Vorbind la o conferință de presă la Pristina, Thaci a spus că a primit de la sursele sale de la Haga informația despre inculparea oficială, așa încât a demisionat pentru a-și respecta o promisiune făcută în vara acestui an.
„După cum am promis, nu voi admite în nicio circumstanță ca președintele Republicii Kosovo să compară în fața instanței. Pentru a proteja integritatea instituției prezidențiale, a statului Kosovo, pentru a apăra integritatea și demnitatea cetățenilor și poporului din Kosovo și pentru a respecta parteneriatul cu comunitatea internațională, îmi dau demisia”, a spus Thaci.
Președinta parlamentului kosovar, Vjosa Osmani, va asigura interimatul funcției de șef al statului.
În vârstă de 52 de ani, președintele kosovar a fost unul dintre liderii gherilei separatiste Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), care a luptat cu Serbia în războiul din anii 1998 – 1999.
În luna iunie, procurorii tribunalului special de la Haga l-au acuzat pe Thaci și pe alți suspecți kosovari de faptul că ar fi „responsabili de aproape 100 de omoruri” și alte crime, implicând sute de victime de etnie albaneză, sârbă, romă și de alte etnii din Kosovo, inclusiv oponenți politici. Thaci respinge acuzațiile.
Tribunalul special de la Haga va examina acuzațiile procurorilor. Instituția funcționează în baza legislației kosovare, dar este situată în Olanda pentru a putea oferi protecție martorilor.
Tot joi, 5 noiembrie, a confirmat punerea sa oficială sub inculpare la Tribunalul special de la Haga și fostul președinte al parlamentului kosovar, Kadri Veseli, liderul Partidului Democrat din Kosovo.
Pe 4 noiembrie, a fost arestat la Pristina și transferat la Haga un alt fost spicher kosovar, Jakup Krasniqi. Fost comandant de gherilă, urmează a fi judecat și el sub acuzația de crime de război și crime împotriva umanității.
Au mai fost inculpați alți doi suspecți, foști membri ai UCK, în timp ce doi își mai așteaptă punerea oficială sub acuzare. Cu toții fie se află deja la Haga, fie urmează a fi aduși. Nu este limpede când anume va pleca în capitala olandeză și Thaci.
Războiul purtat de Kosovo pentru independența față de Serbia a făcut peste 10 mii de morți, majoritatea din rândul etnicilor albanezi, care formează populația majoritară. Peste 1 600 de oameni rămân dispăruți. Luptele s-au încheiat după o campanie aeriană de 78 de zile a NATO împotriva Serbiei. Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, aceasta fiind recunoscută de multe țări occidentale, dar nu și de Serbia sau de aliatele acesteia, Rusia și China.