Linkuri accesibilitate

Parlamentul revocă și înlocuiește neconstituțional un judecător al CC, spune șefa statului


Susținători ai PAS și PPDA protestând la Curtea Constituțională împotriva demiterii judecătoarei Domnica Manole, 23 aprilie 2021
Susținători ai PAS și PPDA protestând la Curtea Constituțională împotriva demiterii judecătoarei Domnica Manole, 23 aprilie 2021

Actualizare, 26 aprilie 2021:

Partidul Acțiune și Solidaritate, fostul partid al președintei Maia Sandu, a chemat pentru luni, 26 aprilie la un nou protest de susținere a Curții Constituționale, în fața a ceea ce partidul consideră că este o tentativă de „uzurpare a puterii” din partea majorității parlamentare, condusă de Partidul Socialiștilor.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții partidului apropiat președinției scriu: Trebuie să apărăm această instituție, Curtea Constituțională, asupra căreia indivizi ca Dodon, Șor, Plahotniuc, au încercat o operațiune de uzurpare a puterii”.

******************************

Majoritatea parlamentară condusă de socialiști a votat vineri o hotărâre pentru a o retrage pe Domnica Manole din funcția de membră a Curții Constituționale și a o înlocui cu altcineva, trezind însă furia aliaților președintei Maia Sandu și numeroase critici.

Parlamentul revocă și înlocuiește neconstituțional un judecător al CC, spune șefa statului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Ca președintă a instanței, Manole a jucat un rol cheie în decizia de săptămâna trecută de a da undă verde dizolvării parlamentului, la solicitarea șefei statului. Socialiștii fostului președinte Igor Dodon au spus că aceste planuri echivalează cu o tentativă de lovitură de stat, dar se confruntă și ei cu acuzații la fel de grave după votul de astăzi din parlament. Președinta Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a examina „riscul de subminare a ordinii constituționale”.

Șefa statului a condamnat ceea ce a numit „atac fără precedent” la ordinea constituțională și independența curții, spunând după convocarea consiliului suprem de securitate că parlamentul nu are voie să scoată din funcție înainte de termen judecători ai instanței constituționale și că a cerut instituțiilor statului să investigheze cazul:

“Revocarea unui judecător al Curții Constituționale de către legislative este ilegală și nulă, iar încercarea de a numi un alt judecător atentează la ordinea constituțională din țară. Am solicitat de la conducătorii afacerilor de forță, ministerul afacerilor interne, inspectoratul general de poliție, inspectoratul național de patrulare, armata națională să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale, am solicitat procuraturii generale să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul uzurpării puterii în stat,” a spus Maia Sandu la încheierea ședinței consiliului.

Până a se convoca acesta, însă, un deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a anunțat despre depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională: „Cu cinci minute în urmă am depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate a acestor două hotărâri care au fost adoptate astăzi, care reprezintă în esență o încercare de lovitură de stat din partea regimului Dodon-Plahotniuc-Șor. Lucrurile trebuie să fie foarte clare - Dodon încearcă o tentativă de lovitură de stat, deci aceste acte urmează să fie anulate pentru că sunt vădit neconstituționale.”

Votul de neîncredere dat azi de majoritatea parlamentară față de trei judecători ai Curții Constituționale care au sprijinit decizia recentă de a da undă verde dizolvării parlamentului, iar apoi votarea unei hotărâri pentru a o retrage din componența instanței, înlocuind-o cu un alt magistrat, tocmai pe președinta acesteia, Domnica Manole, au fost condamnate imediat de ambasadorul UE și cel american.

Peter Michalko a scris pe pagina sa de Facebook că: „acțiunile de astăzi din Parlament împotriva CC, inclusiv încercarea de a schimba componența CC, reprezintă un atac clar asupra Constituției și asupra independenței instanței”.

Dereck Hogan a avut aceeași opinie, numind într-un comunicat „neconstituțională” revocarea Domnicăi Manole, iar înlocuirea ei cu un al judecător - “nelegitimă”.

„Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, mai spune comunicatul ambasadei SUA.

Socialiștii, pe de altă parte, au spus atunci când au votat în parlament împreună cu aliații lor din formațiunea Șor pentru demiterea Domnicăi Manole că în 2019 ea nu trebuia să ajungă magistrată la curte, pentru că anterior fusese invalidată într-un concurs pentru aceeași funcție de la guvern, considerându-se că nu întrunește criteriile de integritate:

„Dna Domnica Manole nu a întrunit criteriile de integritate – de reputație ireproșabilă – din acest considerent dânsa nu a fost admisă la concursul organizat de guvernul R. Moldova în persoana prim-ministrului de atunci, dna Maia Sandu. Parlamentul adoptă prezenta hotărâre: anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrative individual ilegal favorabil și anume hotărârea parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea dnei Domnica Manole în calitate de judecător al Curții Constituționale”, a explicat șeful socialist al comisiei juridice din parlament, Vasile Bolea.

Procedural, socialiștii au încercat o cale administrativă de revocare, care, spun ei, le-ar permite să ocolească o hotărâre din 2013 a curții ce stabilea că votul, odată consumat, nu mai poate fi revizuit, iar abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce vreun efect juridic.

Oponenții deciziilor socialiste de azi spun, pe de altă parte, că, fiind vorba despre magistrați ai curții - inamovibili și care pot fi demiși doar de instanța constituțională însăși - ambele acte votate azi de majoritatea parlamentară în realitate nu produs efecte juridice, iar toate acțiunile conduse de socialiști nu urmăresc altceva decât să încerce să deturneze planurile șefei statului de convocare a alegerilor parlamentare anticipate.

XS
SM
MD
LG