Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Problemele ridicate de Donald Trump există și nu trebuie lăsate fără analiză


Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boțan care comentează evenimentele din ultimele zile petrecute în Statele Unite.

Igor Boțan: Problemele ridicate de Donald Trump există și nu trebuie lăsate fără analiză
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:17 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Blocarea conturilor președintelui Statelor Unite de către două companii private care acționează în domeniul rețelelor sociale este o problemă discutabilă, din punctul meu de vedere, dar eu cred că post-factum, după ce au fost deblocate conturile, putem vorbi despre acest fenomen, luând în considerare faptul că membrii echipei dlui Donald Trump s-au disociat de acțiunile pe care le-a întreprins președintele american. Și această disociere a membrilor echipei sale, într-un fel, justifică această blocare a conturilor de către companiile respective.”

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Europa Liberă: Dar de fiecare dată când vorbim despre o acțiune penală, cu consecințe fie și devastatoare pentru Capitoliu, se cere un verdict al Curții, or rețelele de socializare au făcut justiție în locul judecătorilor?

Igor Boțan: „Eu nu cred că este vorba despre justiție, eu cred că este vorba despre un eventual pericol care a devenit evident și iminent, din păcate, iar problema este discutabilă. Singurul lucru care justifică această acțiune a acestor două companii care i-au blocat conturile președintelui american este post-factum, așa cum spuneam, este disocierea echipei lui Donald Trump de acțiunile pe care le-a întreprins acesta pe data de 6 ianuarie. Este un lucru pe care îl invoc post-factum. Dacă vicepreședintele Mike Pence a declarat ceea ce a declarat, într-un fel, acest lucru justifică aceste acțiuni, iar pericolul am văzut cu toții că a fost un pericol imens pentru Statele Unite, dar și pentru întreaga lume, pentru că ceea ce se întâmplă în Statele Unite are volens-nolens repercusiuni asupra întregii lumi și am văzut cum jubilează regimurile autocrate, autoritare în toată lumea, arătând că, uitați-vă, America se confruntă cu probleme și vaca sfântă, hai să spunem așa, dreptul la libertatea de exprimare, uitați-vă că și în cazul Statelor Unite ale Americii acest drept este încălcat.”

Europa Liberă: Cei care jubilează atrag atenția și asupra faptului că sanctuarul democrației, Parlamentul american, n-a putut fi apărat, indiferent cât de motivat este atacul sau care este originea lui. Or și acesta-i un element important al democrației: respectarea regulilor în raport cu legislatorii, întâi de toate, nu?

Igor Boțan: „Da, este o problemă, dar în astfel de cazuri se pornește de la istoria pe care o cunoaștem cu toții a Statelor Unite, niciodată acest simbol al democrației americane, Casa Congresului de pe Capitoliu nu a fost atacată de către propriii cetățeni. Deci, măsurile de protecție au fost, din punctul meu de vedere, inițial adecvate, pentru că nu s-a crezut că se poate ajunge până la limita după care această mulțime care a crezut în cuvintele președintelui Donald Trump că astăzi rezolvăm problema, victoria ne-a fost furată, trebuie să luptăm pentru adevăr. Deci, oamenii cumva au fost montați de însuși președintele american, iar măsurile de protecție sigur că nu puteau depăși norma cu care s-au deprins autoritățile americane și cetățenii americani, de aceea într-o astfel de situație pentru prima oară ne convingem că aceste măsuri de protecție a principalelor instituții din Statele Unite sunt insuficiente. Din păcate, am văzut ce s-a întâmplat, este dezolant ceea ce am văzut cu toții...”

Europa Liberă: Și ceea ce continuăm să aflăm, niște amănunte care sunt de-a dreptul cutremurătoare, când unii ofițeri de poliție făceau selfie-uri cu atacatorii și credeau că sunt de partea binelui, că fac un bine țării. Acum, atuul democrației sau mingea este în terenul justiției. Fiți de acord, pentru ca democrația americană să se reabiliteze, e nevoie de un act de justiție care să pună toate accentele și să scoată la iveală instigatorii, inclusiv președintele în exercițiu, dacă o fi să ajungă până acolo?

Este o situație tare delicată

Igor Boțan: „Eu cred că lucrurile sunt foarte delicate aici, pentru că, din păcate, justiția îi va lua în colimator pe cei care au atacat Casa Congresului. E altă problemă justiția vizavi de șeful statului american, care nu crede că a pierdut alegerile, iar acest crez al dlui președinte Trump nu-l poate zdruncina nici măcar examinarea și contestarea alegerilor în justiția din Statelor Unite ale Americii, de aceea am văzut cu toții că vicepreședintele Mike Pence vorbește despre o eventuală recurgere la punerea în acțiune a amendamentului 25 din Constituția Statelor Unite, care, de fapt, ar trebui să-l declare pe președintele Trump incapabil, adică inadecvat pentru a-și exercita funcțiile de președinte până în ziua de 20 ianuarie. Deci este o situație tare delicată.”

Europa Liberă: Știți, el are o problemă foarte dificilă tocmai din cauză că trebuie să examineze această posibilă, eventuală legătură între discursurile președintelui Trump și acțiunile la care au recurs oamenii înarmați, care au spart, care au penetrat în clădirea legislativului, or la asta se uită în primul rând și alte regimuri care vor să fie democratice și, dimpotrivă, care aleg calea autocratică, dacă există legătură între acțiune și discursurile de incitare, discursurile de ură, uneori.

Igor Boțan: „Statele Unite nu sunt Republica Moldova. Este adevărat că președintele Trump s-a adresat către susținătorii d-sale, ca aceștia să protesteze și prin proteste să exercite presiuni asupra întrunirii comune a membrilor Congresului și Senatului care trebuiau să se pronunțe asupra validării rezultatelor alegerilor prezidențiale, numai că președintele Trump spune: dlor, eu nu v-am instigat la revoltă, la insurecție pe cale violentă ș.a.m.d. Și am văzut că, după ce s-au întâmplat aceste cutremurătoare evenimente, președintele Trump s-a adresat către susținătorii săi și a spus: oameni, încetați aceste lucruri, pentru că în continuare nu recunosc rezultatele alegerilor, dar eu nu v-am invitat să atacați instituția respectivă și să produceți haos acolo.

Europa Liberă: Românește vorbind, s-a dat cu fundul la gard?

Igor Boțan: „S-a dat cu fundul la gard, dar acesta este dl Trump pe care îl cunoaștem cu toții, extravagant. Marea problemă pentru societatea americană și pentru noi, ceilalți cetățeni de pe mapamond, din păcate, este această problemă a sciziunii în elite, iar lideri precum Donald Trump au susținători și am văzut fizionomiile acestor susținători, ne-au îngrijorat pe toți și acum marea problemă a Statelor Unite și pentru noi toți ceilalți care ne uităm la Statele Unite ca la un izvor de impulsuri pozitive pentru toată lumea, vedem și împărtășim această îngrijorare. Acum vom vedea care va fi decizia, Donald Trump a spus că lucrurile nu s-au terminat, el va deveni, dacă am înțeles corect, un fel de lider, care și după transferul de putere către Joe Biden va fi în fruntea acestei mișcări protestatare care va lupta pentru dreptate și va încerca să convingă societatea americană și toată lumea că victoria d-sale a fost furată. Eu nu cred că lucrurile sunt atât de simple...”

Europa Liberă: Dreptatea așa cum o înțelege Donald Trump și cum s-a văzut în discursuri, dar Donald Trump a fost prins cu oca mică de cercetători serioși, care au numărat minciunile sfruntate pe care le-a multiplicat Donald Trump, inclusiv pe Twitter, se pare că a ajuns la cifra de peste 500. Este categoric recordmanul unor afirmații demonstrabile, false. Prin urmare, cariera lui politică s-ar putea încheia din cauza asta sau nu?

Igor Boțan: „Depinde de vocea justiției. Am înțeles cu toții că elitele americane, chiar foștii... Noi am văzut cu toții că s-a scindat și Partidul Republican, senatori și congresmeni republicani și-au schimbat atitudinea față de Donald Trump și acum depinde de ce va spune justiția și dacă după ce vom auzi vocea justiției Donald Trump va mai avea dreptul să dețină funcții publice în establishment-ul american. De asta depinde foarte mult, altminteri nu cred că poate deveni un lider al protestatarilor conservatori din SUA.”

Europa Liberă: Mulți zic că nici nu contează foarte mult figura lui Donald Trump cât trampismul, așa cum îl definesc mulți politologi. Și în sensul acesta, ultima întrebare ar suna în felul următor: oare după evenimentele din 6 ianuarie, segmentul acesta al electoratului rebel sau extremist, cum l-am văzut în reportaje, a căpătat mai mult curaj sau, dimpotrivă, se va tempera și va bate în retragere? Dvs. ce credeți?

Din cauza dezvoltării impetuoase din Statele Unite, relațiile sociale nu reușesc să asimileze aceste schimbări

Igor Boțan: „Noi înțelegem cu toții că s-a produs o ruptură. Din cauza dezvoltării foarte rapide, impetuoase din Statele Unite, relațiile sociale nu reușesc să asimileze aceste schimbări. De aceea, părerea mea este că acest segment al conservatorilor americani încă va reprezenta o mișcare foarte solidă, iar problemele sunt foarte adânci și, orice am spune despre Donald Trump, trebuie să recunoaștem că multe din problemele pe care le-a scos în prim-plan sunt probleme cu pondere majoră și în relațiile internaționale, și în ceea ce privește progresismul vizavi de conservatorism. Deci sunt probleme foarte adânci...”

Europa Liberă: Dar contează cum sunt soluționate, fiți de acord.

Igor Boțan: „Exact! Ceea ce îi putem reproșa lui Donald Trump, după părerea mea, este acest comportament extravagant al d-sale și impunerea cu orice preț a propriului punct de vedere, lucru care cred că a fost determinant atunci când susținătorii d-sale nu i-au înțeles mesajul sau l-au înțeles greșit și s-au dedat acestor acțiuni de vandalism, pentru că nu le putem numi altfel. Iar pentru noi toți ceilalți care suntem, hai să spunem așa cum este, din țările modest dezvoltate, Statele Unite au reprezentat un fel de lumină la capătul tunelului...”

Europa Liberă: Și acum s-a stins această lumină, această icoană a devenit mai bună?

Igor Boțan: „Nu cred că s-a stins această lumină. Este pentru o anumită perioadă, pentru că supremația economică, tehnologică a Statelor Unite, supremația științifică, acestea sunt fundamentele acestei societăți, iar ceea ce se întâmplă acum, chiar dacă ne doare când vedem ceea ce se întâmplă în Statele Unite, trebuie să privim la toate aceste evenimente ca la elemente ale unei societăți democratice, în care au apărut anumite conflicte și aceste conflicte își găsesc soluționarea prin astfel de expresii, lucru care este mult mai bun decât ceea ce se întâmplă în Rusia, unde problemele acute sunt dimpotrivă băgate adânc-adânc în străfundurile societății prin măsuri de restricție a drepturilor cetățenești. Eu văd și lucruri pozitive în ceea ce se poate întâmpla în viitor, dar trebuie să așteptăm cred că următoarele două săptămâni ca lucrurile să se clarifice, să vedem cum pleacă din Casa Albă Donald Trump, pleacă ca un personaj care ulterior va fi supus presiunilor justiției din Statele Unite, pentru ca ceea ce numiți Dvs. trampism să fie cumva eradicat din viața politică a Statelor Unite, dar eu vreau ca toată lumea să înțeleagă că din scăldătoare nu trebuie aruncat și copilul cu apa și problemele pe care le-a ridicat Donald Trump, oricât de extravagant a făcut acest lucru, ele nu trebuie să fie lăsate fără analiză, pentru că a pus degetul pe foarte multe răni care există în societatea americană, dar și în alte societăți dezvoltate atunci când procesele și evoluțiile sociale nu sunt foarte bine înțelese și analizate de către filozofi, sociologi, politologi pentru a găsi soluții adecvate pentru aceste probleme. Aceste probleme nu dispar de la sine, iar partea proastă am menționat-o: autocrații din toată lumea acum jubilează și acest lucru este cumva reprimant pentru oameni care au protestat, de exemplu, cum sunt cei din Belarus, cum sunt oamenii din alte țări, unde autocrații își fac de cap de o manieră greu de acceptat.”

Europa Liberă: Și ei au primit un argument în plus să reprime orice tentativă de protest.

Vedem că a avut loc, într-un fel, desacralizarea acestor instituții fundamentale

Igor Boțan: „Da, făcând trimitere la ceea ce se întâmplă în Statele Unite, leagănul democrației, unde Declarația de Independență și Constituția Statelor Unite au fost adoptate înainte de Revoluția franceză. Deci, aceste documente și instituțiile din Statele Unite au fost întotdeauna farul pentru toată lumea care și-a dorit democratizarea societăților, iar acum vedem că a avut loc, într-un fel, desacralizarea acestor instituții fundamentale la care ne-am uitat întotdeauna cu jind și cu dorința de a prelua valorile americane în măsura în care societățile noastre tradiționaliste pot asimila aceste valori.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG