Linkuri accesibilitate

Socialiștii lui Igor Dodon dezbat cât de hotărâte le pot fi „acțiunile politice mai hotărâte” împotriva președintei Maia Sandu


Un vis de primăvară
Un vis de primăvară

Conducerea Partidului Socialiștilor se adună astăzi pentru a decide ce e de făcut, după ce președinta Maia Sandu a ignorat somația de a desemna un premier până la 9 martie, iar liderul socialist, Igor Dodon, a avertizat că funcția de șef al statului poate fi redusă la „o funcție de decor”.

Ședința socialiștilor este a doua în tot atâtea săptămâni și are loc înainte ca pe 23 martie să se împlinească trei luni de când nu există un guvern plenipotențiar. La acea dată, președinta Sandu are dreptul să ceară Curții Constituționale să constate dacă s-au îndeplinit condițiile pentru dizolvarea parlamentului.

Șefa statului spune că trebuie convocate alegeri parlamentare anticipate cât mai repede, pentru că parlamentul actual nu mai reprezintă voința alegătorilor, care i-au dat ei un mandat puternic la prezidențialele din luna noiembrie pentru a începe o luptă reală contra corupției.

Maia Sandu nu a reușit să provoace anticipatele pe calea unei duble respingeri de către parlament a propriei candidate la funcție de premier și se află în așteptarea datei de 23 martie.

Socialiștii al căror guvern a demisionat în decembrie tocmai pentru a da startul unui proces de dizolvare a parlamentului și convocare a anticipatelor nu le mai vor organizate acum. Aflați în fruntea unei noi majorități parlamentare, cer un nou guvern controlat tot de ei pentru aplanarea crizei de coronavirus și celei economice. Dar președinta refuză să le desemneze premierul propus, pe Mariana Durleșteanu.

„Dacă până pe 9 martie, decretul (de desemnare a premierului) nu va fi emis (...) vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară, chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va redeveni o funcție de decor”, declara Igor Dodon după o ședință a conducerii de partid din 27 februarie.

Dodon a mai sugerat că disputa majorității parlamentare cu șefa statului poate fi soluționată și prin menținerea actualului guvern interimar, dar cu transmiterea prerogativelor președintei „unei alte instituții”, până la următoarele alegeri prezidențiale, din 2023, prin operarea unor modificări la Constituție sau o decizie a Curții Constituționale.

Vor urma socialiștii aceste sugestii sau vor ține cont de riscurile unor „acțiuni politice mai hotărâte” împotriva unei președinte populare, ca Maia Sandu?

V-ar mai putea interesa:

Britanicii ar trimite în Moldova banii luați lui Luca Filat, dar nu sunt siguri cui

Liderii socialiștilor moldoveni așteaptă Sputnik-ul la Chișinău din clipă în clipă

Igor Dodon și o zi de naștere la capătul pământului, pe insulele Kurile

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG