Linkuri accesibilitate

Strania reapariție a unui doctor dispărut și cea a lui Putin dansând pe gheață: revista presei europene


O nuntă în Donețk, în regiunea separatistă ucraineană Donbas, protejată militar de Rusia.
O nuntă în Donețk, în regiunea separatistă ucraineană Donbas, protejată militar de Rusia.

Doctorul rus dispărut care condusese spitalul unde a fost tratat Navalnîi a fost găsit în viață!

Oficialii din regiunea rusă Omsk au anunțat că Aleksandr Murahovski, doctorul rus dispărut care condusese spitalul unde a fost tratat Navalnîi a fost găsit în viață! Murahovski, care era medicul șef la spitalul unde a fost tratat Aleksei Navalnîi în august anul trecut, a fost găsit viu după ce dispăruse în circumstanțe misterioase. Dispariția lui a făcut să se ridice multe sprâncene, după ce în ultimele luni alți doi medici de la spitalul în care a fost tratat Navalnîi după otrăvire au murit pe neașteptate.

Murahovski, care nu mai era de găsit din ziua de vineri, 7 mai, a fost reperat rătăcind într-o pădure la aproximativ 20 de kilometri de locul unde dispăruse după ce aparent plecase singur la vânătoare. Murahovski a fost examinat la un spital local. Anul trecut, el a fost doctorul care tot spunea presei că Navalnîi se simte rău deoarece are un nivel scăzut de zahăr.

Kommersant pune un titlu care pare un joc de cuvinte din engleză, pentru că a spune că dispărutul „a ieșit din pădure” (вышел из леса) pare a face cu ochiul spre „he came out of the woodork”, adică: în sfârșit și-a găsit gloria.

În operațiunea căutării lui au luat parte circa 100 de polițiști, soldați și salvatori, precum și echipe de voluntari, pădurari și locuitori din satele din preajmă.

Izvestia anunță triumfător că omul pare, după un pic de tratament, într-o stare atât de bună încât se întoarce deja la lucru astăzi, 11 mai. Moskovski Komsomoleț (MK) oferă detalii senzaționale: dispărutul a petrecut nopțile sub mesteceni și a supraviețuit mâncând ce junk food luase cu el (ceea ce rușii numesc «бомж-пакеты», mâncare pentru homeleși, pentru oamenii străzii).

Din Afganistan într-un alt -stan

Pe un alt ton, și într-o altă tematică, Moskovski Komsomoleț are un articol despre trupele americane care se retrag din Afganistan, dar care nu se întorc acasă peste ocean, ci intenționează doar să traverseze gârla Amu Daria și să se instaleze în Tadjikistan, fosta republică sovietică persanofonă, unde de altfel se vorbește aceeași limbă ca în Afganistan. Asta, desigur, scrie MK, “doar nu ca să ajute Rusia”.

MK precizează că pentru amplasarea viitoarelor baze americane ar fi avute în vedere Tadjiikistanul și Uzbekistanul, ambele – republici foste sovietice având o lungă graniță cu Afganistanul. În Afganistan, de altfel, trăiesc dintotdeauna masive comunități de tadjici și uzbeci, așa încât legăturile sunt strânse de o parte și de alta a frontierelor.

De altfel, SUA a menținut și în trecut baze militare temporare în aceste trei republici central-asiatice ex-sovietice: Uzbekistan, Tadjikistan și Kirghizia, care formează frontiera de nord a Afganistanului.

Dacă vor face asta, trupele americane se vor instala într-un Tadjikistan foarte tensionat după ciocnirile recente de la frontiera cu Kirghizia, conflict care a făcut un număr de victime necomunicat oficial în partea tadjică.

Cât despre Uzbekistan, o eternă dictatură central-asiatică, un blogger care critica puterea tocmai a primit acolo o pedeapsă cu închisoarea de șase ani și jumătate.

Putin patinează, pe fundal de tensiuni cu occidentul

La nivel european, Süddeutsche Zeitung scrie despre reuniunea de ieri, luni, a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, la care ministrul german Heiko Maas (SPD, socialist) a propus ca UE să-i ceară mai insistent Rusiei să renunțe la escaladarea permanentă a tensiunilor (Eskalationspfad) cu occidentul.

La fel constată și Frankfurter Allgemeine Zeitung: Europa este “din ce în ce mai supărată pe Rusia”. Asta, mai ales după ce Kremlinul a decis să facă publică o listă a “țărilor neprietene” care include o bună parte din țările UE, mai ales cele estice, foste comuniste. UE nu dorește înrăutățirea relațiilor cu Rusia, titrează la Moscova Argumentî i Faktî, prezentând rezultatele aceleiași întâlniri a miniștrilor de externe din UE.

În acest timp, FBI-ul a confirmat că în spatele atacului cibernetic care a paralizat rețeaua de conducte de petrol și motorină Colonial Pipeline din SUA se află o organizație bănuită a fi bazată în Rusia: DarkSide.

Cei vinovați de acest atac vor fi pedepsiți, a spus Joe Biden, citat la Moscova de Argumentî i Faktî. Biden nu a spus însă dacă serviciile secrete și alți experți din SUA ar avea vreo indicație că guvernul rus ar fi implicat, sau dacă e vorba de criminalitate privată. Ba chiar, The Guardian îl citează ca spunând că nu vede dovezi ale unei implicări a Rusiei ca stat, în acest act de piraterie cibernetică, dar că Putin ar trebui să facă ceva, pentru că Rusia are o responsabilitate indirectă în asta.

Putin, în acest timp, a apărut patinând la competiția de hochei de la Soci, evoluând agil printre jucători, deși are 68 de ani, totul parcă pentru a contrazice zvonurile recente despre starea sănătății sale.

Cernobîl: «ca jarul sub un barbecue»

​Într-o cu totul altă abordare a spațiului ex-sovietic, La Stampa în Italia scrie despre cum, în mod cu totul neașteptat, reactorul de la Cernobîl, în Ucraina, care explodase în 1986, tocmai s-a trezit din nou, după ce toată lumea îl credea mort de decenii.

Savanții au detectat noi semne de fisiune nucleară. Ei încearcă acum să determine dacă acele semne de activitate vor dispărea de la sine, sau dacă va fi nevoie de o nouă intervenție.

Deși au trecut 35 de la catastrofă, iar reactoarele au fost recent acoperite cu un uriaș dom de beton, Neil Hyatt, un chimist al universității din Sheffield, specializat în materiale nucleare, spune într-un interviu cu revista Science: «Semnalele pot fi comparate cu jarul sub un barbecue

(Cf. și blogul pe care îl țin zilnic la Europa Liberă despre criza din Ucraina, de la tulburările de pe Maidan din decembrie 2013 încoace, inclusiv evoluțiile zilnice ale situației pe front în Donbas: Criza din Ucraina. LiveBlog.)

Și rămânând în Ucraina, mai aflăm din Argumentî i Faktî, practic cea mai veche publicație independentă din Rusia, datând din vremea perestroikăi lui Gorbaciov, cum în perspectiva viitoarelor alegeri partidul puterii și al lui Putin Rusia Unită (Единая Россия) atrage voluntari din Donbas (cf. foto), regiunea secesionistă din Ucraina, după ce toți cei care au dorit-o au primit și cetățenia rusă.

În sfârșit, în continuarea revistei presei de ieri: Prinți britanici la mezat și favorurile lui Putin, care avea ca temă cum Prințul Michael of Kent, vărul reginei Angliei, a fost înregistrat de jurnaliști de la Sunday Times sub acoperire propunându-și serviciile în favoarea Rusiei pentru o simbrie de 10.000 de lire sterline pe zi, mai aflăm că afacerea nu s-ar fi aflat, poate, fără participarea indirectă a lui Meghan Markle, soția americancă a înstrăinatului prinț Harry. Aceasta a pornit un proces împotriva redacției de la Sunday Times, care scrisese că ea și Harry ar trebui să-și câștige viața făcând ceva util în afara familiei regale.

Printre hârtiile depuse de Meghan, redacției i-a fost atrasă atenția de una în care ea menționa faptul că și alți membri ai familiei regale câștigă bani din activități private... ceea ce a dus la depistarea felului în care prințul Michael își licitează favorurile pentru arginți. Putin, patinând la Soci, nici nu-și imagina că un bătrân prinț britanic promite că poate vinde acces la Kremlin și la Putin personal, deși ultima întâlnire între cei doi a avut loc în 2003!

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG