Tânăra alegătoare a declarat Europei Libere că a mers la vot fiindcă se simte responsabilă de viitorul Republicii Moldova și înțelege că orice vot contează, mai ales când în țară mulți politicieni spun minciuni și lumea este dezinformată.
Europa Liberă: Cât de interesați, cât de hotărâți sunteți voi, tinerii aflați peste hotare, să mergeți duminică, pe 15 noiembrie, la vot?
Elena Creciun: „Duminică cu multă determinare am să particip la alegeri. Pentru mine nu există alegeri neimportante, totul în viață are consecințe. Eu vreau să-mi acord această șansă să trăiesc mai bine; eu vreau să fiu un om liber, să am oportunitatea să aleg.
Să nu particip la alegeri, e ca și cum să renunț la alegerea proprie
Să nu particip la alegeri, e ca și cum să renunț la alegerea proprie, e ca și cum mi-aș abandona dorința, e ca și cum aș refuza să gândesc și să mă ignor pe mine însămi, e ca și cum aș da posibilitate altora să decidă în locul meu. Alții zic că cei care nu votează sunt egoiști, însă eu cred că, dacă s-ar iubi pe ei, s-ar gândi cum vor trăi acești ani, ce salarii vor primi, ce calitate de studii vor avea. Fiecare din noi trebuie să se gândească la un lucru: ajunge să trăim în corupție, mizerie și sărăcie. Eu îi invit să participe cât mai multă lume, căci chiar orice vot contează când există doi candidați favoriți, deci au șanse egale să câștige și poate exista o diferență mică între ei. În schimb, noi putem să facem o diferență mai mare între ei, ieșind cât mai mulți la vot.”
Europa Liberă: Și ar exista o explicație pentru acest entuziasm al celor plecați în străinătate să participe la scrutinul prezidențial, la turul doi mă refer?
Elena Creciun: „Diaspora este mai cointeresată ca niciodată să participe la aceste alegeri, mai ales după toate replicile aruncate de actualul președinte în adresa ei. Moldovenii au părăsit țara și fiecare are un motiv cam similar – au plecat în căutarea unui viitor mai bun, pentru studii mai performante, pentru salarii mai mari, pentru că în Moldova nici pentru simpla supraviețuire nu-ți ajunge. Locuind în diaspora, moldovenii simt diferența, tocmai pentru această diferență ei sunt determinați să participe la aceste alegeri. Patriotismul îl simți mai mult când pleci de acasă. Noi ne putem manifesta prin această acțiune de a ne mobiliza și a ne exercita dreptul la vot în speranța că Republica Moldova poate deveni o țară în rând cu alte țări mai dezvoltate.”
Europa Liberă: Ai amintit despre declarația pe care o făcea președintele în exercițiu. De ce s-ar fi gândit Igor Dodon să vă numească „electorat paralel” pe voi, cei care sunteți departe de casă, în afara granițelor?
Elena Creciun: „De ce s-ar fi gândit?... El nu s-a gândit deloc. Când o persoană nu primește ceea ce își dorește, se supără și începe să vorbească irațional. El a fost înfuriat că a luat un procentaj atât de mic în diasporă și nici măcar în Rusia nu l-au votat așa cum și-ar fi dorit și cine știe dacă îl vor vota și de data aceasta. În calitate de președinte de țară trebuie să fie atent la orice replică a sa, să nu ne facă să ne fie rușine de un asemenea președinte care nu se gândește când vorbește. Noi nu suntem un „electorat paralel”, suntem oameni ca și toți oamenii din Republica Moldova, suntem oameni născuți tot în Moldova și tot din Moldova am plecat datorită lui și tot datorită lui se vor mai întoarce mulți acasă, dacă el va pierde alegerile. Să explice mai bine ce a făcut bun în acești 4 ani de mandat, căci la minciuni e cel mai șmecher.”
Europa Liberă: Dar de ce a trebuit să pleci din Republica Moldova și când ai plecat?
Elena Creciun: „Eu am plecat din Republica Moldova, pentru că am vrut studii de calitate și pentru că în Republica Moldova nu mai era posibil un trai decent.”
Europa Liberă: Și când s-a întâmplat lucrul acesta?
Elena Creciun: „De 7 ani mă aflu la Paris, actualmente sunt studentă la Facultatea de Matematică și Informatică.”
Europa Liberă: Și ce așteptări ai de la cel care va deveni următorul președinte al Republicii Moldova?
Elena Creciun: „Nu am așteptări cosmice, îmi doresc ceva firesc, un președinte care să-și dedice timpul muncind pentru a ameliora viața cetățenilor, nu unul egoist, cu interese personale; un președinte care va avea abilitatea de a face o conexiune cu oamenii, să-i înțeleagă, să-i respecte; un președinte care va lupta cu corupția, rezolvând această problemă majoră, se vor rezolva și celelalte, cineva care va dezvolta economia țării, care va crea locuri de muncă, ca cetățenii să nu mai plece. Mi-aș dori un președinte credibil și onest, care nu doar promite, dar și acționează, care va putea face față crizei din țară; un președinte de care Republica Moldova încă n-a avut parte niciodată.”
Europa Liberă: Și cum vedeți voi, tinerii, viitorul țării voastre peste 4, peste 10 ani?
Guvernarea actuală nu este bună și trebuie numaidecât schimbată
Elena Creciun: „Viitorul Republicii Moldova îl văd în consecință de cum se va vota. Depinde cine va câștiga. Dacă câștigă tot Dodon, nimic nu se va schimba. Eu sunt sigură că cetățenii nu sunt mulțumiți în ce stare se află Republica Moldova. Deci, reiese că guvernarea actuală nu este bună și trebuie numaidecât schimbată. Ne dorim ca în 4 ani, în 10 ani, sau în X ani să avem o țară dezvoltată, o țară care să fie recunoscută geografic, și nu numai. Trebuie să fim responsabili, să mergem la votare!”
Europa Liberă: Și după terminarea studiilor acolo, la Paris, revii în Republica Moldova?
Elena Creciun: „Dacă în Republica Moldova se va face o schimbare, da, schimbarea nu se poate face așa de rapid, dar eu totuși sper. Dacă la conducere va veni un președinte bun și vom avea o guvernare bună, peste ani, dacă se va ameliora totul în Republica Moldova, posibil să mă întorc.”
Europa Liberă: De ce peste ani, dar nu mai devreme, imediat după ce finalizezi studiile?
Elena Creciun: „Pentru că nu cred că schimbarea vine brusc, trebuie de lucrat asupra acestui aspect.”
Europa Liberă: Dar e bine și tinerii să-și pună umărul, să-și pună în aplicare cunoștințele, mai ales voi, cei care aveți deja această experiență frumoasă de a acumula cunoștințe peste hotare ați putea veni în Republica Moldova și să fiți de mare folos?
Elena Creciun: „Da, dacă se vor crea locuri de muncă pentru tineri, atunci pot să mă întorc. Dacă Moldova scapă de corupție, de nedreptate, atunci sunt gata să mă întorc și să fac un sacrificiu alături de semenii mei.”