Linkuri accesibilitate

Oleg Josanu (Italia): Diaspora „vrea o schimbare până la capăt”


Oleg Josanu, stabilit de 20 de ani în Italia, lucrează la Comisia Naţională pentru recunoasterea dreptului la protecţie internatională si azil politic a Prefecturilor din Vicenza, Verona și Treviso., aprilie 2020
Oleg Josanu, stabilit de 20 de ani în Italia, lucrează la Comisia Naţională pentru recunoasterea dreptului la protecţie internatională si azil politic a Prefecturilor din Vicenza, Verona și Treviso., aprilie 2020

Mobilizarea diasporei la prezidențialele din noiembrie 2020 a fost exemplară, mult peste așteptări: peste 260 de mii au votat în al doilea tur de scrutin. Acum, mulți ar fi pregătiți pentru alegeri anticipate care să schimbe echilibrul de forțe în Parlamentul de la Chișnău.

Oleg Josanu, de douăzeci de ani munceşte în Italia. În trecut a fost operator social la Serviciul Migraţie si Azil Politic al primăriilor din Veneţia și Padova. Actualmente lucrează pentru Comisia Naţională pentru recunoaşterea dreptului la protecţie internatională şi azil politic a Prefecturilor din Vicenza, Verona și Treviso. El şi-ar dori ca la eventuale alegeri parlamentare anticipate, numarul votanţilor să fie dublu.

Interviu cu Oleg Josanu (Italia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:47 0:00
Link direct

Europa Liberă: Să vorbim despre ceea ce s-a întâmplat în diasporă – peste 260 de mii de voturi, ceea ce ar constitui 16 la sută dintre alegătorii care au participat la scrutinul prezidențial – cum trebuie înțeles acest entuziasm al cetățenilor R. Moldova aflați în străinătate? Ar fi unul de moment sau acest entuziasm va avea flacăra aprinsă?

Oleg Josan: „Acest entuziasm se va menține, probabil, poate va fi și mai mare în următoarele alegeri, parlamentare, dacă vor fi. Fiindcă diaspora vrea o schimbare, nu mai poate să tolereze, să aștepte că politicienii vor schimba ceva acasă. Diaspora a demonstrat, prin această participare la alegeri, că vrea ea să schimbe politicienii și nu mai are timp să aștepte ca politicianul să schimbe ceva la noi acasă. Și vrea o schimbare până la capăt și entuziasmul care a fost acuma și participarea desigur se va păstra.”

Europa Liberă: Și ce lecție ar trebui să învețe autoritățile R. Moldova de pe urma acestei prezențe atât de masive la vot a celor din diaspora?

Alegătorul din  diasporă este o forță dublă, cred eu, pentru că este mult mai liber în acțiuni și în alegerile sale, decât cel de acasă.

Oleg Josan: „Autoritățile trebuie să înțeleagă că noi, cei plecați, nu mai suportăm corupții și trădătorii din parlament sau din guvern. Cei care sunt acuma la putere sunt o majoritate nocivă pentru țară și o lecție poate fi că, necătând la toată propaganda pe care au făcut-o ei, la fărădelegile, pe alocuri falsificări, oricum, biruința a fost de partea electoratului, de partea alegătorului, inclusiv și cel din diasporă. Tot mai multă lume conștientizează că nu se poate de mers așa mai departe. Alegătorul este o forță și el a înțeles acest lucru și aceste alegeri prezidențiale ne-au demonstrat aceasta. Iar alegătorul din diasporă este o forță dublă, cred eu, pentru că este mult mai liber în acțiuni și în alegerile sale, decât cel de acasă.”

Europa Liberă: Despre moldovenii plecați peste hotare se spune că ei au reușit să se integreze ușor în societățile din țările unde și-au găsit rostul. Cum se poate face transferul de valori de acolo, din diasporă, către R. Moldova, căci despre asta se discută acum foarte mult, că Moldova ar avea nevoie de acele valori din Occident.

Oleg Josan: „Cel mai simplu este a menține și a dezvolta o legătură mai strânsă cu cei rămași acasă. Și asta, în primul rând, trebuie s-o facem noi, fiecare cetățean simplu plecat, a menține legătura cu rudele, cu familia, cu prietenii și a discuta, transmite, aceste valori, aceste experiențe, acest mod de de a face lucrurile și de a le înțelege, celor de acasă. Pentru că, dacă rupem această legătură cu ei, atunci, într-adevăr, totul este pierdut. Trebuie o legătură mai strânsă cu cei rămași.”

Europa Liberă: Convingerea voastră este că această mobilizare se va păstra și în eventualitatea declanșării unui scrutin parlamentar anticipat? Pentru voi contează dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate?

Bătălia finală se va da la parlamentarele anticipate.

Oleg Josan: „Desigur că contează foarte mult și chiar ne dorim acest lucru, mulți dintre noi. Eu cred că prezidențialele au fost doar începutul, bătălia finală se va da la parlamentarele anticipate. Desigur, diaspora nu va abandona nici atunci țara și o implicare masivă din partea ei sunt convins că va fi. Noi nu mai avem timp de așteptat alte alegeri, va fi prea târziu, dacă nu vom participa la următoarele alegeri decisive, cele parlamentare.”

Europa Liberă: Deputații au rămas restanțieri la modificarea Codului Electoral, a fost o tentativă în legislativ să se revină la îmbunătățirea condițiilor de vot în străinătate. Cel mai probabil, vor mai reveni aleșii poporului la aceste aspecte. Ce sugestii ați avea voi pentru o asemenea îmbunătățire a legislației?

Oleg Josan: „Propunerea făcută de către Platforma DA în parlament a fost binevenită anume în acest moment, în apropiere de alegeri, să zicem așa. Două zile de vot în diaspora și trecerea de la 5 la 10 mii de buletine de vot ar fi fost foarte bine, dar, cu părere de rău, s-a demonstrat încă o dată că socialiștii și partidul lui Șor se tem de noi, se tem de diasporă și nu au acceptat aceasta. Alte inițiative – se poate discuta, desigur, despre votul la distanță, votul prin corespondență – dar la moment eu cred că nu avem timp de făcut mare schimbare legislativă. Deși această inițiativă a fost foarte binevenită, dar nu părere de rău, nu a trecut.”

Europa Liberă: Ce-ar trebui să facă proaspăta președintă, care a avut susținere masivă din diasporă, ce-ar trebui să facă Maia Sandu, pentru a pune în practică acest capital mare existent în diasporă?

Oleg Josan: „Diaspora, într-adevăr, are un capital uman important și poate contribui enorm la dezvoltarea țării. Dar este esențial ca acest capital să fie valorificat și nu doar utilizat, așa cum au făcut conducerile precedente în toți acești ani. Eu cred că Maia Sandu și echipa sa au făcut un prim pas în acest sens și au demonstrat o deschidere valoroasă față de cei plecați peste hotare, chiar prin exemple concrete, de pe când era la guvernare, cu miniștri aduși din diasporă, cu întâlnirile făcute în diasporă, cu deputații din rândul diasporei etc. Sper ca, și pe viitor, Maia Sandu să meargă în această direcție și chiar să amplifice acest segment de legătură și de valorificare a diasporei.

Sper mult ca echipa sa, PAS, la următoarele alegeri parlamentare să-și mărească numărul de deputați în parlament, pentru că este o echipă puternică, care au demonstrat că au lucrat bine și au lucrat în comun, nu fiecare în parte. Au lucrat mult și pe segmentul diasporei, desigur.

Cei plecați au libertatea de a se exprima liber, și-au format deja această deprindere.

Diaspora are un potențial enorm și, când vorbesc despre acest potențial, nu am în vedere doar potențialul economic, remitențele, care desigur că sunt importante, dar noi trebuie să vedem și acest potențial social-uman, care nu este mai puțin valoros – adică experiența pe care o au, valorile, modul de a fi și de a face lucrurile. Căci cei plecați au libertatea de a se exprima liber, și-au format deja această deprindere. Atragerea acestor persoane cu studii sau formate profesional, sau, pur și simplu, cu anumite valori democratice, europene, acasă și implicarea lor în diferite instituții de stat, parlament, guvern sau altceva, eu cred că ar aduce un folos enorm țării noastre.”

Europa Liberă: Și a devenit mai actuală acum preocuparea moldovenilor din diasporă pentru ziua de azi și ziua de mâine a R. Moldova?

Oleg Josan: „Da, eu simt acest entuziasm și acest interes, care a crescut acum, cu aceste alegeri prezidențiale, și sunt sigur că nu va dispărea. Trebuie să conștientizăm că nu mai avem timp de așteptat, rebuie de mers în anticipate parlamentare și să demonstrăm că reușim să învingem. Diaspora va juca un rol important în această luptă, eu cred.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG