Linkuri accesibilitate

România: turbulențe pe scena politică


Fostul ministru Vlad Voiculescu și secretara de stat la Sănătate, Andreea Moldovan, amândoi demiși de Florin Cîțu
Fostul ministru Vlad Voiculescu și secretara de stat la Sănătate, Andreea Moldovan, amândoi demiși de Florin Cîțu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

Fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu are admiratori fanatici, dar și detractori la fel de înverșunați. În ultimele săptămâni, Voiculescu a fost ținta unei campanii virulente, cu atât mai mult cu cât unele evenimente nefericite au dat apă la moară dușmanilor săi. A fost evacuarea nocturnă a bolnavilor de la spitalul Foișor, a fost accidentul soldat cu trei morți de la spitalul Victor Babeș - evenimente de care ministrul nu era direct răspunzător, dar care au fost folosite drept pretext pentru a i se cere insistent demisia; câteva televiziuni de știri s-au pus în slujba acestei campanii, recurgând la mijloacele cele mai abjecte.

De cealaltă parte, susținătorii lui Voiculescu spun că acesta a vrut să curețe sistemul sanitar de mafia care, de mai multe decenii, se opune reformelor de substanță. Ministrul se angajase, așadar, într-o luptă inegală iar mafia s-a dovedit, în final, mai puternică. Judecând astfel lucrurile, practic nu mai contează că Voiculescu a fost demis deoarece a modificat criteriile de carantinare și le-a anunțat oficial fără să-l prevină pe prim-ministrul Florin Câțu.

Când spiritele sunt atât de inflamate e greu de găsit dreapta măsură. Vlad Voiculescu nu e la prima greșeală de comunicare, ceea ce radicalii din partidul său refuză să accepte. La rândul lui, unul din liderii USR-PLUS, Dan Barna, care e și vice-premier, reclamă faptul că Florin Câțu nu l-a consultat înainte de a decide demiterea lui Voiculescu.

Dar cum, la fel ca liberalii, cei din USR-PLUS consideră că nimeni nu este de neînlocuit, aceștia reclamă acum plecarea lui Câțu din fruntea guvernului drept condiție a supraviețuirii coaliției.

Lucrurile intră, din acest punct, într-un derapaj periculos. Destrămarea coaliției dintre liberali și USR-PLUS ar avea consecințe dezastruoase. Suntem în plină pandemie, guvernul a lansat câteva proiecte interesante ce trebuie continuate (în ce privește infrastructura rutieră, de exemplu), luptele politice intestine nu-și au acum câtuși de puțin locul. S-au succedat, într-un an (și ce an !) mai mulți miniștri ai sănătății, ceea ce numai benefic n-a fost în lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Ruperea coaliției ar însemna și revenirea la putere a social-democraților și ne este încă proaspătă în minte guvernarea lor catastrofală.

Singura soluție rezonabilă ar fi un apel la înțelepciune și la moderație. Poate că mai sunt, totuși, politicieni capabili să asculte vocea rațiunii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG