- ANTICORUPȚIE i-a surprins pe mai mulți angajați ai Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) la o petrecere într-un birou de serviciu. Petrecăreții ar fi consumat și alcool, lucru interzis de Codul Muncii, dar și de un ordin al procurorului general, care datează din noiembrie 2009. Când au observat că sunt filmați de afară, participanții, care până atunci s-au manifestat zgomotos, au închis geamul și au stins lumina. Miercuri, Procuratura Generală a reacționat, anunțând că a demarat o anchetă de serviciu.
- Experta în probleme de sănătate Ala Tocarciuc explică, într-un comentariu pentru IPN „Ce este mai bine: imunitatea după vaccin sau imunitatea după boală?”. Ea arată că imunitatea de grup se poate crea prin îmbolnăvirea treptată a populației, proces care poate dura 3-4 ani. Totodată, imunitatea de grup poate fi creată prin vaccinare, proces care poate dura maxim 5-6 luni, în R.Moldova. „Orice refuz al vaccinului are un impact social major și ne duce pe calea cea mai lungă de ieșire din pandemie. Asta înseamnă noi restricții, școală on-line, granițe închise, economie în scădere etc. Logic ar fi să mergem pe drum mai scurt, mai sigur, mai puțin costisitor. Și acest drum este doar prin vaccinare! Alternative la acest moment nu avem: ne trebuie imunitate colectivă la acest virus!”, avertizează Ala Tocarciuc.
- NEWSMAKER scrie despre fenomenul „turismului de vaccinare” practicat de moldoveni și preferințele lor de destinație. Cel mai frecvent, precizează portalul, cetățenii moldoveni optează în acest sens pentru România și Rusia. La Moscova, de altfel, se pot vaccina – cum au precizat jurnaliștii - nu doar cetățenii ruși cu reședință în Republica Moldova, dar și orice cetățean străin care apelează la serviciile unor clinici private.
Până la această oră nu există încă date procesate despre numărul cetățenilor moldoveni vaccinați în afara Republicii Moldova și nici un răspuns din partea autorităților la întrebarea dacă eventuala vaccinare peste hotare a unui număr considerabil de cetățeni a fost luată în considerație la elaborarea Planului național de imunizare, mai menționează portalul.
- NEWSMAKER a preluat o precizare făcută de reprezentanți ai Agenției Naționale de Sănătate Publică potrivit cărora în Republica Moldova sunt persoane care s-au infectat de noul coronavirus și de trei ori. Prilej cu care, experta în imunologie Ninela Revenco este citată accentuând că cei care au trecut o dată prin COVID-19 oricum trebuie să se vaccineze, la fel ca și cei nu s-au îmbolnăvit.
- TVR MOLDOVA (tvrmoldova.md, 210310) a discutat cu reprezentanți ai comunității romilor din R.Moldova, care cer revenirea elevilor la ore în sălile de clasă. Ion Duminică, membru al Coaliției „Vocea Romilor” afirmă că lecțiile online duc la o formă de discriminare. Copiii nu au dispozitivele necesare pentru a participa la lecțiile online și, pe lângă lipsa conexiunii la internet și a tehnologiilor, copiii comunităților rome din R.Moldova nu au nici suficient spațiu acasă, unde ar putea învăța. „Majoritatea copiilor de etnie romă, într-o locuință de 10 metri pătrați, locuiesc câte 10-20 de persoane. Ce proces educațional se poate petrece în aceste condiții?”, întreabă Duminică. Potrivit acestuia, lecțiile online duc la o rată a abandonului școlar de aproape sută la sută printre copiii de etnie romă.
- ZIARUL NAȚIONAL în citează într-un articol pe Igor Dodon care a spus într-o emisiune TV că „sunt OK cu partenerii de la Moscova”. Liderul socialiștilor a replicat astfel lui Ion Sturza, un fost premier cu audiență publică largă, potrivit căruia Dodon ar fi intrat în dizgrația Kremlinului, nu mai este „dorit nici de curatorii săi ruși”, aceștia căutându-i- un înlocuitor. Liderul socialist, însă, este citat, susținând că PSRM „este o formațiune creată pas cu pas de mine”, că afirmațiile despre faptul că este căzut în dizgrație „sunt povești și încercări de a distorsiona situația din partid” și că „inclusiv unii ambasadori occidentali” și-ar fi dorit să nu fie reales președinte al PSRM.
- ZIARUL DE GARDĂ scrie că cererea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus de suspendare a unui act din 2017 al președintelui Republicii Moldova, prin care i s-a refuzat azilul politic până la examinarea unui recurs, a fost respinsă de Curtea Supremă de Justiție. Magistratul a ajuns de faimă după ce ar fi ascuns o mită de 150 de mii de dolari în borcane, pe care le-ar fi îngropat în grădină. În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. Portalul reamintește că, în iulie 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și prim-ministra pe atunci Maia Sandu au vorbit despre extrădarea lui Ceaus, judecătorul care ar fi dat decizii controversate inclusiv în dosarele mai multor participanți la Euromaidan.
***