Alegerile parlamentare din România de la acest sfârşit de săptămână, câștigate potrivit datelor parțiale de Partidul Social Democrat, au adus o nouă forța în Parlamentul de la Bucureşti, cu sprijin masiv din partea diasporei – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condus de George Simion. AUR este un partid ultra-conservator, antisistem, și care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în Romania, partidul pare să fi obținut în jur de 9%. Interesant este că cetățenii români din Republica Moldova par să nu fi fost atât de impresionați de ideologia partidului, așa precum au fost cei din Italia și Spania, unde cifrele obținute de AUR au fost de peste 20%.
Cunoscut militant al Unirii României cu Republica Moldova, George Simion este și un aprig contestatar al comunismului și insistă că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este un partid creștin, conservator, că ei nu sunt extremiști, dar sunt radicali. Directorul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Boris Volosatîi, a fost pe prima poziție la Camera Deputaților pe listele Partidului AUR în diaspora, așa că el se va regăsi aproape la sigur în viitorul Parlament al României. L-am întrebat pe parlamentarul ales: care este diferența dintre extremist și radical?
„Extremismul este un element care cheamă la răsturnări, noi chemăm la dreptate. Și radical - asta înseamnă, doar a spune franc adevărul – plăcut sau neplăcut.”
Europa Liberă: Prin ce vă deosebiși dvs., partidul pe care îl reprezentați, de alți unioniști – de Octavian Țîcu, de Dorin Chirtoacă?... Cunoașteți că acest curent unionist are mai multe entități aici, în Republica Moldova?
Boris Volosatîi: „Noi nu venim ca o nouă entitate, ca o nouă forță în ceea ce privește re-Unirea țării, noi venim pentru a consolida, venim pentru a aborda această problemă din alt unghi, din unghiul practic. Uite așa venim și noi cu inițiative care vor aduce la unificarea procesului de unificare a unioniștilor în Basarabia.”
Europa Liberă: Și Dorin Chirtoacă, și Octavian Țîcu ar fi promotorii integrării euroatlantiste. Dvs. se pare că altfel înțelegeți?
Boris Volosatîi: „Nu înțelegem altfel, doar că noi, spre deosebire de alte partide, care vorbesc despre re-Unirea noastră prin Europa, noi vorbim despre re-Unirea noastră directă și în așa fel suntem și parte a acestui proces de interes național. Partidul este unul conservator, național, cu valori de familie și de libertate, nou. Pe această filieră astăzi există un gol foarte mare și noi suntem îndatorați față de cetățeanul român întru a crea o forță conservatoare, națională, care se bazează pe credință, pe familie, pe libertate, lucru care în ultimii 30 de ani s-a cam irosit. Interesele românului trebuie să fie puse pe prim-plan în comunitatea europeană, euroatlantică, dar în interesele românului, altfel ne pierdem și entitatea, identitatea și asta pierde și motivația de a fi mândru că ești român, de a fi mândru că faci parte din această națiune, poate fiind mult mai conservatiști ca alții, pornind de la ideea lui Eminescu, naționalist – asta înseamnă patriot.”
Liderul liberalilor, Dorin Chirtoacă, care a fost candidatul Mișcării Politice „Unirea” la recentele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, lasă la judecata timpului și a cetățenilor acțiunile de viitor ale parlamentarilor români din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor.
„Timpul va arăta ce vor reuși și ce nu vor reuși, pentru că toate se măsoară în timp și prin fapte, nu doar prin prima apariție. Cert este că noi ne dorim ca respectiv curentul unionist să fie unul larg, unde să aibă loc toate formațiunile politice de orientare europeană - și cele din familia creștin-democrată, și cele din familia liberală și, respectiv, chiar din familia social-democrată, dacă am avea. Cert este că unionismul trebuie să fie un curent larg și nu trebuie privit doar prin prisma unor abordări strict de partid, altfel riscăm să ne acuzăm între noi, în așa fel încât să nu obținem sorți de izbândă nici unii, nici alții.”
Europa Liberă: Dar asta înseamnă că unionismul în Republica Moldova nu ar avea priză și ar avea priză cel venit de peste Prut mai mult, fiind combinat și cu discursul acesta, așa, ușor-nuanțat antioccidental, spre deosebire de unionismul pe care îl promovați dvs., că e unul proeuropean și pro-NATO?
Dorin Chirtoacă: „În politică, da, este mai ușor să te radicalizezi și în felul acesta să obții voturile celor nemulțumiți, dar prin această prejudiciezi obiectivul comun și acela de a merge cu toții împreună în direcția europeană, atât România, cât și Republica Moldova, evident, dorindu-ne Unirea. Din păcate, asemenea fenomene există în toată Europa. Iată că, așa cum a fost în perioada anilor 1990-2000 cu PLM, iată acum se va manifesta, probabil, sub forma AUR. Cert este că aici, în Republica Moldova, nouă ne este și mai complicat, pentru că nu suntem parte a NATO și UE, nu ne putem permite bătălia, competiția și, respectiv, confruntarea între noi, cei care suntem pro-Vest, întrucât există partidele proruse, gen Usatîi și, în special, Dodon, Șor, care reprezintă și mafia, mă refer la ultimele două, în special, care distrug pur și simplu tot ce ține de posibilitatea noastră de a supraviețui ca și stat care să aibă o zi de azi și o zi de mâine. De aceea nu este vorba că în Republica Moldova unionismul nu are priză, este vorba despre faptul că unioniștii din Republica Moldova, cărora le mulțumesc pentru faptul că au o poziție civică și politică atât de responsabilă și de înțeleaptă, noi pur și simplu să înțelegem că trebuie să punem umărul obiectivului larg, obiectivului comun, altfel ne facem praf unii pe alții.”