da, este adevărat, ei au decis și în cazul de față ei consideră că ei votează ca să avem alegeri repetate, oricum alegeri au să fie, dar în cazul de față ei ar trebui să știe că, de fapt, boicotând alegerile, ei prelungesc mandatul președintelui în funcție, pentru că președintele în funcție o să rămână până când va fi ales succesorul.”

Europa Liberă: Oare alegătorii sunt suficient de perspicace sau suficient de educați și instruiți ca să înțeleagă acest lucru?

Nicolae Eșanu: „Nu cred că ei sunt instruiți, dar nici nu știu dacă este necesar să existe o instruire anume în acest sens, dar fundamental este să cunoască că de fiecare dată orice persoană votează.”

Europa Liberă: Iată noi vă oferim ocazia să faceți această instruire și educație la nivel de popularizare, e adevărat. Dar vreau să vă întreb, legiuitorul se pare că este neputincios în fața COVID-ului, în fața pandemiei. Frica de a veni la alegeri cu pixulețul și cu masca nu este un factor care îi determină pe alegători să se abțină?

Nicolae Eșanu: „Da, cu regret, după mine este evident că este un factor de risc, pentru mine este complicat să vin cu unele sfaturi în acest domeniu, eu știu doar un lucru, că trebuie să conștientizăm că noi decidem și, chiar dacă este această frică, persoana oricum votează și în acest caz. Și ea spune că frica de a se molipsi justifică neparticiparea la vot, oricum înseamnă același lucru, că deleagă dreptul de a decide celor care vor merge, celor care nu au frică. Înțeleg că există, din păcate, încă foarte multe persoane care încă mai cred că totul este o făcătură a lui Soros sau a lui Bill Gates, sau nu mai știu a cui...”

Europa Liberă: Oameni destul de serioși în mediul politic îndeamnă să fie boicotate alegerile din varii motive. Președintele Voronin, de exemplu, crede că în general trebuie boicotată această operațiune, pentru că, vezi Doamne, s-a greșit atunci când s-a redat poporului dreptul să aleagă șeful statului. Oameni serioși merg pe contrasens cu această teză a Dvs. Cu oamenii aceștia cum se poate de vorbit?

Nicolae Eșanu: „Când oamenii au anumite convingeri, cu regret, ei nu ascultă argumente. Unicul lucru pe care noi îl putem face este să continuăm să promovăm conceptele corecte. Putem acum să discutăm până în pânzele albe dacă a fost corectă decizia privind schimbarea modului de alegere a președintelui, dar noi avem o realitate – astăzi legislația prevede că președintele este ales prin vot direct.”

Europa Liberă: Haideți să vorbim și despre alte două realități sau o realitate cu dublă valență – dreptul transnistrenilor, cetățenilor moldoveni locuitori în zona estică a Republicii Moldova de a participa la alegeri. Pe de o parte, teoreticienii, legiuitorul spune că oricărui om care deține buletin trebuie să-i acordăm acest drept, pe de altă parte, participanții la cursa electorală spun: da, dar acolo se vor infiltra oameni rău intenționați, care vor fi manipulați, care vor vinde voturile lor... Cum împăcați, în acest caz, capra și varza?

Nicolae Eșanu: „Capra și varza au fost împăcate de către convențiile internaționale și de către Constituția Republicii Moldova care spune un lucru foarte simplu: unui cetățean al Republicii Moldova care are drept de vot trebuie să i se asigure condiții pentru a-și realiza acest drept. A iniția chiar discuția despre faptul că există unele pericole este și ilegal, și imoral.”

Europa Liberă: Deci, asta e ca drobul de sare, da?

Noi nu putem împărți cetățenii Republicii Moldova în buni și răi, inteligenți și mai puțin inteligenți...

Nicolae Eșanu: „Da. Deci a ridica subiectul că unui cetățean al Republicii Moldova dintr-un oarecare motiv, oricât de plauzibil ar fi el, noi putem lua în calcul să-i creăm piedici să nu-și exercite dreptul de vot este o poziție fundamental inacceptabilă. Noi nu putem împărți cetățenii Republicii Moldova în buni și răi, inteligenți și mai puțin inteligenți, influențabili și mai puțin influențabili, cumpărați sau necumpărați. Oricare ar fi criteriul, noi nu avem dreptul nici măcar să luăm în discuție acest subiect.

Sigur că există multe... cât de mari eforturi trebuie să depui pentru a-i asigura de facto posibilitatea de a vota și aici putem să discutăm, dar niciodată nu putem lua în discuție faptul că sunt influențați sau cumpărați, pentru că toate aceste argumente vorbesc despre ilegalități și ilegalitățile trebuie contracarate prin măsuri, la rândul lor, legale.”

Europa Liberă: M-ați adus în zona condițiilor și sunt obligat să continui acest subiect. Dacă în secțiile „normale” de vot vor fi condiții adecvate și într-adevăr vor putea fi procesate toate buletinele, dacă n-ar fi trebuit ca CEC-ul să organizeze o simulare, dacă vreți, să ia un număr X de alegători care s-ar putea să vină și să vadă la modul practic dacă capacitatea de acceptare a lor în condiții de pandemie poate permite ca ei să voteze, să nu se întâmple că vor rămâne în fața ușii închise la ora 21.00?

Nicolae Eșanu: „Eu aș împărți întrebarea Dvs. în mai multe părți. Prima ar fi: ce ar fi trebuit să facă CEC în condițiile actuale? Cu regret, mă depășește, eu nu sunt specialist în domeniu.”

Europa Liberă: Dar ați fi curios să fie o simulare în care să se vadă cum la modul practic se mișcă oamenii în interval, cât durează să-și scoată masca, să-și arate fața?

Nicolae Eșanu: „Ipotetic admit că putem discuta și despre o simulare, dar, repet, cineva trebuie să aibă cunoștințe profesionale în domeniu și să propună soluții. Cu ce eu sunt absolut de acord este faptul că toate convențiile internaționale obligă statele să creeze mecanisme prin care să se asigure exercitarea eficientă a drepturilor fundamentale, în cazul de față dreptul la vot. Deci, autoritățile poartă responsabilitatea pentru a organiza astfel procesul electoral, încât să permită în condiții de securitate exercitarea dreptului la vot de către toate persoanele care vor dori să-și exercite acest drept. Așa că ipotetic eu sunt de acord, eu nu vreau să avansez în domeniul speculațiilor cum ei ar trebui să facă, trebuie să-și exercite atribuțiile și să soluționeze problemele în limita competențelor pe care le au din punct de vedere profesionist. În cazul în care o autoritate nu are singură capacități, atunci contractează serviciile persoanelor, entităților care pot să vină cu soluții pentru problemele care stau în fața lor. Înțeleg că sună foarte abstract răspunsul meu...”

Europa Liberă: Eu înțeleg foarte bine cu cine stau de vorbă, vorbesc cu un jurist foarte riguros la cuvinte, dar eu am mai multă libertate și am dreptul să vă întreb în felul următor: dacă nu cumva după ceea ce s-a întâmplat la Minsk sau ce se întâmplă la Bișkek, nu cumva autoritățile trebuie să sufle și în iaurt, gândindu-se ca nu cumva să genereze nemulțumiri din cauza a doi oameni care vor rămâne nevotați la ora 21.00? Și atunci, eu sunt în drept să pledez pentru mai multă perspicacitate, nu doar pentru formalism.

Nicolae Eșanu: „Sigur, chiar și fără a avea în față exemplele pe care le-ați menționat și, eventual, altele, autoritățile nu știu dacă chiar trebuie să meargă până acolo încât să sufle și în iaurt, dar cu certitudine acestea au obligația în toate cazurile, nu doar în cazul de față, să întreprindă toate măsurile prin care, pe de o parte, să asigure exercitarea drepturilor, pe de altă parte, să asigure că se protejează drepturile și interesele. Spre exemplu, cumva să fiu mai practic în cazul de față, dacă autoritățile nu vor întreprinde măsuri pentru a asigura că votul se desfășoară în condiții de securitate și astfel încât să asigure exercitarea efectivă a dreptului de vot, există riscul că persoanele vor solicita constatarea încălcării dreptului, fie că nu și-au putut exercita dreptul de vot, fie că în procesul de exercitare a dreptului de vot le-a fost pusă în pericol sănătatea.”

Europa Liberă: Apropo, o chestiune așa, mai de fapt divers – în 30 de ani a pățit cineva ceva pentru faptul că n-a organizat bine alegerile?

Nicolae Eșanu: „În principiu, prin neorganizarea alegerilor se repetă atitudinea cetățenilor față de stat, partide politice și sigur că ei sunt unii sancționați politic, alții – într-un alt mod.”

Europa Liberă: Mă refer juridic, pușcărie și amenzi...

Nicolae Eșanu: „La modul practic, eu trebuie să recunosc că nu-mi amintesc un asemenea caz ca cineva să fi purtat răspundere personală pentru încălcarea drepturilor electorale, posibil că eu greșesc.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG