Linkuri accesibilitate

Final de campanie cu acuzații de huliganism și finanțare ilegală


Au mai rămas puține zile până la scrutinul prezidențial și atmosfera se încinge.

Staff-urile electorale ale finaliștilor cursei, Maia Sandu şi Igor Dodon, se acuză reciproc de nereguli şi se amenință cu plângeri la Poliţie, Procuratură şi la Comisia Electorală Centrală.

Final de campanie cu acuzații de huliganism și finanțare ilegală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

Totul a început de la un lot de ziare electorale ale candidatului independent Igor Dodon, sprijinit de socialişti. Simpatizanți candidatei PAS, Maia Sandu au pichetat, miercuri dimineață, tipografia de stat Universul din Chișinău, spunând că ar fi tipărit ilegal acele ziare care urma să apară la o tipografie privată și că tirajul ar fi mult mai mare decât cel declarat. Au urmat şi alte acuzaţii.

Staff-ul Maiei Sandu invocă în sesizări depuse la Procuratură şi Comisia Electorală Centrală că Igor Dodon ar fi folosit resursa administrativă tipărind la o editură de stat ziare electorale fără să fi declarat oficial cheltuielile pentru tipărirea acestor ziare întrucât tirajul indicat în ele este mult mai mic decât cel real. Reprezentanta cu drept de vot consultativ a Maiei Sandu în Comisia Electorală Centrală, Olesea Stamate, a solicita autorităţii electorale să verifice neraportarea tuturor cheltuitelor electorale şi să-l sancționeze pe candidatul Igor Dodon. Potrivit legislației electorale această abatere poate atrage după sine excluderea din cursa electorală. Iar deputatul PAS Sergiu Litvinenco a solicita Procurorului General sancţionarea penală a lui Igor Dodon pe mai multe capete de acuzare, inclusiv abuz de poziţia de preşedinte în exerciţiu pe care o deţine, utilizarea mijloacelor băneşti nedeclarate şi finanţarea ilegală a campaniei.

Şeful staff-ului lui Igor Dodon, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a respins toate aceste acuzații. El a declarat la o conferință de presă că ziarele au fost tipărite legal prezentând contractul editurii de stat Universul cu tipografia privată unde trebuiau să apară aceste ziare. Bătrîncea a acuzat la rândul său echipa oponentul că ar fi tipărit şi distribuit ilegal pliante denigratoare la adresa lui Dodon şi că ar fi încercat să blocheze campania acestuia miercuri când „a dat buzna” în tipografia de stat.

„Ceea ce s-a produs ieri în tipografie înseamnă un huliganism penal. Totodată a fost o încercare de a ne bloca campania electorală, de a împiedica desfăşurarea acesteia, ceea ce considerăm că cade sub incidenţa articolului 50 şi 51 din Codul Electoral. Fapt pentru care atacăm oponenţii noştri la CEC şi în organele de drept. fiecare să răspundă pentru fapta lui. Nimeni nu este în drept să organizeze acte de huliganism şi să blocheze un concurent electoral.”

Bătrîncea a mai acuzat-o pe Maia Sandu de falsuri în rapoartele financiare depuse la CEC şi a spus că va solicita verificarea listelor de donatori şi sumele donate. Acuzaţii respinse de staff-ul candidatei PAS.

Liderul Partidului Nostru Renato Usatâi, cel care în primul tur de scrutin s-a clasat pe locul trei, a depus şi el o sesizare la CEC în care cere excluderea din cursă a candidatului independent Igor Dodon pentru nedeclararea cheltuielilor nu doar pentru tipărirea ziarelor electorale, ci şi pentru alte necesităţi, inclusiv pentru combustibilul cheltuit în acțiunile de campanie. Potrivit lui Usatîi, Dodon şi-ar fi finanțat campania inclusiv din resurse financiare din exterior. Această afirmaţie a fost respinsă de staff-ul lui Dodon care a anunţat că îl va acţiona în judecată pentru calomnie pe Usatîi.

Juristul şi activistul civic Ştefan Gligor
Juristul şi activistul civic Ştefan Gligor

Ce finalitate ar putea avea aceste acuzaţii reciproce între oponenţii cursei prezidențiale şi contestaţiile depuse la CEC şi la organele de drept? Cel mai probabil nici o finalitate, crede juristul şi activistul civic Ştefan Gligor: „Aceste contestaţii sunt foarte bune în contextul în care divulgă probe, această istorie cu depistarea acestor ziare, numărarea lor, constatarea faptului că ele sunt de trei ori mai multe decât s-a pretins în tiraj. Asta demonstrează finanțarea ilegală, la negru a campaniei electorale de către Igor Dodon. Juridic sunt întrunite temeiurile necesare pentru ecluderea lui din cursa electorală. Eu nu cred că CEC şi instanţele vor merge la aşa ceva pentru că instanţele sunt dependente politic, precum este şi CEC. Dar acesta este un eveniment electoral foarte important care demonstrează că Igor Dodon are fonduri tenebre, bani obţinuţi din susre obscure pe care îi folosește contrar legislaţie pentru a-şi finanţa campania… Asta este un temei de mobilizare suplimentară şi un argument suplimentar de a ieşi masiv la vot.”

Președintele CEC Dorin Cimil a confirmat recepționarea a patru sesizări pe cazul tipografiei de stat Universul, dar şi pe alte aspecte legate de finanțarea sau de raportarea financiară a concurenților electorali. El a precizat că toate sesizările ar urma să fie analizate cel târziu sâmbătă, iar în cazul în care vor fi depistate încălcări urmează să fie aplicate pedepse.

Previous Next

XS
SM
MD
LG