Linkuri accesibilitate

Moldovenii nu au posibilitatea să aleagă cu ce ser să se imunizeze


Aproape 125 000 de doze de vaccin anti-COVID s-au administrat până acum în R. Moldova – adică, proporțional, mai puține decât în țările Uniunii Europene, care ele însele se plâng că ritmul campaniei de imunizare este prea lent, mai ales din cauza problemelor cu livrările.

Moldovenii nu au posibilitatea să aleagă cu ce ser să se imunizeze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

R. Moldova a recepționat în această dimineață un prim lot de vaccinuri pe care l-a achiziționat din bani publici pentru a suplini stocurile disponibile provenite până acum exclusiv din donații. Este vorba despre un lot de 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac procurat direct de la compania chineză producătoare Sinovac, singura care şi-a depus oferta la licitația eșuată organizată de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Acest tip de vaccin, neaprobat încă internaţional de OMS, era în proces de a fi autorizat în Moldova de către Agenția Medicamentului, care nu a oferit deocamdată detalii suplimentare.

A fost semnat un memorandum de confidențialitate

Prețul vaccinului Coronavac, pe care autoritățile l-au procuratul într-o cantitate de patru ori mai mică decât intenționau iniţial, este confidențial, a anunţat secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Igor Curov: „Nu putem să vă spunem exact preţul vaccinului din motivul că a fost semnat un memorandum de confidențialitate şi informația dată nu poate fi făcută publică.”

Vaccinul Coronavac a fost autorizat de urgenţă în circa 20 de ţări, între care Indonezia, Turcia, Ecuador, dar şi în ţara vecină Ucraina, iar datele despre eficiența serului diferă şi variază începând de la 50 la sută. Tot azi R. Moldova a primit de la China şi o donaţie de 150 de mii de doze de un alt tip de vaccin produs de compania chineză Sinopharm, a cărui eficienţă este estimată de specialişti la 100 de procente împotriva formelor severe și medii de COVID-19. Vaccinurile chinezești recepționate azi urmează să fie distribuite, în scurt timp, în teritoriu, a precizat Igor Curov.

Primul lot de vaccin rusesc Sputnik V adus ca ajutor umanitar, sâmbătă, la Chișinău, în 71 de mii de doze deocamdată nu a fost repartizat, cu excepția celor 31 de mii de fiole preluate direct de administraţia regiunii transnistrene. Autoritățile din sănătate așteaptă confirmarea că vor primi și a doua componentă a acestui vaccin, indispensabilă, pentru administrarea lui completă în două doze.

Secretarul de Stat Igor Curov a anunţat că există confirmări din partea Federaţiei Ruse, însă deocamdată doar verbale: „Suntem în contact verbal practic permanent cu Ambasada Federaţiei Ruse. În scurt timp o să primim răspuns anume pentru componenta a doua, fiindcă componenta întâi şi doi a vaccinului Sputnik V sunt diferite. pe parcursul coordonării tehnice a momentelor noi vom instrui repetat personalul medical ca să reînnoim cunoștințele referitoare la administrarea vaccinului Sputnik. Avem cel puţin trei săptămâni până la aplicarea componentei doi.”

Igor Curov a mai precizat că mecanismul de distribuţie a vaccinului rusesc va fi similar cu cel aplicat în cazul altor seruri. Fiecare regiune va obţine cantităţi proporţionale cu numărul populației. Secretarul de stat nu a explicat de ce în cazul regiunii transnistrene s-a admis de această dată o derogare. Tiraspolul preluând direct din dozele donate de Rusia aproape jumătate, faţă de 10 la sută câte i s-ar cuveni.

R. Moldova a recepționat până acum un total de peste 600 de mii de doze de diferite tipuri de vaccin anti-Covid, suficiente pentru a imuniza 10 la sută din populația generală. De la startul campaniei de imunizare la începutul lunii martie, populația a fost vaccinată în proporție de cam 3 la sută, preponderent lucrători din sistemul medical.

Şeful grupului de coordonare a campaniei de imunizare, medicul epidemiolog Alexei Ceban spune că impactul vaccinării deja este vizibil: „În rândul lucrătorilor medicali se atestă în continuare o diminuare de infectare.”

Deşi R. Moldova dispune acum de un spectru mai larg de tipuri de vaccinuri anti-Covid de la diferiţi producători, cetăţenii nu vor avea deocamdată posibilitatea să aleagă cu ce ser anume să se imunizeze, explică Ninel Revenco, una din coordonatoarelor campaniei de imunizare: „Noi nu suntem în situaţia să alegem vaccinul cu care dorim să ne vaccinăm. Venim cu un apel să ne vaccinăm cu acel vaccin care este disponibil astăzi pentru Dvs. pentru că mâine el poate să nu fie sau Dvs. să nu puteţi să veniţi la vaccinare. Deci acel vaccin care este în centrul de vaccinare în teritoriu şi care vi se oferă astăzi cu acel ne vaccinăm fie el AstraZeneca, fie Sinopharm, fie Sinovac, fie Sputnik sau Pfizer, Moderna pe care posibil le vom primi şi în lunile următoare. Toate vaccinurile sunt sigure la 100% cu diferit procent de eficacitate.”

XS
SM
MD
LG